Aulonocara spec. red. og dens stamfader

Forfatter: Niels Ventzel
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 06/11-2007 06/11-2007
Oprettet under: Malawi
 Del

Revidering/opdatering af siden, sidste gang. Feldballe. juni 2004

Noget om Aulonocara spec. RED. og dens stamfader.

I den sidste tid er der opstået interesse omkring en smuk malawicichlide ved navn Aulonocara spec. RED, og der er blevet sået tvivl om den ægthed.

Jeg har haft den lykke at opleve forfædrene til denne fisk ”in natura”, og det vil jeg gerne fortælle om. Det kan være at det giver en forståelse af ordet, ”udvælgelse” eller ”selektion”.

I 1986 var jeg på besøg hos Stuart Grant ved Malawisøen. I en hel måned boede jeg hos Stuart og tog på fangstekspeditioner over hele den kyststrækning som hører under landet Malawi.

Fangst af Kejsere i Malawi:

Undervejs dykkede vi selvfølgelig efter alle de arter, som hørte til slægten Aulonocara. Det er fisk som er populære akvariefisk pga. af deres størrelse og smukke farver.

Vi fangede adskillige geografiske fangstvarianter, bl.a. en ny grøn variant, som endnu ikke er set komme i importerne, men selvfølgelig også de 3 gule fangstvarianter, Aulonocara baenschi Maleri, A. baenschi Chipoka og A. baenschi Benga, som fanges ved henholdsvis, Maleri Island, Chidunga rock og Benga/Nkhomo.

På fangststationen hos Stuart gik så fiskene pænt adskilte i hver sine akvarier. Når man ser på et akvarie fyldt med A. b. Maleri, så er alle hannerne rent gule og med stærke og intense farver. Hvis man ligeledes betragter det tilsvarende akvarie med vildfangede A. b. Chipoka, ser man at der er forskel i mængden af orange på de enkelte individer. Nogle eksemplarer er meget rødlige i et lodret bånd bag gællerne. Dengang troede jeg, at det var pga. rangorden og legefarver, men trods det udvalgte jeg mig heldigvis nogle af de mest farvede eksemplarer.

I 1986 var Benga typen ret populær, medens de 2 andre varianter trængte til at blive fornyet med nyt blod. Så med hjem til Danmark kom Aulonocara baenschi Maleri og A. baenschi Chipoka.

De to fisk blev på dansk kaldt henholdsvis ”Gul Kejser” og ”Orange Kejser”

I flere år havde jeg begge slags gående i forskellige akvarier, men det var den ”Gule Kejser”, der var den smukkeste og mest farvestærke, så det var altså den som blev opdrættet, og det så meget at der ikke blev plads til den ”Orange Kejser”. Set i bakspejlet kan man så ærgre sig over ikke at have forsøgt lidt mere med A. b. Chipoka, så havde jeg nok tidligere opdaget hvordan tingene hang sammen.

Solgte mine vildfangede Orange kejser:

En dag kom der en akvarist som skulle bruge nogle flotte dyr til hjemmebedømmelse, og jeg solgte ham de Aulonocara som jeg havde fanget ved Chidunga Rock. Hannen gik med flere hunner som havde munden fuld af unger. Altså et opdræt direkte på vildtfangede forældre. Jeg beholdt selvfølgelig ungerne, som voksede op her hos mig.

Første udvælgelse. Selektion:

¾ år senere begynder en lille han at farve ud, og man ser straks at han i farveintensitet langt overstråler sin vildtfangede fader. Den lille nye han, var rød til rødorange med pastelblå mosaik i finnerne. En virkelig perle, som fortæller, at der kan foretages en udvælgning (selektion) af de smukkeste i et kuld. Der var i kuldet, nemlig andre hanner som ikke afveg i farven fra den vildtfangede fader.

I dette første kuld, blev der 6 hanner, men kun én afveg til en stærkere farve. Ved nye opdræt med denne flotte han, kom der ca. fifty/fifty forhold mellem røde og gule hanner.

