Hjemmelavet baggrund

Forfatter: Claus Lauritzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Gør det selv
 Del

Hjemmelavet baggrund

Når vi akvarie-tosser kaster os ud i at ville lave vores egen baggrund, så er det som regel med et mål for øje :
”Vi vil efterligne den natur vores kære fisk kommer fra – vi vil lave et biotop-akvarium”


Det vigtigste ved et projekt som dette er forberedelse!

Derfor har jeg søgt al den viden og information som muligt – internettet er guld værd i den forbindelse.

Jeg har kigget på utallige akvarie-opbygninger, studeret klippe-formationer, undersøgt muligheder for at indfarve fliseklæber osv.

Mit mål er at lave en klippe-formation med så mange huler og gemmesteder som muligt til mine malawier. Samtidig vil jeg gerne opnå en god dybdevirkning i mit akvarium. Dette kræver en tyk flamingoplade! I mit 660L har jeg brugt en 22 cm. tyk plade og i 250'erne en 15 cm. plade.

Samtidig skal min baggrund skjule ALT teknik. Dvs. det eneste synlige må være ”udblæsningerne” fra hhv. min spandpumpe og min powerhead, samt de 2 indsugninger i modsat ende af akvariet i hhv. top og bund.

Jeg vil dog i klippeformationerne arbejde på at disse 4 huller bliver skjult så godt som muligt.
Indkøbsliste

De materialer jeg har indkøbt til baggrunds-projektet i 660'eren er følgende :


2 stk. 120 x 60 x 22 cm flamingoplade ( Kan købes i enhver tømmerhandel )

2 stk. 5 kilos poser ALFIX combifix (den sorte pose). Denne har jeg valgt på baggrund af utallige opfordringer, da den er fleksibel og ikke revner så let som den almindelige ALFIX. (købes billigst i Jem & Fix 69,95,- for 5 kg)

Oxyd farver - jeg anvender sort og brun samt rød til de sidste 2-3 lag.

PU- skum fra Jem & Fix (39,95,-) til at samle baggrunden med, og til at lime ekstra stykker på, hvis man ønsker mere dybde enkelte steder.

Silikone til at lime baggrunden fast med – sørg for at det er silikone der er velegnet til akvarier – dvs. uden antimug-midler.

Værktøjsliste:


Stanley-kniv med langt blad
Stemmejern
Stålbørste
Varmepistol
Pensler til at påføre alfix med (Køb de billige !)
Et sted hvor du kan tillade dig at svine!!!
En portion kreativitet.
God arbejdslyst.

"Svineriet"

Nu er vi så klar til at gå i gang – vær forberedt på at det sviner, og jeg mener, sviner!!!

Som det allerførste skal de indvendige mål i baljen tages, og her er det vigtigt at man trækker 1 – 2 cm fra. Der skal jo også være plads til fugen når den skal monteres.

I højden gør jeg det at jeg lader baggrunden fylde fra bunden, og op til lige under alu-kanten. Grunden til det er at jeg minimerer fiskenes muligheder for at stikke af om bag baggrunden.


Når man har målene, så skærer man pladerne til så de passer i højden, herefter limes de sammen med PU-skum i længderetningen. Her skal man være OBS på at pladerne ikke kan rykke sig da skummet ekspanderer kraftigt. En god idé vil være at stille noget tungt ovenpå pladerne. Husk at lægge plastik under, ellers har du skum på gulvet til evig tid, og du risikerer at rive baggrunden i stykker når du skal løfte den fra gulvet efter skummet er hærdet.


Når skummet er hærdet, så begynder det det egentlig drejer sig om, nemlig at lave en baggrund som virker så naturlig som muligt.

Gør dig klart hvilken stil du vil arbejde i og begynd så at skære ud med hobby-kniven. Brænd lidt med varmeblæseren og brug stålbørsten til at lave "spor" og revner i klipperne. Slib efter med sandpapir.

Stop op indimellem og kig kritisk på det du er i gang med at lave! Det er bedre at rette op på noget der er knap så godt nu, frem for at ærgre sig når den er monteret i baljen .

Det er kun dig selv der sætter begrænsningen, så det er blot at finde en pose med kreativitet og så bare se at komme i gang!

Husk følgende:

Skær ud til overløb, få skåret ud til slanger.
Skær en slids til udblæsnings-slangen, læg slangen i og fastgør den med skum.
Når skummet er hærdet, skæres slangen af således at den bliver næsten usynlig i baggrunden.
Udblæsnings-slangen placeres således at den kommer til at skabe bevægelse i overfladen.
Hvis ikke akvariet er stort nok til at have filter bag hele baggrunden, kan man lave et kammer i det ene hjørne, hvor udsugning, varmelegeme og evt. filtermaterialer placeres.

