Discus: Lidt om sygdomme

Forfatter: Kim Gam-Jensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/11-2009 19/11-2009
Oprettet under: Discus
 Del

Lidt om sygdomme

Det kan være svært helt at undgå sygdom når du holder discus. Et forkert vandskifte, et varmelegeme der går i stykker eller blot en plante fra et akvarium med sygdom kan betyde, at du bliver ramt. Jeg har herunder samlet nogle af mine erfaringer.Discus i planteakvarium - (c) "chr12"

Start med at observere
Undgå medicin medmindre det er livsnødvendigt for dine discus! Ingen fisk (eller mennesker) har godt af medicin, og selvom det lyder hårdt er sygdom og død en del af en udskillelsesproces, der kontinuerligt foregår i naturen. Som discus-ejer kommer du på et eller andet tidspunkt til at miste eller aflive fisk.
Hvad har du selv gjort forkert?
De fleste af de sygdomme der påføres vores fisk kommer ikke ud af den blå luft. Prøv at tænke tilbage (eller kigge i din journal), og se hvad du har lavet (f.eks. fodring, vandskifte og dekoration) i dit akvarium indenfor de sidste 2-4 dage:

Har du skiftet vand og tilført vand med en forkert temperatur? Er dine discus blevet stressede og har de evt. fået små, hvide pletter? Løsningen er måske en saltkur.


Har du sænket pH-værdien i vandet for hurtigt? Discus kan sjældent uden efterfølgende problemer klare en ændring på +/- 1,0 pH pr. døgn, og har de fået hvide pletter, er en saltkur måske løsningen.


Har dine discus hvid, trådlig afføring har de sandsynligvis indvoldsorm og ingen eksterne problemer? Medmindre der også er andre problemer, er en mild varmekur eller en hård varmekur måske løsningen på dine problemer.

Diagnosticering af sygdomme
Ovenstående behandlinger er forholdsvis harmløse, men de hjælper naturligvis ikke mod alle sygdomme, du kan komme ud for. Dels kan der kan komme sygdom fra nyligt indsatte fisk og planter, specielt hvis de ikke har været i karantæne, eller de kan opstå på grund af stress.

Det vigtigste er efter min mening, at opnå en korrekt diagnose og så vidt det overhovedet er muligt, at undgå at medicinere. Selvom medicin kan give en kortvarig bedring er der altid en risiko for, at fiskene bliver residente overfor den pågældende medicin.

Når det er sagt, er det naturligvis svært altid at undgå medicinering, så herunder kan du læse om mine erfaringer med medicinering af discus, selvom de indtil nu - heldigvis - er få:

Mål dine vandværdier
Langt de fleste sygdomme kan tilbageføres til for hurtige ændringer i vandværdier, som f.eks. temperatur og pH-værdi. Hold altid dine discus ved en konstant temperatur og pH-værdi. Behandling kan som regel med godt udfald ske med en saltkur. Hvis dine discus ikke har tydelige eksterne problemer bør saltkur dog ikke anvendes.

Hul i hovedet (hulsyge)
Får dine discus hulsyge, der kan diagnosticeres ved mørke fisk der ikke spiser og har et hvidt, trådagtigt tarmindhold? Opdager du sygdommen tidligt kan den kureres med en hård varmekur, men ellers kan den udvikle sig til hvidlige, kraterlignende sår i fiskens hoved. I de tilfælde kan behandling ske med Spirohexol eller Hexaex.

Forkølelsespletter
Selvom det lyder banalt, kan det føre til døden for dine fisk hvis det ikke behandles i tide. Forkølelsespletter er en snylter, der sætter sig på fiskens gæller og finner. Den minder om fiskedræber, men diagnosticeres ved at pletterne er noget mindre. Behandling kan med succes ske med produktet Oodinol eller Odimor.

Råd på denne side kan bruges uden ansvar!

Forfatter: Kim Gam-Jensen,
Tropefisk (Eksternt link www.gam-jensen.dkwww.tropefisk.dk ).
Gengivet med tilladelse