Dubai – Burj Al Arab ”marina restaurant”

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/11-2009 26/11-2009
Oprettet under: Dekoration
 Del


Jeg fik fornyeligt muligheden for at komme med til Dubai med mit gamle arbejde, Pangea Rocks. Jeg arbejder i dag hos Eldorado, så det krævede jeg tog mig en uges ferie fra mit nuværende job.


Opgaven lød på at vi skulle ned og sætte baggrunde og andre dekorationer i et på ca. 1000 l og 4 akvarier på mellem 3000-3500 l. akvarier med buet front på verdens dyreste og eneste syvstjernet hotel.


Jeg var endevildt, da jeg fik muligheden for at være med til dette sammen med Pangea. Første gang Jan fra Pangea ringede mig op, for at høre om det var noget for mig, var sommeren 2005, og der var det endnu trygt som dansker at rejse til Mellemøsten. Den første dato lød på at vi skulle afsted i uge 8, hvilket så heldigvis blev rykket til uge 11, hvor at der allerede var blevet meget mere ro over tingene med Muhammed tegningerne.


Inden at man tager på sådan en tur, er der flere ting som man skal have styr på inden at man tager til Dubai, for man kan ikke forvente at man kan få tingene i den kvalitet som man gerne vil have på disse områder, eller at det tager uendelig lang tid for at få de ting som man gerne vil have – Så der skulle laves en liste for hvilke ting som der skulle med. Alt værktøj blev pakket. Grus og silicone blev bestilt hos Akva-Stabil og pakket sammen med alle de special lavet Pangea baggrunde og moduler. Inden at vi skulle afsted, måtte jeg lige over og smugkigge i produktionen for at se hvor flotte at de nye baggrunde var blevet.


En planlægning som denne med et hotel i mellemøsten på dette høje niveau har taget ca. 3 år, så på det tidspunkt havde de bestilt alle baggrundene i sorte. Og der var desværre ingen Rocky 4 baggrund imellem. Man kunne såmænd sagtens tilbyde dem både baggrunde i koksgrå og sandfarvet og nogle andre modeller. Men så kan man godt lægge yderligere 3 år til, før at det kommer til endelig godkendelse.


Dagen kom hvor vi skulle afsted og Jan og jeg skulle flyve fra Billund lufthavn. Der var selvfølgelig sne herhjemme, så jeg var pakket ind i en ordentlig pelsjakke, hvilket hurtigt blev et morsomt taleemne. Det er nok heller ikke helt normalt at tage ned i et ørkenområde med en stor pelsjakke.


Vi skulle mellemlande i München, hvor der var ganske pæn med ventetid. Jeg var spændt som en i pokker og kunne næsten ikke vente til at vi var i Dubai. Flyveturen fra München til Dubai var dog ganske lang, så der blev tid til en lur og lidt læsen i en medbragt saltvandsbog og cichlidebog.


Da vi ankom i lufthavnen i Dubai, var der en frygtelig masse tjekken af pas og bagage. Det tog ret lang tid at komme ud af lufthavnet, og da vi endelig kom ud, måtte jeg erkende at det nok var i et øjeblik af sindssyge at jeg havde medbragt mit store pelsjakke. Det var ligesom at få en hammer i hovedet, så varmt var der. Vi blev hentet af en engelske marinebiolog og ansvarlig for akvarierne på Burj Al Arab. Han en kæmpe stor fyr som var helt kronraget, som jeg nok aldrig ville have troet var biolog. Han hed Warren og var virkelig flink og smæk fyldt med sjove og underholdende kommentarer.


Mit første chok var traffikken i Dubai. Warren fortalte at der sker et trafikuheld hver 15. sekund, og folk kører virkelig som gale. På vej ud til hotellet blev vi mødt af det ene store kæmpe luksus hotel efter det andet, og der var blomster og parkanlæg alle steder. Dubai er en by der er blevet bygget indenfor de sidste 40 år, før var her ingen huse overhovedet. Hvilket betyder at man bygger konstant. Lige pt. i Dubai er der 5.000 byggekraner. Man vil lave stedet som det største og mest gennemførte ferieparadis. Hvor at man bla. er igang med at bygge verdens højeste hus, pumper sand op ude i vandet for at lave øer. En af øerne er et stort verdenskort, hvor man selv kan bestemme hvor at man gerne vil bo. Vælger man f.eks Danmark, så flytter man ind på en ø på ca. 16 km2. Det skal dog siges at det koster virkelig mange penge at købe hus i de områder.

Vi skulle bo i et lejlighedskompleks lige overfor hotellet. Området var beskyttet med vagter og de var to swimmingpools, bar, restaurant, fitness center mv. Udover os boede der også en masse rige engelske studenter som gik i skole i en af bygningerne. Det skal dog siges, at jeg tror at det var mere fest end undervisning. Der blev ihvertfald drukket tæt fra kl. 18 og indtil langt ud på natten.


