Saksehalen, Rasbora trilineata

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Asien
 Del

Saksehalen

Rasbora trilineata, eller saksehalefisken, kommer fra floderne i Malaysia, Sumatra og Borneo.
Rasbora trilineata © Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk


Dette er en fisk der bliver ca. 15 cm stor. Af udseende er kroppen lang og slank, sølvgrå farvet, finnerne er gennemsigtige og halefinnen er kløvet, ligner en saks, og denne har en mørk plet på hver ende.


Da fisken står stille i vandet, klipper den med halefinnen, deraf kommer navnet på fisken.


Kønsforskellen på saksehaler er, at hunnen er den mere kraftige og er mere rund om maven. Hannen er den mindre og er mere slank i kroppen.


Saksehaler er typiske stimefisk. Dette forstås ved, at man skal købe mindst 5 - 8 fisk. De kræver et rimeligt stort eller langt akvarium, fra 80 liter og mere, for at trives og have det godt. Dette er en særdeles livlig, men fredelig fisk, der har brug for god svømmeplads i akvariet. Den opholder sig for det meste i midten og øverste del af akvariet. Saksehaler kan godt være sammen med andre, hvis disse ikke og for små fisk, i samme akvarium. Akvariet skal ellers have flydeplanter, små bunker af planter i bundlaget og bundlaget skal helst være mørkt.


Vandet skal være blødt til middelhårdt og pH skal være mellem 6,5 - 7,5 og temperaturen skal være mellem 18 - 27 C°.


Saksehaler er ikke kræsne, når der bliver fodret. De spiser alt, lige fra almindeligt tørfoder, frostfoder og levende foder. De spiser dog ikke foder der ligger tilbage på bunden.


Hvis du vil opdrætte denne fisk, så er det let. Fisken bliver kønsmoden allerede mens de er små og ikke som andre fisk, at disse skal opnå en vis størrelse før de bliver kønsmodne.


Du skal bruge et akvarium der er ca. 80 cm langt. Vandet skal være blødt, filtreret over spagnum og temperaturen skal være mellem 25 - 28 C°. Der skal være mange planter i, og bundlaget eller spagnumet skal helst være mørkt. Flyt derefter nogle velfodrede fisk over i dette akvarium. Fiskene vil lege overalt i akvariet. Æggene vil falde ned på planterne, hvor de vil klæbre sig fast på disse. Når legen er slut, skal de store fisk flyttes ud af akvariet. Efter 24 timer klækker æggene. Ungerne hænger på glasset og planter i starten og ernærer sig af æggeblomme de første 4 dage. Efter disse 4 - 5 dage begynder ungerne at svømme frit rundt og nu kan du begynde at fodre de små unger med nyklækkede artemia og fint støvfoder. Ungerne vokser rimeligt hurtigt.


Dette er er meget aktiv og smuk fisk, der kommer til sin ret i et stort akvarium og hvis du har en stime at denne fisk i akvariet.


Tekst Gunnar Lützen ©