Blybåndet rundt om planterne

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Planter
 Del

Blybåndet rundt om planterne

Jeg er nok ikke den eneste akvarist der har prøvet dette!


Jeg fik et telefonopkald for nogen tid siden fra en anden akvarist. Det var en der havde købt nogle akvariefisk. Disse var næsten alle døde og de andre fisk i akvariet havde det heller ikke for godt. De havde alle sammen tegn på svamp, svømmede mærkeligt rundt og havde spids halefinne. Flere andre fisk var også døde og disse var alle døde indenfor en kort tid.


Jeg spurgte hvad han havde gjort. Han fortalte mig, at han havde fulgt alle reglerne når han havde sat de nye fisk i akvariet, så der var intet vand fra posen kommet i selve akvariet. Derefter spurgte jeg så, om han havde puttet noget andet eller nyt i, f.eks. Planter eller lignende. Jo, der var kommet nogle nye planter i akvariet. Vedkommende havde sat denne plante ned i bundlaget og det som var godt med denne plante var, det var at den havde et metalbånd rundt om stænglerne for at holde dem samlet.Macropodus operculari © Rasmus Hurup – Eksternt link http://www.akvariegalleri.dk/


Her må jeg dog selv indrømme, at jeg selv har lavet denne fejl. Jernbåndet eller metalbåndet som ofte er rundt om de løse planter, når du køber disse, er ofte lavet af bly. I et planteakvarium er dette ikke så farligt, men sammen med akvariefisk, er dette den rene gift. Det varer dog nogle dage, en blyforgiftning sker efter 4 til 9 dage, alt efter hvor stort akvariet er, små akvarier hurtigere, større akvarier senere, men vandet bliver bly forgiftet. Kendetegnene på at fisken har fået en blyforgiftning er, at de svømmer mærkeligt rundt, klemmer halefinnen sammen, står og ryster i vandet, får svamp rundt om munden og på finnerne og mister lysten til at spise.


Det er så nu at man skal skynde sig at redde alle sine fisk. Det første man skal lave er, at fjerne blybåndet der er rundt om planterne. Tøm hele akvariet for vand og fyld nyt vand i. Tilsæt lidt akvariesalt, Aquasafe eller Aqualife og lidt medicin mod svamp. Rens filtret godt og sæt det ned i akvariet igen. Og hvis du har en luftpumpe, så sæt denne i gang og gennemluft vandet godt.


Der går nok nogle dage før fiskene har fået det bedre, men dem der har det værst, må du nok aflive.


Da jeg selv startede igen med akvariefisk for godt 10 år siden, mistede jeg selv 35 fisk efter kun en uge, fordi jeg ikke vidste at metalbåndet rundt om planterne var lavet af bly. Det er både surt og kedeligt at miste så mange fiske på denne måde.


Men husk, ikke at sætte noget metal ned i akvariet sammen med akvariefiskene, fordi dette kan komme til at koste meget. Husk derfor at fjerne alle metalbånd rundt om planterne, før planterne bliver plantet ned i akvariets bundlag.Tekst Gunnar Lützen ©