Der var mennesker til alt. En livredder konstant ved swimmingpoolen, og et hav af folk til at ordne alle mulige små serviceydelser.

Efter en times tid i vores lejlighed blev vi igen hentet af Warren, så vi kunne komme over og se om vores baggrunde var ankommet i god behold og at tingene var som at de skulle være. Alle baggrunde var i perfekt stand og vi fik pakket dem ud og bragt op til de lokaler, hvor at de kunne stå uforstyrret til at vi skulle bruge dem.


Her fik vi også den første mulighed for at se hvad Akvarierne på Burj Al Arab dækker over. Det var overvældende. Det største af saltvandsakvarier er på 250.000 l. og det andet vil jeg måske skyde til ca. 150.000 l. – Første dag havde jeg dog kun mulighed for at se fiskene ovenfra. I det store af akvarierne gik der 1800 saltvandsfisk. Det var så flot og gennemført at man ikke drømmer om det. Der var mere teknik og større karantæne facaliteter end på noget andet dansk offentligt akvarier herhjemme. Det var helt fantastisk. Herudover havde man flere opdrætsakvarier, hvor at man bla. opdrættede et hav af scalareunger.For at kunne forstå seriøsiteten af crewet og kulisserne bag ved Burj Al Arab hotel er der ca. tilknyttet en 10 mennsker til at passe fisk, styre teknik og lave andet forfaldent arbejde. Man har et redningsprogram for havskildpadder.

Området hvor at Burj Al Arab er et overvåget område, hvor at selve Burj Al Arab ligger ude på ø, hvor man bliver kørt over via en dæmning. Der er et vandland og et andet stort hotel Jumeirah beach hotel og en lukket havn til hotels gæster. For enden af molen i dette område, ligger en stor rund fiske restaurant, nemlig stedet hvor at vi skulle sætte nye baggrunde i akvarierne, som alle buer med rundt sammen med restauranten.

Vi kom over for at se akvarier. Jan havde set dem før, men jeg havde ikke. Og jeg må sige at det var nogle direkte hæslige baggrunde som allerede var installeret i akvariet. Alt malingen var røget af, så der var kun ren glasfiber, og der var huller og plastikposer for at lukke hullerne. Men selve akvarierne var i acryl og virkelig flotte. Akvarierne skulle dog være tømt allerede da vi ankom, men vi aftalte at de skulle tømme de akvarier som vi nu skulle bruge den kommende nat, så det ikke blev til for meget gene for gæster. Akvarierne blev dækket over med hvid film, så man ikke kunne se at de var under ombygning.


Vi havde kun mulighed for at ordne akvarierne fra kl. 1 om natten indtil næste morgen.


Den første nat vi fjernet midtersproser på det første akvarier, og den gamle baggrund. Der var stadig lidt vand i akvariet, og stadig nogle fisk, som vi måtte fange og sætte i nogle akvarier nedenunder. Men da dette var gjort stod vi overfor turens første problem. Man havde lavet et 10 cm. højt bundfilter af nogle plastikriste og fittingsrør, som vi hverken kunne lime baggrunde eller moduler på, eller som jeg kunne se den helt store anvendelseeffekt i. Men vi turde ikke at fjerne filteret, hvis at de nu gerne vil beholde dette. Så vi måtte smutte efter et par timer den nat. Og med en helt del spekulationer.

Næste morgen blev vi hentet af Warren og vi kiggede på problemet med filteret. Han kunne godt se at det ikke kunne komme til at fungere, så vi aftalte at vi fjernede det gamle filtersystem og lavet et nyt indsugning. Selve filteret er et kæmpe filter som ligger under restauranten.
Restauranten var jo en fiske restaurant og selv samme fisk, som vi er vant til at se hjemme i vores akvarier kunne man få at spise her.

Vi fik dagen til at gå med lidt indkøb af solbriller, hvilket er en nødvendighed der, og fik købt os lidt Mares dykkerudstyr, så vi kunne komme ud og snorkle. Vi ville rigtig gerne have dykket i lystbåde havnen, da der var helt klart vand og masser af fisk, men dette kunne ikke lade sig gøre. Så vi måtte vente et par dage endnu, til vi fandt på noget bedre.Den følgende nat fik vi så tømt akvariet helt og da vi så skulle til at sætte baggrundene i, mødte os der turens andet problem. Akvarierne var 14 cm. højere end at vi havde fået oplyst. Dette gjorde at alle kunstige trærødder og baggrunde var 14 cm. for kort. Nu var gode råd dyre, da der kun var en mulighed for at gøre dette pænt og det var at save en masse af vores medbragte moduler i stykker og sætte dem under baggrundene og trærødderne, så de kunne komme op i højde, men dette gav et nyt problem, hvilket var, at vi nu ikke havde nok grus med. Vi havde regnet med ca. 5 cm. grus i bunden af akvarierne, næ nej, nu skulle vi lige pludselig bruge 15 cm. grus.


Men vi gik igang og på denne måde, blev vi nødt til at arbejde med 2-3 akvarier på en gang hver eneste nat.

