Discus i prydakvariet

Forfatter: Kim Gam-Jensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 15/11-2009 15/11-2009
Oprettet under: Discus
 Del

Discus i prydakvariet
- af Kim Gam-Jensen

Jeg har altid været fascineret af discus. En majestætisk fisk, der med sin rolige adfærd og smukke farver appellerer til de fleste mennesker. I denne artikel vil jeg fortælle om mine erfaringer med at holde discus i beplantede prydakvarier.

Sådan startede jeg
Jeg fik mine første discus i 1990 efter at have haft både prydakvarium og cichlideakvarium i en halv snes år. Det var ikke planlagt, men under et besøg hos akvariehandleren fandt jeg lige netop de Blå Turkis, jeg ganske enkelt måtte have. Jeg havde forinden læst lidt om discus og var udmærket klar over, at den på daværende tidspunkt blev betragtet som en "problemfisk", der absolut ikke var for begyndere, hvilket jeg da også senere måtte sande.

Mit stueakvarium var dengang på godt 100 liter og foruden mine fire discus gik der en stime neonfisk og nogle maller i akvariet. Akvariet var desuden indrettet med et par flotte rødder og var forholdsvis tæt beplantet. Selvom jeg godt var klar over, at akvariet måske var lige lille nok til min fiskebestand, var økonomien ikke til at investere i større husrum til beboerne.Billede: Rød Turkis i tæt beplantet akvarium. Foto: Kim Gam-Jensen

Dengang, i 1990 var der ikke noget der hed Internettet, i hvert fald ikke i min lejlighed, så den viden jeg skulle bruge måtte jeg finde hos min akvariehandler (der i parentes bemærket heller ikke vidste voldsomt meget om discus) og på biblioteket. Sidstnævnte var nu heller ikke til stor hjælp, så jeg måtte forsøge at lave mine egne erfaringer.

Det gik nu ganske udmærket, mine discus virkede veltilpasse og kom ivrigt hen og spiste når jeg håndfodrede dem. På daværende tidspunkt kunne jeg kun få fat i frosne røde myggelarver, der blev suppleret med levende foder når sæsonen var til at fange noget i den lokale dam. Og hér gik det så galt.

På et tidspunkt fik jeg slæbt parasitter hjem sammen med mine nyfangede dafnier og mine discus udviklede i løbet af ganske kort tid noget, som jeg på daværende tidspunkt overfor min akvariehandler beskrev som "hvide pletter". Heldigvis havde han løsningen ved hånden og den kostede kun et par hundrede kroner, så den tog jeg med hjem og farvede vandet i akvariet kraftigt blågrønt. Fiskene blev dog raske, men senere har jeg lært, at medicinering ikke nødvendigvis er den bedste løsning. Mere herom i en anden artikel.

Discus uden problemer
På trods af, at discus i naturen lever i såkaldt "sort vand" med meget lav pH-værdi, befinder de sig udmærket i almindeligt vandhanevand så længe man ikke ønsker at opdrætte dem. De kan sagtens gå i vand med en pH-værdi på over 8, så længe vandet er rent og temperaturen er mellem 27-29 grader. Temperaturen sætter derimod visse begrænsninger for, hvilke andre fisk og planter man kan sætte sammen med discus, men min erfaring er at de fleste sværdplanter vokser fint ved den temperatur, så længe de får tilstrækkeligt lys.
Billede: Rød Turkis i prydakvarium. Bemærk bambusrørene i baggrunden. Foto: Kim Gam-Jensen

Det er en god idé at holde discus sammen med mindre stimefisk som f.eks. Rød Neon eller Rødnæser. Dels hjælper det med til at fjerne skyheden hos fiskene og dels giver det efter min mening et rigtig flot farvespil i, og helhedsindtryk af akvariet.

Discus har i årevis været udråbt som en problemfisk, men den er i virkeligheden ikke sværere at holde end så mange andre tropiske akvariefisk. Den kræver bare en smule mere tid, da den som tidligere beskrevet kræver meget rent vand. Hyppige vandskift, mindst én gang om ugen er vigtigt for at holde sunde discus, ligesom det er vigtigt at der ikke sker for store udsving i temperaturen under vandskift. Et udsving på én til to grader kan være nok til at give fiskene stress, der kan føre til mange følgesygdomme.

Discus i dag
Et prydakvarium er nok oftest placeret i et centralt rum i huset som f.eks. dagligstuen med deraf følgende trafik af mennesker og husdyr. Jeg har gennem tiden flere steder hørt advarsler mod at placere discus i netop sådanne akvarier, da de angiveligt let skulle få stress af for mange bevægelser udenfor akvariet. Mine erfaringer er dog, at det – ligesom direkte udsyn til et fjernsyn skulle være skadeligt for discus - er stærkt overdrevet. Jeg har i mine discus-år aldrig haft disse problemer og mine fisk ser med største fornøjelse og stor interesse 19-nyhederne hver dag.

I dag har jeg blandt andet discus i et 325 liters prydakvarium, hvor der går seks flotte Rød Turkis discus sammen med en stime på 40 Rød Neon og nogle få maller. Der er absolut ikke plads til flere fisk, men det går endda takket være en effektiv spandpumpe og en intern pumpe til at tage de største urenheder i vandet. De trives tydeligvis godt og de lægger æg hver cirka 14. dag. Det er en fornøjelse at sætte sig i sofaen om aftenen og nyde synet af fiskene og jævnligt håndfodre dem.

Har du på baggrund af denne artikel fået lyst til at holde de smukke fisk, har jeg kun et enkelt råd til dig: Prøv det. Der findes masser af god litteratur på nettet, der kan hjælpe dig til at undgå de værste fejl og med tiden vil du få dine egne erfaringer, der senere kan komme andre akvarister til glæde. God fornøjelse.

Forfatter: Kim Gam-Jensen,
Tropefisk (Eksternt link www.gam-jensen.dk / Eksternt link www.tropefisk.dk ).
Gengivet med tilladelse