Slægten Tropheus

Forfatter: Christian Steffensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Tanganyika
 Del

Interessen for cichlider har i de seneste år været større end nogensinde. Slægten Tropheus har været meget eftertragtet, især de vildtfangede og fisk af første generation (F1). Her vil blive fortalt om slægtens fælles træk. Beskrivelser af de enkelte arter findes i artsregistret.

Indtil videre er der opdaget følgene Tropheus arter:
T. annectens, T. brichardi, T. duboisi, T. moorii, T. polli, T. sp.red, T. sp.black, T. sp.ikola og T. sp.mpimbwe

Familie: Cichlidae
Region: Klippekysten i Tanganyikasøen, Østafrika


Udseende og størrelse:
Der er ikke umiddelbart nogen kønsforskel.
For at kønsbestemme en Tropheus, er man nødt til at kigge på fiskens gatåbning. Hunnen har to åbninger ca. på midten, den ene er større end den andet. Hos hannen er begge huller mindre. Denne måde er ikke helt nem, men efter nogle gange begynder det at blive lettere at kende forskel. Størrelse: 13 cm.

Akvarieforhold:
Tropheus behøver et stort akvarium, gerne større end 325 l. Tropheus er meget aggressive over for hinanden, så mange gemmesteder er en nødvendighed. Man skal have mange hunner til en han, f.eks. 2 hanner til 10 hunner. Hannerne vil hurtigt finde hvert sit territorium, hvis der kommer andre hanner over over på territoriet vil de strakt bliver jagtet væk. Hvis der er for mange hanner vil de svageste blive udstødt til det nærmeste hjørne, sammensætningen er derfor meget vigtig. Hvis man derimod har for få hunner vil de hele tiden blive lokket til at lege. Det vil hurtigt medføre at den enkelte hun bliver stresset, sluger sine æg - og i værste fald vil dø af stress.

Legen:
Når en han har fundet sig et territorium begynder den og gøre det klar til legen. Ofte vil hannen grave et kæmpe hul henne ved en stenindgang, andre gange andre steder. Lad være med at dække hullet til igen, da det så kan det være han dropper idéen. Når hans "hule" er klar, gælder det for ham om at få lokket en hun til sig. Han svømmer ud i akvariet, og når han forelsker sig i en hun begynder han på "parringsdansen". Hannen begynder at ryste over hele kroppen, og hvis det lykkes, vil hunnen komme langsomt tættere på ham. Sådan fortsætter han til de er helt nede i hulen. Her vil de begynde at svømme rundt om hinanden og skifte vis "ryste" og nappe lidt til hinanden. Efter lidt tid, og hvis det hele går godt vil hunnen udløse æggene. Æggene er forholdsvis store og klæber ikke, de bliver lagt i en fordybning i gruset, og moderen vil straks samle æggene op i munden. Når alle æggene er blevet samlet op, søger hunnen hen mod de æglignende pletter på hannens gatfinne, i troen på at der er flere æg tilbage. På den måde afgiver hannen sin sæd og æggene bliver befrugtet. Hunnen går med æggene i munden i ca. 6 uger indtil æggene er klækket og ungerne er færdig udviklet.

Vand:
Vandet fra vandhanen egner sig perfekt - vandet skal være meget hårdt og kalkrigt.
pH: ca. 8.0.
Temperatur:
Lever bedst på en temperatur omkring 25 c.

Foder:
Tropheus slægten er vegetarer. I Tankanyikasøen lever de af alger på stenene. De må ALDRIG få kød, det vil få alvorlige konsekvenser. I akvariet kan fodres med grønfoder i form af flager eller piller. Specielt pillerne med navnet "Spirulina Discs fra firmaet Wardley kan anbefales. Mange giver også "Reje-mix", der består af spinat, ærter og rejer. Pas på ikke at give for meget, det er meget fedt foder som fisken ikke skal have for meget af.

Ud over det, har slægten Tropheus et helt enestående adfærdsmynster, der skal opleves!
God fornøjelse!