Apistogramma viejita

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Apistogramma viejita

Apistogramma viejita er en dværgcichlide der kommer fra Rio Meta floden i Colombia. Denne cichlide blev fundet af Kullander i 1979. Størrelsen på denne cichlide bliver max. 8 cm. og det sjove med denne cichlide er, at der findes 3 farvevarianter af hannen. Dog er der to andre cichlide arter der ligner Viejita hannen og de hedder Apistogramma hongsloi og Apistogramma macmasteri. Disse bliver ofte fejlagtigt forvekslede for at være Apistogramma viejita og omvendt.


(c) Rasmus Hurup - Eksternt link www.akvarie-galleri.dk

Området hvor de 3 farve variationer af Apistogramma viejita kommer fra, ser sådan ud: Vandet er blødt, under 1ºdH og sur pH på 5,1 - 6,5. Vandet er brunligt i farven, svag vandstrøm og temperaturen er mellem 24-28,5ºC. Bundlaget er af sand eller fint grus. Fra få planterbunker til mange planter. Trærødder og stenhuler.

Akvariet kan for et par være på 25 liter, men ellers fra 60 cm i længden, hvis der skal være flere cichlider i. Der skal være små huler af rødder eller sten hvor fiskene kan gemme sig. Og så skal der være mange planter i bunker spredt rundt i akvariet. Det er vigtigt at have en god vandkvalitet.

Hannen er større og mere farverig end hunnen. Langs hele kroppen har han en mørk streg midt på kroppen og en lige under rygfinnen. Kropsfarven er grålig til gullig. En af farvevarianterne har en rødlig farve på maven. Rundt om halefinnen er der et rødt bånd. Han kan også have røde prikker på gællelågene, eller en mørk streg på disse. Fælles for alle farvevarianterne er, at alle har to blå og et rødt bånd fra munden op til øjet. Ryg– og gatfinne bliver store. Størrelsen på hannen kan blive op til 8 cm, hunnen bliver meget mindre (ca. 4 cm). Når hunnen kommer i legehumør og har yngel, bliver hun gullig i farven, med sorte markeringer ved gællelågene, under munden og frem under maven og langs bugfinnerne. Denne cichlide er territorial, men ellers fredelig mod andre fisk.

Viejita cichliden spiser normalt alt det du vil fodre den med, specielt kan den lide fint levende foder, tørfoder og forskellige slags frostfoder, men den kan også være meget kræsen. Tubifex og røde mygelarver er ikke godt at fodre med for ofte. Disse kan virke fedende på cichliden.

Cichliden er særligt følsom for indvolds parasitter og forebyggende medicin.

Hvis du fodrer varierende og har vandskift hver 14. dag, kan det ske, at cichliderene vil lege og lægge æg. Dette sker ved at hannen gør sig til over for hunnen. Han kan jage hende lidt, men dette er ikke alvorligt. Hun vil finde sig en egnet hule, under en rod, en sten eller under en plantebunke. Æggene er lyserøde. Efter legen er det hende der jager hannen bort. Det er hunnen der passer på æggene og efter 3 - 4 dage klækker de. Ynglen vil i begyndelsen hænge i en tråd ved hovedet, før de begynder at svømme. Hunnen kan i denne periode være meget aggressiv og angribende. Hun kan også flytte ynglen fra et sted til et andet. Hannen vil passe på området rundt om ynglen, men af og til kan han også komme svømmende ind mellem ynglen for at se på dem. Hun vil da jage ham bort igen fra ynglen. Først efter 2 til 3 uger kan han være med til at passe ynglen. Ynglen skal have fint foder i begyndelsen, bedst er nyklækket levende artemia. Dette og så tilskud af fiskevitamindråber, bevirker en hurtig vækst hos ynglen. Når de er ca. 10 dage gamle, kan man begynde af fodre med fint tørfoder, men det er ikke altid at ynglen vil spise dette. Viejita cichliden får ikke mange unger. Det meste er nok op til 80 unger, men normalt kun mellem 10 og 25 unger. Forældrene passer på ungerne i 4 til 6 uger, før den næste leg begynder.

Dette er i helhed en meget smuk og interessant dværgcichlide. Er der ikke for mange gemmesteder i akvariet, vil de svømme fredeligt rundt blandt de andre akvariefisk og cichlider. Bliver den passet godt, kommer der mange unger. Og hvis der er flere hanner i akvariet, vil den mest dominerende han få en meget farverig dragt.


Tekst Gunnar Lützen ©