Opstart af Tropheus

Forfatter: Steen Christiansen
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 19/11-2007 19/11-2007
Oprettet under: Tanganyika
 Del

Om Tropheus kan der jo rent faktisk skrives tykke bøger, hvilket også gør at det til tider kan være svært at skrive om netop dette emne uden at inddrage flere varianter i Tropheus familien. Jeg vil dog prøve på at lave en lille beskrivelse, således at nybegyndere får en bedre forståelse for netop Tropheus mange forskellige variationer.

Der er visse regler, når man vælger at holde Tropheus, for det første bør man sætte sig lidt ind i de forskellige varianter der findes, der næst bør man anskaffe sig et akvarie på mindst 250L. og minimum 1m. langt og meget gerne længere, da disse kræver lidt plads at røre sig på og hannerne har behov for at kunne danne et revir. Der næst skal der være en god kraftig pumpe der kan cirkulere vandet ca. 4-6 gange i timen, et stabilt varmelegeme der kan holde en temperatur på ca. 24 - 26 c. Vandet er næsten det nemmeste, da fiskene kræver en PH værdi på 7,5 - 8,5 hvilket stort set er hvad der kommer ud af hanen her hjemme, vandet bør dog lige få sin narturlige bakterie flora i akvariet inden, man sætter fisk i første gang.

Der næst er det sådan set bare lige at bestemme sig for hvilken art man syntes er flottest og ønsker at holde i akvariet. Tropheus lever for de flestes vedkommen i flokke ude i naturen, så derfor bør man starte med en flok på 10 - 15 stykker og meget gerne flere hvis pladsen i akvariet tillader det. En gylden regel siger at en ca. 20L. vand pr. fisk men igen er dette jo en smags sag. Hannerne i en sådan flok er dominerende og vil slås om at få det bedste revir mellem nogle sten, hvor han kan lokke hunnerne ned til leg, eller også må man lave et akvarie uden for mange sten, så bliver der også mindre slåskampe om pladserne.

Plejen af Tropheus foregår ved at de fodres med grønt foder, da de ikke tåler kød og animalsk fedtstof i deres tarmsystem. Der findes et utal af forskelligt grøntfoder til Tropheus som jeg ikke vil komme ind på, da det kun vil skabe forvirring i starten, men et grøntfoder af god kvalitet er at fortrække. Vandet i akvariet bør udskiftes med en 1/4 frisk vand en gang om ugen for at få den bedste kvalitet. Jeg tapper koldt vand direkte fra hanen, men også der er der delte meninger om emnet. Det er en god ide, når først Tropheus erne er kommet i akvariet og de har etableret sig, ikke at rode for meget rundt i akvariet. Pas på med at over fodre fiskene i starten, ved for kraftig overfodring kan de udvikle flagellater som er en tarmsygdom som kræver øjeblikkelig behandlig, da den smitter igennem deres afføring og i værste tilfælde dør de af det. Her findes der også forskellige behandlinger og medicin og jeg vil anbefale at tage kontakt til dem man har købt fiskene af eller en spec. cichlide forretning som efterhånden findes over hele landet.

Vælger man at holde flere end en variant af Tropheus, kommer det næste problem man skal være opmærksom på, da arterne krydser hinanden imellem og man skal derfor ikke holde flere arter af samme variant i samme akvarie.

Jeg har på min egen side lavet en opdelning af de forskellige arter og de kan ses på dette Link Eksternt link www.tanganyika-akvariet.dk under artikler. Der er også et lille billedgalleri af nogle af arterne i Tropheus familien.

Håber at denne lille artikel kan være med til at give flere lyst til at holde denne smukke cichlide.

MVH. Steen.kok