Crinum natans – løgplanten fra Vestafrika

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 05/06-2010 05/06-2010
Oprettet under: Planter
 Del

Crinum natans – løgplanten fra Vestafrika

Crinum natans er en stor plante. Velegnet som solitær eller baggrundsplante i flodstrømsakvariet.


Den tilhører amaryllis, blandt dens slægtninge kan nævnes forårets og den tidlige sommers løgplanter i haven. Men Crinum natans er ikke en falsk akvarie plante. Den er et dejligt indslag i akvariet. Denne artikel fortæller dig om Crinum natans og hvordan du dyrker den.

Hjemstedet er Vestafrika, blandt andet. Ghana, Guinea, Cameroun og Congo. Den vokser i vandløb med klart, blødt vand. Dybden er tilpas stor til at den kan udvikle sine lange blade, der i naturen kan nå en længde på 2 – 3 m.
Congo tetra – © Johnny Jensen – Eksternt link http://www.akvariefoto.dk/

I akvariet har den sjældent disse muligheder, men den tilpasser sig bare. Imidlertid skal du altid huske at den skal have plads, den er ikke for det lille akvarie og den skal have en dybde på mindst 50 cm. Bladene er karakteristiske ikke bare for deres længde, men også ved deres hammerslåede udseende.

Et andet karakteristisk træk ved bladene er deres smidighed. De bøjer sig med strømmen, så du kan sagtens have Crinum natans stående lige ved filterets udstrømning. Bladene kan også rulle sig sammen i en spiral. Dette betyder ikke at bladene er bløde. De er tværtimod ret seje, så den er godt beskyttet mod fisk der vil bide i dem, ikke mindst cichlider. Desuden siges det at bladene har en ualmindelig hæslig smag, så fiskene skal nok lade den være i fred.

Blomstring

Crinum natans blomstrer over vandet. Den sætter en 10 – 15 cm lang blomsterstængel, som vokser op over vandets overflade, derfor er Crinum natans også velegnet til åbentvands akvariet. Blomsten er meget velduftende.

Løget

Det mest karakteristiske ved Crinum natans er måske dens store løg. Det har ofte en diameter på 6 cm. Fra løget udgår et omfattende rodnet der holder planten fast i bundlaget. Når du dyrker Crinum natans i akvariet skal du altid sørger for et tykt bundlag, ellers trives Crinum natans ikke.

Bundlaget

Som sagt bundlaget skal være tykt, mindst 8 cm, gerne mere. I dens naturlige habitat består bunden af sand og ler. I akvariet skal du efterligne dette.

Husk altid: Løget er mere følsomt end man regner med. Der må aldrig være skarpe sten i bundlaget. Et sår på løget kan få vidtrækkende følger.

Når du har anlagt bunden skal du være forsigtig med ændringer. Crinum natans reagerer følsomt på store ændringer i bundlagets indhold og struktur.

Ved køb af Crinum natans

Når du køber Crinum natans skal du ligesom ved andre løgplanter se på løget. Der er nogle krav som skal være opfyldt.

Tryk lidt på løget med fingrene. Det må ikke give efter. Det skal være fast og lidt hårdt. Du må ikke kunne efterlade dig fingeraftryk.

Se efter mørke pletter. De er tegn på begyndende forrådnelse. En plante med tegn på forrådnelse er døende. Du må ikke købe den.

Når du planter løget

Du må ikke begrave løget helt i bundlaget. Hvis du gør det så er det løgets begravelse. Den øverste del skal stikke op. Som en tommelfingerregel skal du kunne se at dette er et løg! Løget er som sagt mere følsomt end man umiddelbart tor, så det er altid en god idé at pakke det lidt ind i tørv eller spagnum. Denne ”emballage” giver også lidt næring.

Hvis du planter flere Crinum natans så husk mindst 15 cm mellem hvert løg. Så har du en afstand rødderne ikke filtrer sig end i hinanden.

Under gode forhold forankrer løgets rødder sig snart i bundlaget.

Formering

Hvis løget er mere end et år vil det udvikle små sideløg. Disse stiklinger kan løsnes fra moderplanten og plantes ud som selvstændige vækster. Adskillelsen af moderløg og stiklingsløg skal foretages varsomt da de ellers begge kan lide skade derved. Plantning af de små løg sker på samme måde som da du plantede moderløget. Bemærk: De små løgs rødder kan være kraftigt infiltreret med moderens rødder. Frigørelsen skal foretages med forsigtighed. Det gælder om ikke at beskadige de fine rødder.

Formering gennem bestøvning kan måske lade sig gøre hvis du dyrker Crinum natans på sump fra blomstringstidens begyndelse til den har sat frø. Der foreligger ikke nærmere om eventuelt. metoder.

Levetid

Crinum natans bliver 2 år. Det er en næsten vedtagen sandhed som også de handlende kan finde på at sige. Men det behøver ikke at være sådan.

I akvariet er dens livsforløb ofte det at den bliver plantet. Herefter står den bare og ser pæn ud – men hvad med ernæring? Hvis den ikke får næringsstoffer så begynder den at tære på de reserver som den har i løget. Det går da også godt så længe den har et lager af næringsstoffer, men de er brugt op, måske efter de omtalte 2 år, så er der ikke noget at leve af og så dør den hurtigt. Hvis den derimod står i et næringsrigt bundlag, så kan den nå en langt større levealder.

Vækst og lys.

Crinum natans har mulighederne for at blive en meget stor plante. 1 meter høj og med blade på 3 – 4 meter. I naturen vokser den i blødt og klart vand. I akvariet tilpasser den sig vandets værdier, men lyset er vigtigt. Den skal have godt og kraftigt lys. Hvis lyset er manglefuldt strækker den sig mod den begrænsede lyskilde. Bladene strækker sig mod overfladen og kan snart dække den som et helt lag.

Under nogle forhold kan dette selvfølgelig være udmærket, men det betyder altså at den stjæler lyset fra andre planter der ikke har samme muligheder.

Beskæring

Det er nemt at beskære bladene på Crinum natans. Den tåler det udmærket og dermed kan du selv styre dens vækst.Generelt

Crinum natans er et flot alternativ til valisneria. Den er god som baggrundsplante og den kan som sagt blive mere end 2 år. Den er ”fiskesikker” og den er et godt blikfang. Du skal ikke købe den til et lille akvarie. Den er bedst i et akvarie på 500 – 1.000 liter eller det indendørs bassin.
Vallisneria americana (gigantea)

Denne artikel er skrevet af @kva-nets redaktør. Væsentlige oplysninger stammer fra artiklen Dauerwellen unter Wasser. Forf.: ?. Artiklen bragt 1. gang i Aquarium Live Oktober / November 2001. Konsulent for @kva-net Kim DK, Foreningen Akva-Net.

Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad Eksternt link www.akva-net.dk

Crinum natans i data

Familie

Amaryllidaceae – familien omfatter blandt andet så kendte planter som påskelilje og vintergæk.

Slægt

Crinum (Linné, 1759)

Navn

Crinum natans, der er ingen synonymer

Udbredelse

Vestafrika fra Guinea i nord til Congo i syd

I akvariet

Blødt – mellemhårdt vand. pH værdi har ingen betydning

Temperatur min. 18c, for en normal vækst 26c. Temperatur ikke over 28c.

Belysning: 1w/3 liter (moderat) Intensiv belysning: 1 w/2 liter.

Vækst

Danner 1 – 2 blade pr. måned

Formering

Sætter sideløg