Byg din egen søjle

Forfatter: Esben Sebastian Karlsson
Oprettet: 24/03-2008 24/03-2008
Sidst redigeret: 24/03-2008 24/03-2008
Oprettet under: Saltvand - Gør det selv (DIY)
 Del

Da jeg synes at man lettere kan bygge sit saltvandsakvarium op ved hjælp af søjler, startede jeg med at købe 4 stk. Atollriff søjler hos Saltvandfyn.

Men jeg synes at jeg manglede lidt lavere søjler til koraller i min 900 l. saltvandsakvarium, derfor besluttede jeg mig for at ville prøve at lave nogle selv.

Jeg fik undersøgt hvilke type cement at der skulle bruges, da det er vigtigt at der ikke er flyveaske i cementen. Et af de produkter som kan anvendes er hvid portland.Jeg ville have at søjlerne skulle være lidt porøse, så de også kunne have samme effekt som mine levende sten, så derfor købte jeg mig nogle blomsterleganødder, som jeg så ville blande i cementen, men dette fandt jeg ud af at det var en dårlig idé, da de var umulige at gøre rene pga. der var en så meget blomstermuld blandet i dem.Jeg ringede derfor til et firma som solgte forskellige typer byggeleganødder, men de ville ikke stå indefor at der ikke var noget giftigt i dem, når at det var til at akvariebrug. Så derfor valgte jeg at købe noget koralgrus, som jeg så skulle bruge senere hen i processen.

For at det ikke skulle tage en evighed at bygge mine søjler og jeg skulle have lidt ”hylder” på dem, valgte jeg at bygge skellettet i fittings. Dette kan sikkert gøres på mange andre måder, men det er let at bygge en konstruktion i fittings.

Da dette var gjort tog jeg en stålbørste for at gøre alle fladerne ru. ( husk dette, jeg har netop lavet to nye søjler, hvor at jeg glemte det ) Ellers kan det være temmelig svært at få cementen til at hænge fast.Jeg gjorde den fejl at jeg lavede det hele på en gang. Efterfølgende vil jeg sige at det godt kan betale sig først at lave foden af fittings i cementen, og først når at det er tørst, så laver man resten af konstruktionen med cement på sit fittingsskellet.

Jeg brugte kun ren cement til først lag.Det næste lag blandende jeg så koralgrus sammen med cementen og lagde det på. Alt efter hvor kraftig at ens konstruktion skal være, skal man lave dette over flere gange, ellers vil cementen falde af.De sidste lag blandende jeg cement, koralgrus og Redsea salt i blandingen og smurte det på min konstruktion.Efter at det var tørt kom mine søjler i nogle baljer først med vand i nogle dage, og derefter 2-3 min. i 1/10 blanding af vand og saltssyre for at det ikke skulle ændre på mine værdier. Nu er et produkt som hvid portland ikke så slemt til at hæve værdierne, så det er ikke den helt store skade at undlade det, men for en sikkerhedsskyld fik den en saltsyreopløsning.Til slut vil jeg sige, at man ikke skal lave disse søjler for at spare penge, men fordi at man synes at det er sjovt at lave sådanne søjler som det passer i netop dit akvarium. Det tager lidt tid og det efterlader også et pænt svineri.

Der vil komme billeder af søjlerne, når at de har været i akvariet i nogle måneder.

Efterskrift

Nu har jeg efterfølgende lavet to nye søjler, hvor at jeg har tilført mere salt i blandingen. Det gør det noget mere besværligt at arbejde med, men man får en meget mere porøs overflade og flere ”naturlige sprækker”.

Spørg endelige i forumet her på siden, hvis at du har nogle spørgsmål til min lille gennemgang af bygning af søjler.

Esben 2008