Perleguramien

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Asien
 Del

Perleguramien

Perleguramien, Trichogaster leeri, er nok den smukkeste gurami eller labyrint fisk, som kan købes. Navnet Perlegurami kommer af, at fisken har et utal af pletter, der ligner perler over hele kroppen. Farven er mere mod det blålige.

Hannen har en stor gul til rødlig plet fra munden ned på brystkassen. Også er hans bugfinne rødlig i farven. Ryg- og bugfinner er store, lange og flossede. Hunnen minder meget om hannen, men mangler oftest den gule brystplet og den store ryg- og bugfinne. Kønsforskellene ses bedst når fiskene er ca. 8 cm store. Størrelsen på en voksen fisk er 12 cm.

Denne fisk kommer fra Sydøstasien.

De skal have et stort akvarium at være i. Bedst hvis det er lidt mørkt og der er flydeplanter i. Der skal også være nogle gemmesteder til hunnen. Vandet kan variere fra blødt til hårdt 0 - 18° dH, pH 5,5 - 7,5 og temperaturen mellem 23 og 27°C. I mindre akvarier skal man kun have et par perleguramier i.

Perleguramier spiser al slags foder, både tørfoder og levende foder.

Hvis du skal opdrætte denne fisk, skal du bruge et stort akvarium, 100 cm í længden. Der skal være tætsluttende dækglas og ikke for meget lys. Det anbefales at akvariet skal være halvmørkt, da det er det bedste, indtil fiskene kommer i leg. Efter dette kan normalt lys bruges.

Vandet skal være blødt, ikke mere end 2°dH, og temperaturen skal være op til 30°C. Vandhøjden skal ikke være højere end 25 cm. Lidt ToroMin bliver tilsat vandet eller der bliver filtreret over sphagnum, som hjælper meget. Dette sætter legen igang. Der skal være mange planter, flydeplanter og andet, således at hunnen har mulighed for at gemme sig af og til. Hannen laver en skumrede i overfladen, enten under eller ved flydeplanterne.

Perleguramien gyder gullige æg og kan få op til 700 yngel; derfor skal man bruge et stort akvarium. Når ynglen begynder at svømme, flyttes forældrene over i et andet akvarium. Ynglen bliver i begyndelsen fodret med fint foder, derefter levende, nyklækket artemia og senere med fint og groft tørfoder.

Tekst Gunnar Lützen ©