Påføring af Alfix.

Når man så er færdig med at skære, slibe og pudse skal baggrunden jo behandles med Alfix.
Jeg bruger altid Alfix Combifix (den sorte pose) fordi den er fleksibel. Det er absolut en fordel når baggrunden skal monteres, da den ikke revner ved de vridninger der kan forekomme under montagen.

Inden man starter med at påføre Alfix, så kig nu grundigt på din baggrund - er den helt som den skal være?
Når den er det, er det en god idé at man forsigtigt varmer hele overfladen med varmepistolen. Det fjerner alle de små løse flamingo-nullermænd, samtidig med at overfladen bliver lidt mere naturlig ru at se på.

Første lag Alfix smøres på, i en konsistens lidt tykkere end vand. Dette for at komme ind og lukke alle små huller.

Når dette lag er tørt, ikke nødvendigvis helt hærdet, påføres næste lag.
Lag 2-4 påføres i en tyk konsistens, lidt hen ad grød.
Lad baggrunden tørre imellem hvert lag hér.

Det er vigtigt at man kommer ind i alle afkroge af baggrunden og får smurt et godt lag på. Det er fordi fisk som f.eks. Mbuna'er og maller skal nok få pillet hul, hvis de har mulighed for det.
Derimod er man rimelig sikker på at baggrunden nok skal modstå fiskene hvis man har en total lagtykkelse på Alfix'en på 5-6 mm.

Finishen kommer i femte og sjette lag Alfix.
Begge disse lag påføres i en konsistens lidt tykkere end vand, dog iblandet Oxyd-farve.
Femte lag påføres fulddækkende som bundfarve, sjette lag påføres ikke-dækkende. Det giver en rigtig god effekt og ligner naturlige sten temmelig godt.

Når så baggrunden er færdigbehanldet med alfix, så skal den afhærde.
Det gør den i løbet af et døgns tid ved ca. 20 grader.
Når den er afhærdet, skal alt det løse skylles af - ind under bruseren og skyl den godt og grundigt - gerne flere gange.

Herefter er det blot at lade den tørre.
I mellemtiden kan man jo gøre baljen klar til montage, affedt glasset med acetone, således at det er helt fedtfrit og klar til silikone.

Monteringen

Nu er baggrunden ved at tørre efter afskylningen.
Tiden bruges nu på at affedte glasset i akvariet.
Hertil bruges acetone og sørg for at være grundig. Det er her det ofte går galt når man hører om baggrunde der har løsnet sig.

Hvad skal bruges til monteringen? :

Acetone
Klar silikone (akvarie-egnet naturligvis)
En fugepistol.
Sort silikone (akvarie-egnet naturligvis) - den sorte silikone bruges til finish.
Sidst men ikke mindst: Omhyggelighed og tålmod :-)

Når så man er sikker på at man har det hele (her tænker jeg særligt på omhyggelighed og tålmod , så er man klar til at gå i gang.

Glasset er jo affedtet nu, så skal baggrunden også klargøres. Sørg for at den er helt fri for støv, varm evt. de overflader der skal smøres med silikone for at tage de sidste rester af flamingofnuller. Hermed opnår man også en ru overflade der gør at silikonen hæfter godt på baggrunden.

Herefter smøres et godt lag silikone på baggrunden - spar ikke på det - og baggrunden sættes i baljen. Tryk den godt og grundigt mod glasset, kontroller at silikonen trykkes ud på så stort et areal som muligt, jo større areal, jo bedre vedhæftning.
Når baggrunden er sat i - så skal finishen laves.
Hele kanten rundt, plejer jeg at afslutte med sort silikone.
Påfør en stribe sort silikone rundt i hele kanten, glat herefter ud med en finger dyppet i sæbevand.

Nu er det så at dit tålmod skal i brug! Du er færdig og skal blot vente på at silikonen er hærdet, og at man er klar til at fylde vand i baljen.

Jeg råder gerne folk til at vente minimum en uge. Denne ventetid er givet godt ud, da man er sikker på at silikonen er hærdet. Hvis man har været grundig, så bliver den også der hvor det er tænkt den skal være.

Jeg vil herunder smide et par billeder af baggrunde jeg har lavet - evt. som inspiration: