Musebotiaen

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Asien
 Del

Musebotia eller på latin Botia morleti, Botia modesta eller Botia horae, kommer fra området i Nordindien og fra Thailand. Dette er en bundlevende smerling, der er meget livlig, men en fredelig fisk. Den er mest aktiv om aftenen. Størrelsen af fisken er op til 10 cm. kropsfarven er lys og der løber en sort streg fra hovedet hele vejen langs ryggen og på tværs af halefinne. Finnerne er gennemsigtige. Musebotia er en flokfisk, så det bedste er at købe flere fisk samtidigt. Den kan godt være i samme akvarium med andre akvariefiske arter, uden at den jager eller skader de andre. Dog kan den finde på at svømme efter en anden fisk. Men dette er som oftest for sjov. Det er ikke muligt at se kønsforskelle.

Den tåler en vandtemperatur mellem 24 og 30 oC, vandet skal helst være blødt og lidt surt, pH 6,0 - 6,5 og hårdheden af vandet op til 5o dGH. Det er nødvendigt at skifte en del af vandet (10 - 30%) regelmæssigt.

Akvariet skal have flere gemmesteder så som rødder eller stenhuler. Også skal der være nogle akvarieplanter til stede. Er akvariet for lyst, bliver Musebotian for sky. Bundlaget skal være fint, ikke for groft grus, men bedst hvis det er sand eller noget lignende.

Musebotia spiser alt, fra Tubifex, cyclops, myggelarver, tørfoder, frostfoder, alger og fodertabletter. Som jeg har fået oplyst af en svensker, så er Musebotia en fremragende snegle æder. Den skulle være bedre til at tage snegle end Pragtsmerlingen Botia macracanthus. Jeg har gået længe og søgt efter denne fisk, men det uden resultat. Så en dag fik jeg Akvariubúðin til at importere nogle Musebotia sammen med en sending akvariefisk. Disse var lidt billigere end Pragtsmerlingerne, så jeg købte med det samme 5 fisk. Da jeg kom hjem med disse, satte jeg dem ned i et lille akvarie, fordi jeg var i tvivl om hvilket akvarie jeg skulle placere dem i. Det første fiskene gjorde i de 4 uger, de var i dette akvarie, var at gemme sig hele tiden. Jeg flyttede dem så over i et 54 L akvarie hvor der var nogle mollyer i. akvariet havde flere gemmesteder, var også godt plantet og så var der en masse af små tårnsnegle i. Nu ville jeg se, om disse Musebotier var så gode snegle ædere som jeg havde hørt. Allerede 15 min. efter at de var kommet i dette nye akvarie, begyndte de at æde snegle. Dette var meget sjovt at se, hvordan de tog og spiste sneglene. Nu er der kun nogle helt få snegle tilbage i dette akvarie. Musebotierne svømmer hele tiden rundt og leder efter noget at spise eller ligger og småslås indimellem. Jeg har ikke haft særligt mange problemer af denne fisk, så at sige ingen. Specielt glad er jeg nu, da jeg endelig har fundet en meget udmærket god fisk der spiser mange af de snegle, der er til ulempe i mit akvarie. Fra andre personer der også har købt denne fisk, har jeg kun hørt positive bemærkninger. Dog er der en enkelt der syntes, at Musebotian jævnligt jager de andre fisk i akvariet, men hvis dette er det værste den kan gøre, så er det ikke så ringe endda.

Jeg kan kun anbefale denne fisk til alle der har en snegle epidemi i deres akvarie.


Gunnar Lützen ©