Petrochromis - og hvad så?

Forfatter: Bo
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 19/11-2007 19/11-2007
Oprettet under: Tanganyika
 Del

Det er et udtryk jeg flere gange er blevet mødt med, når jeg har fortalt at min helt store lidenskab, er disse "grovflabede" fisk. Skal sandheden frem, (og det skal den jo) så har jeg før i tiden selv været af den opfattelse, at Petrochromis var noget af det kedeligste. De fleste har ingen, eller kun lidt farve. Deres humør er, mildt sagt, svingende.

Det var lige indtil jeg så den i virkeligheden. Jeg skulle til Nyborg og se på nogle Tropheus, hos en bekendt. Jeg blev placeret i lænestolen foran 720 literen. Og der gik de.

1,2 vf Petrochromis Trewawasae. Jeg var omgående solgt. Straks var jeg klar over, at jeg måtte eje Petrochromis. Pludselig kunne jeg slet ikke forstå, hvorfor jeg tidligere ikke havde fundet dem tiltrækkende. Den store, brede mund og den måde hvorpå de græsser alger på, opvejer fuldstændigt, den lidt spartanske farvedragt.

Efter længere tids søgen fandt jeg en flok på 18 stk. På ca 4cm. De blev installeret i et 325L. Efterhånden som de voksede op, blev de mest aggressive sorteret ud i andre akvarier. Nogle blev solgt fra, til andre akvarister. Så nu er jeg nede på 3 stk. Desværre skete det, der ofte sker. Der var væsentligt flere hanner end hunner. Men det er chancen man tager, når man køber en flok ungfisk.

Allerede fra de er helt små, er de effektive algegræssere. Efter ganske kort tid var akvariet fuldstændigt græsset rent for alger. Uanset hvor kraftigt jeg belyste de akvarier de gik i, så kunne jeg slet ikke holde på algerne. De hvide sten kunne end ikke få lidt farve.

Jeg begyndte snart at dyrke alger i haven. Et par murebaljer på ca 90L blev placeret forskellige steder i haven. Nogle lige i solen, nogle i skyggen, og andre igen, på steder, hvor der var begge dele skiftevis. På den måde eksperimenterede jeg med algerne, til jeg fandt det bedste sted.

Opskriften er simpel. Fyld baljen med sten i fodbold str. Og så ellers vand, der skiftes ligesom i akvariet, 1/3 en gang om ugen. Så har man efter ca. 5-7 dage det bedste tilskud til sine Petrochromis (og andre aufwuchs spisere) På denne måde, kan man virkelig se deres naturlige græsningsadfærd.

Min fascination af disse fisk, har indtil videre medført at jeg har solgt flere af mine Tropheus, for at skaffe plads til Petrochromis. Da en type ikke er nok, har jeg været nødt til at anskaffe, både Famula Tembwe Silver og kejser, og Ephippium White back/saddlespot.

Temperament:

Dette er et punkt som jævnligt diskuteres i forbindelse med Petrochromis. Jovist har de temperament. Som små, indtil ca. 5-6 cm er det ikke et nævneværdigt problem. Men nu bliver de jo ikke ved med at være i den størrelse. Når de kommer lidt op i størrelsen, får de da godt nok lidt temperament. Men ikke mere end at et par gode stensætninger og et akvarie af en vis størrelse kan klare det. På det seneste er flere med held, begyndt at holde dem, som man holder Tropheus. Jeg har i mit stueakvarie på 850L, 2,1 på ca. 10 cm gående uden problemer.

Så man skal absolut ikke lade sig skræmme, af deres lidt blakkede ry.

Akvariet:

I akvariet er deres adfærd helt fantastisk. Trewawasa'en græsser konstant alger på stenene, eller markere sit territorium overfor andre. Både andre Petrochromis og Tropheus, bliver fulgt til dørs. Dog er den væsentligt mere markant, overfor sine artsfæller, end andre.

I store akvarier, med masser af stensætninger, kan man fint holde 2 hanner sammen. (eller bruge Tropheus metoden)Det giver efter min mening den effekt, at de holder hinanden på dupperne. Man bør dog altid være på vagt, for at se hvorledes hannernes indbyrdes forhold spænder af. For hvis det går galt, så går det stærkt. En trewawasae han der ikke kan holde sit revir, og ikke kan finde et godt gemmested, kan blive pillet fra hinanden, på et ganske kort øjeblik.

Det er en fisk, der går rigtigt godt med Tropheus. Og gerne en stor flok, så Petrochromis’en ikke går og "kigger" på hinanden hele tiden. Det er også med til at lægge en dæmper på slagsmålene.

Det er en virkelig spændende fisk, som går rigtigt godt med eks. Tropheus.

Så den kan varmt anbefales. Så har du en lille Petro-akvarist i maven, er det bare med at komme i gang med at finde den "model" du er varm på.

Bo