Cryptocorynerne - de langtsomt voksende vidundere

Forfatter: Lars Glud
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Planter
 Del

Enhver, der har prøvet at inkludere Cryptocoryner i deres akvarieinteriør, vil give mig ret i, at det er en fantastisk plante. Let at skaffe og let at holde. Efter min far introducerede en Cryptocoryne aponogetonifolia i sit Tanganiyka-akvarie, har jeg været tiltrukket af disse planter med deres fantastiske udseende og lave krav til "vedligeholdelse".

Hold af Cryptocoryner

Hvis man vil have dækket bunden, er der flere forskellige arter at vælge imellem. Blandt dem er Cryptocoryne parva og Cryptocoryne wendtii "green". Skal du have fyldt mellemgrunden, kan du nærmest vælge lige den art, du syntes ser flot ud, da mange arter ikke bliver højere end 30 cm. Til bagrunden er der næppe noget flottere end en ordentlig gruppe Cryptocoryne aponogetonifolia, der står og svajer roligt i strømmen.
Grundreglen for langt de fleste Cryptocoryner er tålmodighed. Derfor er det ikke nogen god plante at bruge, hvis man har algeproblemer. Den stiller minimale krav til vandkvaliteten, og langt de fleste arter trives fint i hårdt dansk ledningsvand, nogle er faktisk umulige at holde i blødt vand, andre har det lige modsat.

Gødning

Gødning behøver de heller ikke, men det kan virkelig gøre en forskel på væksthastigheden. De optager deres næring gennem rødderne, så man skal bruge en eller anden form for gødningspiller, eller "pulver", man blander i bundlaget. De elsker ler, se dette link til en opskrift på ler-gødningskugler: Eksternt link http://akva-net.hjem.orangenet.dk/plantegodning.htm .
Substral gødningspinde har jeg også stor succes med, knæk en stang over, og pres den dybt ned i bundlaget ved plantens rødder, min. 3 cm, ellers kan de høje koncentrationer af gødningsstoffer i dem trænge ud i vandet. De kan godt lide et fint bundlag, ca. 0,40-0,90 mm i kornstørelse passer mine Cryptocoryner fint, men grovere eller finere kan sagtens gøre det. Du behøver heller ikke noget fancy lys, et dobbeltarmtur er såmænd det eneste de fleste arter kræver, et par enkelte arter vil gerne have lidt mere. Jeg har flere forskellige arter i et 128 liters med oldgamle rør i dobbeltarmaturet, jeg gøder med Substral gødningspinde og lerkugler, og de vokser som en lyst. CO2 er absolut heller ikke en nødvendighed, men hvis man er meget utålmodig, kan det godt bruges som hjælpemiddel til hurtigere vækst.

Jeg håber, disse informationer har givet dig lyst til at komme godt i gang med et Cryptocoryne-hold, eller endda at "specialisere" dig i disse spændende plantearter.
Jeg arbejder på en beskrivelse af en biotop for Cryptocoryner, den skulle gerne komme snart.