Næste nat tømte vi selv et af akvarierne, da vi kom foran vores tidsplan og kunne starte med at sætte en stor Flatrock i akvariet. Her var dog så lidt plads, at det kun var Jan som kunne kravle ned og installere den baggrund. Var jeg hoppet derned, var jeg aldrig kommet op igen.

Man ville ikke have levende planter, da dette vil give en masse problemer, var der en plante som var blevet rykket løs, ville det give dem en masse problemer, da gæsterne på restauranten var meget sippet. Bla. var der en aften, hvor at man kunne skimte en kasse bagved det hvide film i akvariet, og det var nok til at der var en gæst som der klagede over dette. Men tilbage til planterne. De havde indkøbt en række kunstige silkeplanter, som udfra mit synspunkt som akvarist så direkte frygtelige ud. Jan ville gerne have nogle af Pangeas planter i, da disse ser helt virkelig ud. Men dette er ikke noget som man bare gør. Da man har et budget at arbejde med, og overskrider man det budget, tager det oceaner af tid for at få det godkendt. Så hotellet betalte for nogle af planterne og Jan ville give de sidste gratis til dem, så det kunne blive lavet ordentlig. Så planterne blev bedt om at blive fløjet med ekspresfart, så vi havde dem i hænde torsdag.


Planterne ankom dog ikke torsdag, så de måtte selv sætte dem i akvarierne. Så indtil da, måtte vi nøjes med at beplante akvarierne med de planter som hotellet havde indkøbt. Vi havde kun to enkelte Pangea planter med, som vi installerede i akvariet med Flatrock baggrunden.

Om tirdagen så vi hvordan at de på hotellet fik fodret fiskene og hvordan at de fodre hajen, Napoliensfisken og de andre flotte saltvandsfisk.


Onsdag var vi stort set færdige, og der var kun nogle ganske få ting som skulle ordnes torsdag nat. Onsdagen kom vi ud at snorkle, men pga. at man pumper sand op til alle disse øer, er vandet fyldt med små sandkorn, så der er en meget dårlig sigtbarhed i vandet. Men vi prøvede at svømme ud et sted, hvor at vi havde set lidt fisk. Strømmen og bølgerne blev ret hurtige kraftige, og vi kunne ikke gå i land hvor at vi var, pga. at der var mange tusinde søpindsvin. Det var en meget ubehagelig oplevelse, men vi fik os kæmpet om på den anden side, hvor jeg selvfølgelig alligevel fik trådt ovenpå et søpindsvin. Det var dog lige til at tage ud, og det gjorde kun ganske lidt ondt.

Torsdag kom vi endelig ned og så de store saltvandsakvarier fra fronten af. Akvarierne har været i et tv program, hvor der er flere som tror at de bliver sejlet ud under vandet, hvor denne restaurant skulle ligge – dette er dog ikke korrekt, da man også sagtens kan gå derned direkte fra hotellet og at det ligger på hotellets stueplan.


Men hvilket et utroligt fasinerende syn at der mødte os. Det var virkelig flot med et buet glas og de flotte fisk som svømmede rundt. Pudse fisk som rensende større fisk, og et virkelig flot dyreliv.

Inde bagved var der et specielt fest/mødelokale, hvor at der også var et andet stort saltvandskvarier.

Samme dag var vi oppe igen at se flere karantæne akvarier, som var på størrelse med små swimmingpools. Og der var også lidt Malawi cichlider som skulle over at gå i restauranten. Man bruge på flere af akvarierne Eheims gode gamle spandfilter 2260.

Om eftermiddagen var vi ude i et stort center, hvor at man har bygget et indendøres skisport sted, for selvfølgelig skal man have mulighed for at stå på ski ude midt i ørkenen.


Det blev aften og vi var inviteret op til Warren til grillfest, hvor at der også var hans kone og 3 andre englændere. Vi fik os et par kolde øl, men måtte holde lidt igen, da vi stadig manglede de sidste småting på akvarierne. Dette tog dog kun et par timer, så vi kunne komme hjem i lejligheden og sove inden at vi skulle afsted næste morgen til lufthavnen.


I lufthavnen fandt jeg mig en super fin blitz som var ca. 500 kr. billigere end hos internetbutikkerne herhjemme, men jeg blev desværre taget i tolden og kom til at betale de 500 kr i tolden, så det var der ikke meget ved.


Vi kom til Danmark og det var jo en noget kold fornøjelse, når at man kommer fra 30 graders varme.

Alt i alt er dette nok min største oplevelse med både mit arbejde og som akvarist. Hver morgen hvor at vi gik fra og til Marina restauranten svømmede der store kejserfisk og masser af andre saltvandsfisk. Det var fedt at se dem i deres naturlig miljø og en morgen så vi også en havskildpadde svømme i vandet.


Pangea har muligvis et projekt mere på hotellet, så jeg kan jo kun håbe at jeg bliver inviteret med derned igen.


Esben 2006