Kampfisken

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/02-2010 27/02-2010
Oprettet under: Asien
 Del

Kampfisken

Vi kender den godt, kampfisken Betta splendens, men kender vi også alle de historier og fordomme om denne smukke fisk. Jeg vil ikke fortælle alle de tekniske data om kampfisken, men om egne erfaringer vedrørende denne fisk.
Betta splendens han - (c) Rasmus Hurup | Akvarie-galleri.dk


Jeg var så heldig at købe 3 kampfiskehunner og 1 smuk kampfisk han før de var udsolgt hos akvariehandleren. Kampfisk bliver hurtigt solgt og derfor er der stor efterspørgsel efter disse smukke og særdeles interessante fisk. Nå, nu ville jeg så prøve om jeg kunne opdrætte disse.


Jeg kom først disse 4 fisk i et 38L akvarium, men det viste sig hurtigt at dette var for lille. Hannen jagede hunnerne hele tiden og de blev meget lasede, selv om akvariet var godt beplantet og der var også en trærod i. Så blev de alle flyttet over i et 45 L akvarium med flere gemmesteder. Dette hjalp en stor del. Nu kunne hunnerne svømme i fred og ro og de kom sig rigtigt hurtigt igen. Nogle dage senere havde hannen bygget en skumrede i et af akvariehjørnerne. Jeg så at der var en af hunnerne der var blevet rigtig tyk om maven, var hun fyldt med rogn ?


Det sjove med en kampfiskehun er, at hun også har farve ligesom hannen, men hun får en stribet kropsfarve i to forskellige perioder. Når en kampfisk er stresset eller er bange, dette er gældende for både han og hun kampfisken, så får de mørke striber langs kroppen fra hoved til hale og de mister deres kropsfarve. Når de så har vænnet sig til omgivelserne, forsvinder striberne og deres kropsfarve kommer igen. Når en hun er fuld af rogn, har hun den normale farve, men når hun får øje på hannen får hun markante striber på tværs af kroppen. Dette er et tydeligt tegn på at hun er klar til at parre sig med hannen. Hun beholder denne legedragt under hele legen og den forsvinder først når hun er færdig med at gyde.
Betta splendes hun - (c) Rasmus Hurup | akvarie-galleri.dk


De begyndte at lege en lørdag morgen kl. 10.00, men de første æg kom ikke før kl. 19.00 om aftenen. Æggene er små (0,5 – 1 mm) og de er hvide. Legen forgår på denne måde:
Hannen snor sig rundt og klemmer sig rundt om hunnen i mens hun gyder, for siden hen at samle æggene op, da de synker mod bunden, for siden derefter igen at spytte dem op i skumreden. Kampfiskeæg og de fleste labyrintfiske æg synker når hunnen gyder dem, men hannen samler dem op og spytter dem op i reden, hvori de så holder sig flydende mellem luftboblerne. Jeg har selv set at hunnen også hjælper til med at samle æggene op i mens de synker og så spytte dem op i reden. Jeg har også set at hun hjælper til med at holde andre fisk væk fra reden i mens hannen leder efter æg på bunden. Dette er gældende for flere forskellige hunner og ikke den samme hun. Da legen er færdig vil hannen jage hunnen væk og holde andre fisk væk fra reden i mens han passer på æg og reparerer reden. Ungerne klækker efter 24 – 36 timer og hannen vil passe på sit afkom i ca. 5 dage. Efter dette vil han begynde at æde sit eget afkom.


Man kan også bruge et legeakvarium 10 – 20 L, til at få kampfisken at gyde i på denne måde er det lettere at passe på æg g unger, men sæt ikke hunnen sammen med hannen før han er færdig med at lave skumreden. Han kan finde på at slå hunnen ihjel, men man kan have hunnen svømmende i et lille yngelakvarium i meden han bygger skumreden.


Man kan få mellem 25 og 200 unger for hver leg, men som oftest dør en stor del af ungerne før de når at blive voksne. Det bedste man kan gøre er, at tage hele skumreden med æg og skum og komme det i en mindre beholder eller akvarium på ca. 2 L, på denne måde får man det bedste resultat. Man skal ikke have mere end ca. 1 cm. vand og husk dækglas. Dækglasset hjælper til for klækningsprocessen af æggene. De første æg klækkes efter 24 – 36 timer og yngelen hænger mellem luftboblerne i skumreden. De skal ikke fodres de to første dage, da de lever af deres blommesæk. Derefter kan man begynde at fodre dem med Liquitfry 2, æggepulver, infusorier 3 til 4 gange om dagen og efter 1 uge kan ungerne spise nyklækket artemia og efter 14 dage mikroorme. Husk at skifte lidt vand ind imellem og fylde mere på. Yngelen vil vokse hurtigt hvis man fodrer dem ofte og husker vandskiftene ind i mellem og flytte dem over i større akvarium efterhånden som de vokser. Når ungerne er ca. 1 cm. store eller efter 4 – 5 uger, vil de begynde at udvikle deres labyrint organ og nu må man have tæt siddende dækglas, så den kolde luft udenfor akvariet ikke kan komme ind i deres akvarium. Dette kan slå ungerne ihjel. Derfor skal der være høj luftfugtighed i akvariet. Efter 5 – 6 uger, skal de have mere vand eller et større akvarium og efter 6 – 12 uger er der stor forskel på størrelsen af ungerne, der er ofte 3 forskellige størrelser.


Når ungerne er ca. 4 mdr. gamle eller ca. 3 – 4 cm. store, kan man af og til se forskel på hanner og hunner. Hunnerne har som oftest de mørke striber fra hoved til hale. Hannerne vil ikke begynde at slås før de har fået helt store finner. Jeg har selv haft 6 kampfiskehanner i et 63 L akvarium til de var et ½ år gamle uden at de var begyndt at slås, men det bedste er at flytte hver enkelt han over i andre akvarier eller i beholdere.


Og vil jeg fortælle at kampfiskehunnerne er mere voldsomme end hannerne og de kan slås til den ene dør. Man må aldrig flytte en kampfiskehun over i et akvarium, hvor i der svømmer andre hunner af samme slags. Det er OK om 2 – 7 hunner svømmer i samme akvarium, men kommer der en fremmed hun i akvariet, vil alle de andre hunner prøve at slå denne ihjel. De andre vil bide dens finner i stykker og give den store sår på kroppen. Jeg har selv mistet 7 kampfiskehunner på denne måde.


Kampfisken skal have et godt beplantet akvarium med masser af gemmesteder til hunnerne. Akvariet kan være i størrelsen fra 20 L for et par og større for flere kampfisk. Vil man have 2 hanner i samme akvarium, skal man have mindst er 200 L akvarium med mange planter og gemmesteder. Hver kampfisk vil da få hver sit territorium i akvariet. Er akvariet mindre, vil de slås indtil den ene er død. Vandet kan være blødt til middel hårdt, temperaturen skal være mellem 21o og 26oC. kampfisken spiser alt hvad man fodrer den med. Den er en god selskabsfisk og kan også godt være i samme akvarium med små dværgcichlider og de almindelige akvariefisk, men større cichlider og nogle fisk kan skade kampfiskens finner eller kan slå den ihjel. De må have adgang til luft, fordi selv om de har gæller har de også lunger (labyrint organet). Ynglet derimod bruger deres gæller mens de er små, men udvikler lunger (labyrinten) når de bliver større. Levetiden for en kampfisk er ca. 2 år.


Tekst Gunnar Lützen ©