Opdræt af amano rejer

Forfatter: Kviller
Oprettet: 10/03-2013 10/03-2013
Sidst redigeret: 10/03-2013 10/03-2013
Oprettet under: Andre akvariedyr
 Del

I naturen lever armao rejerene i nærheden af kysterne, men lige i udmundingen til havet. De lever i ferskvand, men deres unger flyder med strømmen ud i havet, hvor der er brakvand eller direkte saltvand. De bliver så klækket lige i udmundingen, hvor at salt intensiteten svinger en del, men må betegnes som brakvand.

De små nyklækkede "larver" vil så befinde sig her i de første cirka 25 dage. Her efter kan man betegne dem som reje unger. Disse små rejeunger, vil forblive i udmundingen for yderligere cira 20 dage. Her vokser de sig stærke og er derefter klar til at bevæge sig op ad floden igen, hvor de vokser sig store og bliver til de kendte amano rejer, som vi kender dem fra vores akvarier.

Nu skal vi så i gang med at genskabe denne cyklus, så hvordan gør vi det?

Her er hvad vi skal bruge:

Et 54 liters akvarium (Ikke mindre, da vi ikke vil filtrere vandet)
Et cirka 20 liters akvarium.
Lamper til de ovenstående.
Noget dekoration / gemmesteder / PLASTIK planter
Luft pumpe med to slanger.
Artemia si
Pipette
Reje foder af granulat
Liquizell
Spirulina
Salt (Brugt til saltvands akvarier, jeg brugte tropical natural)
Nogen voksne armano rejer ;)

Lad os så komme i gang.
Vi starter 54 liters akvariet op, du skal gøre det med halvt vand fra dit eksisterende akvarium, hvor rejerne går i og frisk vand for resten. Du skal placere akvariet væk fra direkte sollys og helst et forholdsvis mørkt sted, da vi senere vil styre algevæksten med brug af akvariets lys. Sæt lampen til at være tændt 11 timer om dagen. Sæt nu luftpumpen til. Slangen skal ned til bunden og på en eller anden måde holdes der nede. Jeg bandt den fast til en sugekop på ruden. Der skal ingen luft sten eller noget i enden af slangen, bare selve slangen. Så justere vi luftmængden, så der kommer cirka to bobbler i sekundet. Husk ingen filter, reje larverne vil blive suget ind, lige med det samme, så det er ikke en god plan.

Så starte første vente periode. Du skal ikke fjerne de alger, der vil komme i akvariet. Det er mad til rejerne. Når akvariet har stået i 3 uger, så vil det være ved at være klar til at huse en voksen hun reje med æg. Nu skal vi så finde den rigtige hun. Vi vil have en, som har haft æg i 2-3 dage. Du kan se det på æggene, ved at du har en mørk brunlig farve, måske lidt oliven grøn. Hvis de er grønne eller grå, så har hun haft dem i omkring en uge og så har vi for stor risico for at de klækker for tidligt. Så hav tålmodighed, indtil den rigtige hun er klar.

Så smider vi hende over i akvariet og venter endnu en gang. Efter 4-5 uger, vil de begynde at klække og blive til larver. I denne periode kan vi starte det lille akvarium op, så det er klar når ungerne skal tilbage i ferskvand.

Når æggene er klækket, vil der være nogen meget små hvide "prikker" i vandet. Det ligner lidt der er bobbler i vandet. Der er tusinde af de her små sataner. Så lad os fjerne hunnen og vores dekoration / gemmesteder. Larverne har ikke brug for disse og vil blot give stillestående vand områder. Så skal vi have gjort vandet salt. Larverne kan godt overleve i fersvand i 3-4 dage, men jo før vi skifter jo bedre. Så vi putter 25g salt i, til hver liter vand. Så ved et 54 liters, vil det sige cirka 1300g salt. Det er bare at forsigtigt smide det ned i vandet med en spiseske lidt efter lidt. Du kan gøre det, så du er et par timer om at putte alt saltet i. Det er rigeligt at tilvænnings tid. Husk i naturen driver de med strømmen direkte ud i saltvandet. Foder gerne med 15 dråber liquizell allerede nu.

Du vil kunne se, at når lampen er tændt, så svømmer larverne op til overfladen, når lampen er slukket, vil de søge hen mod det hjørne af akvariet, der har mest lys.

Dagen efter, vil de stadig svømme op mod lampen lige i det du tænder den, men efter et stykke tid fordele sig mere ned i den øverste halvdel af akvariet. Hvis de fleste larver svømmer rundt, med hovedet ned ad, så er vi på rette vej. Ingen foder i dag.

På tredie dagen, fodre vi med 10 dråber liquizell og vandet skulle nu være ved at være klart igen.

på femte dagen, begynder vi med spirulina. Opløs i en kop vand, så du har en mørkegrøn væske. Så smid 30 dråber ned i akvariet. Det er her vi skal bruge pipetten.

På ottende dagen, der vil vi kunne se at de allerede er vokset en del, hvis ikke de er det, så vil det sandsynligvis ikke lykkedes i denne omgang. Foder med 20 droper liquizell.

På tiende dagen foder med 15 dråber liquizell.

På trettende dagen, foder med 30 dråber spirulina.

På dag femten skal vi have lavet et vandskifte. Her skal vi bruge artemia sien. Tag artemia sien og hold den for enden af en slange (Jeg brugte en luft slange, så det ikke gik for stærkt) og tap så cirke en trediedel af vandet ud. Det bedste tidspunkt at gøre det på, er når lyset alligevel er slukket. For på det tidspunkt, er alle larverne nede ved bunden af akvariet. Påfyld vand igen, men husk at tilføje salt inden du hælder det i. Igen 25g salt pr liter vand (250 gram til hver 10 liters spand) Når vandet er skiftet, tilføj 20 dråber liquizell.

På attende dagen, foder med 30 dråber spirulina, men kun hvis vandet ikke stadig er grønt.

På tyvende dagen, foder med 20 drober liquizell.

Så gør vi ingen ting før den fireogfyrrende dag. Her skal vi have flyttet dem over i ferskvand igen. Det gør vi ved, at skifte halvdelen af vandet med ferskvand. Lad så rejeungerne gå her i et par timer. Så kan vi fange dem og smide dem over i 20 liters akvariet, som nu har kørt et godt stykke tid og er indkørt. Nu har du så små amano rejer og du kan fodre dem med almindeligt reje foder, eller granulat.

I første forsøg, havde jeg kun liv i dem i 6-7 dage i ferskvand, så det kan altså stadig gå galt. Held og lykke med dine nye reje unger.