Lepthoplosternum pectorale

Forfatter: D.O.Carr
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Maller
 Del

Lepthoplosternum pectorale


Skrevet af D.O.Carr, oversat af Karl-Henrik Arendt

Red: Da artiklen blev skrevet hed arten Hoplosternum pectorale, og derfor er det det navn der er brugt i artiklen. I dag er den klassificeret som Lepthoplosternum sammen med 3 andre arter; beni, altamazonicum og tordilho.


Der er igennem årene skrevet en del artikler om Hoplosternum pectorale, som er den mindste af de 3 Hoplosternum-arter. Eftersom jeg har holdt denne fisk i ca. 5 år, opdrættet dem, og opdrættet efterkommerne også, så føler jeg at nogle af mine observationer kan have interesse.
H. pectorale er som fuldvoksen ca. 11 cm og farven variere fra lys brun til meget mørkebrun med mørkere pletter. Jeg tror at vandværdierne kan have en indflydelse på intensiteten i farverne. Hannerne er ofte en anelse mørkere i farverne end hunnerne og med meget tykkere striber på brystfinnerne. Striberne er kurvede hos begge køn, men hos hannerne er det meget mere tydeligt. Hannerne har også mere farve på brystfinnerne end hunnerne. Nogle gange er striberne nærmest orange, og hvor hunnernes finner er klare, så er der næsten altid en hvid plet i midten af hannernes brystfinner. Når man ser på dem oven fra igennem overfladen i en beholder, så er disse karakteristika meget tydelige.


Denne fisk er en effektiv ådselsæder, og dens lange ”føletråde” kommer godt rundt i alle hjørner og kanter efter mad. Den er altædende og spiser alt hvad du ønsker at servere for den. Den kan også trække føletrådene tilbage og grave godt ned i bundlaget efter fx tubifex. Selv i et akvarium hvor bundlaget kan være skarpt (quartz mv.), der kommer føletrådene ikke til skade. Jeg er overbevist om at evt. beskadigelser på føletrådene skyldes bakterielle infektioner. En grund mere til at anskaffe dem; De er virkeligt gode til at få fjernet planarier fra akvariet. Det samme kan jeg ikke sige om Corydoras.

Opdræt af denne fisk er en spændende begivenhed. Alt hvad der kræves er en fisk af hvert køn, og en af de her plastikbakker fra supermarkedet hvor der har været kød i. Disse er ofte omkring 3 til 4 cm dybe. Ved at fjerne noget hele vejen rundt, så kan vi få en bakke der er en halv cm. dyb. Vi skal bruge et opdrætsakvarium. Et akvarium på 45 x 25 x 25 cm. er nok, men de kan også opdrættes i et selskabsakvarium.


Fisken skal fodres godt, og gerne når der er mørkt. Hunnen skal være godt fyldig, hvilket også kan ses på at linien langs hendes krop bliver tydeligere. Nu skal du ligge plastikbakken i akvariet og den skal vende på hovedet. Efter nogle timer skulle hannen gerne finde den og begynde at lave sin skumrede. Hannen tager luft ind fra overfladen og udånder det under plastikbakken mens han med bugfinnerne slår det til små bobler. Det var også forklaringen på hvorfor man skulle bruge en plastikbakke. Den holder sammen på skumreden.


Når skumreden næsten er færdig, kan du hører en grynten og boblen fra hannen. Det kan høres et stykke væk fra akvariet. Når skumreden er helt færdig, vil hunnen begynde at svømme op og ned. Op til reden og ned igen. Hannen svømmer i cirkler under hende og næsten presser hende op mod reden. Efter en tid hvor alt tilsyneladende er som hun synes det skal være, begynder hannen at skubbe forsigtigt til hende og de vil svømme i cirkler under reden. En gang i mellem stiller de sig i T-position hvor hun har munden ind mod hannens side. Jeg har følelsen af at du faktisk tager hans bugfinne i munden. En gang i mellem svømmer hun i skjul mellem nogle planter i nogle få øjeblikke for derefter at vende tilbage med æg holdt mellem bugfinnerne. Hun svømmer op i reden med æggene. Herefter fortsætter de i T-position og forløbet gentages indtil der kan være placeret 200 æg. Jeg har en gang oplevet at to hunner ynglede med 1 han på samme tid.

Når legen er færdig, forsvinder hunnen ned på bunden igen. Hannen indtager sin position under skumreden, som han sørger for forbliver intakt samt at han vogter den. Hvis du stikker din finger ned i kanten af reden, så vil du blive overrasket over hvor hårdt han kan slå tilbage! Æggene er helt lyse uden at være hvide, og på størrelse med hovedet på en knappenål.


Afhængigt af temperatur, så vil æggene klække efter 4-5 dage. Æggene vil blive mørkere og mørkere, og når de er ved at være klar, så er de mørkebrune. Hvis dine fisk er i et selskabsakvarium, så er det nu du skal løfte reden, pas på fingrene, over i et andet akvarium/beholder. Hvis du har dem i et artsakvarium, så skal du fjerne hunnen når alle æggene er placeret i reden. Hannen kan blive der til alle æggene er klækket og de bitte små unger falder ned på bunden. Når æggene lige er klækket så ligner ynglen mørkebrune haletudser der straks gemmer sig i hjørner og under større sten.

At fodre dem sker på samme måde som med yngel fra Corydoras. Med god fodring vil ynglen være 13 mm efter 6 til 8 uger. Jeg har set det har været anbefalet at hæve temperaturen til 27 grader for at opdrætte dem. Dette er jeg enig i mht. kontrollerede opdræt, men mine har ynglet i et 24 grader varmt selskabsakvarium. Når opdrættet har foregået i et selskabsakvarium, så har jeg med succes fjernet skumreden over til et andet akvarium, også selv om der har været yngel fra andre fisk.

Jeg har ikke snakket så meget om vandværdier. Her i det område af Scotland hvor jeg bor er vandværksvand uegnet til opdræt, og derfor har jeg brugt regnvand hvor jeg har neutraliseret syren med bikarbonat, ja tingene er ikke nemt her! Hoplosternum synes at foretrække lidt surhed i vandet.

Jeg håber at denne artikel har fristet andre til at prøve denne interessante og for mig – nemme fisk.


Denne artikel blev første gang vist i the Catfish Association of Great Britain Newsletter in 1986.

Foto taget af Danny Blundell

Denne artikel bringes med tilladelse fra Allan James Eksternt link http://www.scotcat.com/