Petrochromis sp. "orthognathus ikola"

Forfatter: Jan Hansen
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 19/11-2007 19/11-2007
Oprettet under: Tanganyika
 Del


Petrochromis sp. "orthognathus ikola" er en cichlide fra Tanganiyka søen, den kan blive op til 16 cm i størrelse, er en af de mindste af arterne i Petrochromis slægten, hvor de største kan blive over 40 cm.

Den findes Petrochromis arter over hele søen, de lever omkring klipperne, hvor der er mange skjulesteder mellem klipperne.


Leve sted:

P. sp. "orthognathus ikola" er endemisk til kystlinien fra Isonga syd til Cape Mpimbwe. P. sp. "orthognathus ikola" er en af de mindst aggressive Petrochromis arter som er fundet på lavvande og desuden på dybt vand.

På nord siden af Ikola kan der på enhver klippefyldt sted findes P. sp. "orthognathus ikola", sammen med en anden gul cichlide, nemlig Tropheus sp. "ikola". Det er et behageligt syn at se disse lys gule cichlider side om side imellem stenene.


Ynglebiologi:

P. sp. "orthognathus ikola" er hunlig mundruger, hvor hannen forsvarer territorier, holdes bedst i akvariet med minimum 3 hunner i store akvarier.

Hunnen har ungerne i munden i over 30 dage før hun smider dem.

Min erfaring med opdræt er at jeg i over 2 år havde flere hunner med æg i munden uden at få noget yngel, de gik med æggene i ca. 6-12 dage, så smed de æggene, efterfølgende har jeg prøvet at få dem til at beholde æggene, ved at flytte hunnen over i et karantæne akvarie, men det hjalp heller ikke.

Så ville jeg prøve at klække æggene kunstig og prøvede/kopierede forskellige modeller fra internettet, som ikke virkede, æggene var befrugtet da de var begyndt at få øjne og hale.


Så købte jeg den mindste Eheim indvendige pumpe og et trekantet rør, til at rense bundlaget med, og fremstillede et rugekammer, det virkede jeg fik klækket 14 unger.

Efter følgende har jeg fået unger på normal vis af 2 stk. hunner, 1 WF og 1 F1, total 65 unger.

Begge hunner kom i karantæne på 2 dagen efter at de havde ynglet.


Føde:

I naturen lever de af aufwuchs, aufwuchs er et tykt lag alger, hvor der er masser af små krebsdyr og insektlarver, aufwuchs er hovednæringen for Petrochromis.

Det bedste foder i akvariet er rejemix og grønflage foder og OSI.


Kønsforskelle:

Der er ikke den helt tydelige kønsforskel, han er lidt større end hunnen, og de gule og brune farver er klare i farverne, når han er i yngle humør og hans brystfinner kan være helt sort og en tendens til at blive blå i rygfinnen.


Akvarieforhold:

P. sp. "orthognathus ikola" skal holdes i store akvarier og 3-5 hunner til en han, man bør ikke holde mere end 1 han pr. akvarium. Der skal være masser af gemmesteder til hunnerne.

Denne beskrivelse af akvarieforhold er hvad man finder på nettet og i bøger, jeg er ikke helt enig i den.

Jeg har 1-6 i mit akvarium, hvor der er 2 WF hunner og 1-4 F1, hvor hannen lige er begyndt at farve ud, han bliver blå og sort i rygfinnen og sort i bugfinnerne og idet hele taget er han meget mørk i farverne, specielt når han kommer i yngle humør. Der er stor forskel på hannen og hunnerne nu hvor han begynder at farve ud.

Min erfaring er nu at man bør holde P. sp. "orthognathus ikola" i flokke som Tropheus og gerne sammen med Tropheus, evt Tropheus Black 'Ikola', og med få sten uden huler.

Pt. holder jeg 14 stk. i 8-12 cm sammen med 22 stk. Tropheus sp. "mpimbwe" Red Check og 38 stk. Tropheus moorii Golden Kazumba i et 660L akvarie

Jan Ø Hansen