Hydra - en meget uønsket gæst

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Planter
 Del

En den mest kedelige gæst du kan få i dit akvarie er Hydra.

Í 1740 opdagede Abraham Trembley den grønne variant af hydra, Chlorohydra viridissima. At denne var grøn, var fordi den har en symbiose med en alge Chlorella vulgaris. Efter dette er så flere slags af hydra blevet opdaget, f. eks. Den brune hydra Hydra fusca.

Hydra er en ferskvandspylop, familie med Hydroidea en slags af ferskvands anemone, der har en lang krop og flere fangarme, 6 – 10 på øverste ende af denne krop. Øverst på kroppen mellem fangarmene er munden. Hydra kan opnå at blive 1 - 3 cm store. I enden af hver fangarm er der en giftig nældetråd der dræber alt som kommer i kontakt med denne. Denne tråd er meget farlig for små nyklækket fiskeyngel og ellers de små levende organismer, fødedyr til fiskene, der er i akvariet. Farven på hydraen kan variere fra hvid, brun til grønlig.

Hydra lever i søer, damme og i åer. Den formerer sig hurtigt, bland andet ved hvis den gå i stykker, bliver hvert stykke til en ny hydra. Er nok af foder til stede, kan dette også være en grund til at hydraen formerer sig i stort antal.

Som før fortalt, spiser hydraen alt det den kan gabe over. Små kryb og dyr, til små fiskeunger bliver spist. De større fisk bliver ikke skadede af hydraen. Hydra kan blive slæbt ind i akvariet med planter og stene, ser kommer fra søer og floder der ikke er blevet desinficerede godt nok, eller med planter fra et andet akvarie, der allerede er inficeret med hydra. Også kan hydra komme med ind, hvis du har været ude og fanget levende foder, f. eks. dafnier eller myggelarver. Jeg og andre har selv oplevet at få hydra i vores akvarier ved at fodre med frost foder. Dette er dog mere sjældent at dette sker, men det kan ske nu engang. Hos os var det frostfoder, sorte myggelarver fra Østeuropa, der resulterede i at vi fik hydra i vores akvarier. Dette viser at sådanne snyltere godt kan overleve at blive frosset ned.

Hvad kan man så gøre for at fjerne eller komme af med hydraen igen. Der er forskellige husråd som man kan bruge, dog er ikke alle lige gode. De bedste råd der virker for mig og som jeg kender til er mærket med *.

Hydra tåler ikke kobberforbindelser, men efter som at kobber er meget giftigt for fisk og planter, skal man passe godt på. Forskellige slags fiskemediciner indeholder kobberforbindelser, der ikke skader fisk eller planter, f.eks. General tonic, Dessamor og Odimor. Jeg har læst et sted, om en mand der satte to kobberplader ned i akvariet og forbandt disse til et 1,5 V batteri og efter 3 dage var hydraen forsvundet. Han fjernede kobberpladerne fra akvariet og 2 dage senere, udskiftede han en stor del af vandet. Dette skulle virke, men jeg har selv ikke prøvet dette.

Et andet er at tilsætte fisk der spiser hydra og disse er blandt andet : Blå gurami, Perle gurami, Paradisfisk, Limia perugia og Heterandria formosa.

Snegle af slagsen Sydamerikanske posthornssnegle skal være effektive til at spise hydra, men jeg dette har jeg ikke afprøvet.

Tilsætte større mængde af almindeligt salt eller ammonium nitrat (1 – 3 gram. pr. 10 L. vand ved pH 7,2 eller lavere) eller kobbersulfat 0,03 gram pr. 112,5 L, og at sætte temperaturen op til 40 ºC i 15 min. eller mere. Husk at fjerne fiskene væk fra akvariet.

Medicin der kan købes til akvariebrug er følgende: Clout, Sera snailpur, ZMF Limnacid, JBL sneckelkontrol.

Det jeg har brugt og som har vist sig at være effektivt mod hydra. Der har dræbt alle hydra efter 3 dage, er følgende produkter:

Zoomedica frickhinger Limnacid. Du skal bruge ca. 3 – 4 gange mængden af dråber af dette, som du skal bruge mod snegle. Det tager ca. 4 dage før hydraen er væk.

JBL Schnecktol. Du skal bruge ca. 2 gange mængden af væske for at dræbe hydra, som du skal bruge mod snegle.

Flubenol, der kan købes hos SKS, Skandinavisk Killi Selskab, er meget effektivt mod hydra. Du skal bruge 3 knivsspidse pr. 10 L vand. Hydraen dør og er væk efter 4 dage.

Når du bruger disse midler, skal du fjerne kul eller spagnum som du har i filtret, fordi ellers virker disse midler ikke.

Tekst Gunnar Lützen ©