Ved rent og skært sorteringsarbejde kunne jeg i 5. generation, have 100 % røde hanner. Men ved 7. generation begyndte det at gå tilbage mod naturformen igen, og der kan ofte ses eksemplarer af affarvede mellemtyper. Hvis man så har lyst at forsætte for at holde den spec. RED, er det nødvendig med nyt blod fra andre stammer eller ny import af vildfangede forældrefisk.

Sortering bruger vi altid i en eller anden form, når vi opdrætter fisk. Vi frasorterer altid de svage og grimme, de skæve og forkerte, de små og deforme. Vi fjerner normalt den dårlige kvalitet. Ved selektering koncentrer man sig om at opdrætte den allerbedste kvalitet.

Det foregår i stor stil i avl med guldfisk og koikarper, og indenfor Cichlider har vi før set det hos f.eks. Aul. spec. Eureca, som også er en fisk som har gennemgået en udvælgelse i flere generationer.Bagdelen:
Et skal du så vide. Du kan ikke bare opdrætte denne fisk videre i generationer, uden at få nyt blod ind i din stamme. Det nødvendigt, at skulle følge med i hvem der er fader og moder i div. opdræt, og hvor mange generationer de har på bagen. Det er nødvendig hele tiden at vokse kuldene op, så du kan holde øje med at du har 100% af fuldt farvende hanner i hvert enkelt kuld, eller ihvertefald så du kender kvaliteten på netop den han og den hun som du vælger at avle på. Sælger du fiskene som små, kan du sælge katten i sækken.Køb hos en seriøs akvarist:
Er du køber, vil jeg råde dig til at købe fisk som viser farve, så er du sikker på hvad du får, og ingen overraskelse, men flotte fisk, som i en videre formering, måske viser sig ikke at være investeringen værd.

Så har du fiskene fordi, at de er flotte eller fordi du vil yngle og videresælge unger. Pas på, der er en vis forskel.

Skal du avle, så spørg sælgeren, hvor mange generationer forældrefiskene har på halen. Og få så altid så mange oplysninger som du kan vride ham for.Hvorfor bruger vi så at kalde den så for species.
Egentlig er det jo en direkte avl af Aulonocara baenschi Chipoka, blot i flere generationer, så hvorfor kaldes den så for Aulonocara species RED. Hvad er det som får den til at henhøre under gruppen for ubeskrevne fisk (species), når man kender dens oprindelse og den egentlige videnskabelige beskrivelse er foretaget.

Andre fisk kan vi da opdrætte i 50 generationer uden at de får eget navn eller man bliver i tvivl om hvad art det er..

Ja , se der er måske en videnskabelig forklaring som jeg ikke kender til., men under alle omstændigheder afviger Aul. spec. RED, ret meget fra sin stamfader, og så er det da rart at vi ved hvad det er for fisk vi taler om. Men selv om vi har givet den navnet spec. RED, er der ingen garanti for at farven holder hvad forventningerne drømmer om.

Aulonocara spec. RED RUBIN:

Den helt samme fisk som jeg lige har fortalt om, eller en anden selektion, bliver solgt med navnet Aulonocara spec. RED RUBIN. Og forholdene er helt de samme.

Og vurdér selv om det en garanti for mærkevare/kvalitet


OG, OG, OG én ting er sikker at fisken er ligeglad med al det navnehulumhej som vi mennesker finder på.

Fiskene stammer blot fra Chidunga Rock ved Chipoka og vil bare fortsætte med at formere sig.

Det er deres skæbne her i livet.Derimod kan det nævnes at Aulonocara OB/Marmelade med sikkerhed er en krydsning som kun bør optræde i farvelade akvarier og hos akvarister som vil acceptere at have krydsninger.

NOTE:

Og husk så også på, at fiskene ikke kan læse alt det sludder, som vi ciklidioter går og skriver!

GOD FORNØJELSE.

Akvarist og ciklidiot.
Niels Ventzel