Test af Fluval Fx5 spandfilter (skulle det have været)

Forfatter: Jan Andresen (Malawijan)
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Teknik
 Del

Af Jan Andresen (Malawijan,dk)
j.andresen@mail.dk


Fluval FX5 spandfilter

Fluval FX5 spandfilter

Jeg har absolut ingen professionel vinkel til at skrive denne artikel, men skriver den ud fra en alm. brugers syn, jeg har dog haft en del spandpumper igennem mine mange år som akvarist.

Desværre kan jeg ikke sammenligne den med større spandpumper, da jeg altid har brugt de små 2226 -2228 o.s.v og mest brugt hjemmelavede filtre i baggrund, powerhead med filtersvamp og luftdrevne filtre med store svampe, men jeg prøver at give min beskrivelse.

Jeg købte mit spandfilter Fluval FX5 hos hyggefisken til 2395,- kr. inkl. et gavekort på 150,- kr, - altså et godt tilbud.

Jeg fyldte de indvendige kurve med lavasten til ca.20,- / 25,- kr.Dette skulle have været en test / førstegangs indtryk af pumpen pga. alle de spørgsmål der har været på siden, men det blev desværre anderledes.

Historien starter lidt sjovt med en tråd her på akvariesiden og så har både Karl-Henrik og jeg besluttet at købe den nye pumpe, for at se om den nu er så god som forhandlerne siger, men vi vidste ikke at den anden havde besluttet sig til købet.

Karl-Henrik ringer og fortæller at nu er han på vej til Vallensbæk / Cichlidecentret efter den nye pumpe og jeg kunne så glad fortælle at min kone stod hos Hyggefisken for at hente en til mig (5 min. fra os).

Så startede det store kapløb, hvem fik først billeder og artikel lagt på akvariesiden, jeg førte allerede med mindst 1-2 timer, men så begyndte Karl-Henrik at bruge ufine metoder, han ringede og spurgte om de mest åndsvage ting fra bilen, med telefonen i hånden kunne jeg jo ikke tage billeder eller sætte pumper op.

Han skulle ikke tage røven på mig så jeg så introduktions videoen, pakkede pumpe ud og målte slanger med telefonen i hånden, endelig sluttede samtalen og nu skulle jeg nok komme før Karl-Henrik, men jeg blev meget klogere.Min første tanke da jeg pakkede den ud og så videoen var, kvalitet.
Den er ikke køn, men jeg skal jo forhåbentligt kun se den en gang om året, når den skal renses.

Den kan lige stå i et aqualine skab i bredden, den er ikke så høj.

Slangerne er ikke så lange, men det er desværre normalt, man kan selvfølgelig bare købe nogle flere meter for pumpen kan sagtens trække det, den kan trække slanger der tilsammen er 5 meter, dog højst 3 meter for indsugningen, så det er fint nok.

Jeg har sat nogle små indvendige moduler fast på bagruden, UPS hvad søren gør jeg nu, for ind og udsugnings slangerne hører ikke til de mindste, gudskelov, det gør at pumpen kan bruges til de fleste fisk, hvis ikke til alle.

Jeg satte dimserne fast der holder slangerne og fik sat ind/udsugning på plads, indsugninsrøret er godt nok stort og til min store overraskelse passede det “næsten” perfekt til lampen (efffectline 530l. Akvarium)

Alt var på plads, jeg havde i mellemtiden ladet videoen køre så den havde jeg set/hørt nogle gange, jeg havde læst manualen, for denne gang skulle det ikke gå galt.

Spændt fyldte jeg præcis 8l. Vand på pumpen, lukkede låget og satte strømmen til, spændt fulgte jeg at luften blev presset ud af pumpehuset og slut, hvorfor skete der ikke noget, frem med videon, hmm jeg havde ikke gjort noget galt, nå frem med manualen, hmm jeg havde gjort alt hvad jeg skulle.

Af med slangerne og ja det er en god ide at slukke begge haner inden man tager en af, så nu væltede vandet ud af studsen og imellem mig og låsen lå min stikkontakt som vandet væltede ned i og neden under var mine hænder, så noget lort, om lidt lyser jeg sku, men jeg fik slukket for vandet og tørret vand op og sikringerne sprang slet ikke.

Fandens også nu havde Karl-Henrik tid til at komme hjem og sætte sin op og samtidigt ser jeg et indlæg fra Bernskov på akvariesiden

(så du er allerede lidt min helt Gibson (Med mindre Jan selvfølgeligt poster egne billeder og erfaringer før kl 20:00)
ja det var sku lige den melding jeg manglede.... :)

Jeg genfyldte mit filter 18-20 gange og tændte, men den var totalt død, så nu var jeg sku tosset.

Og midt i mit hysteri skar jeg mig selvfølgelig på et af modulerne, så nu var jeg rigtig gal i skralden.

Ind og skrive en mail til forhandleren Jesper fra Hyggefisken kl.ca.21.00, selvfølgelig en pæn mail, med en forklaring på at den ikke virkede,

kl.21.15 ringer Jesper fra Hyggefisken og vi små sludrer, men vi kunne ikke finde fejlen pr. telefon.

Nå skidt med det jeg tømmer og fylder den igen og den virker selvfølgelig ikke, nu gider jeg sku ikke mere.
så jeg sætter mig hen og ser fjernsyn, jeg vil lige læse manualen igen på Dansk.

Bang, endelig havde jeg fundet de vise sten ¤ satans ¤ man må gerne åbne ind til rotoren, ved rengøring.
Halløjsa jan mon der ikke bare sidder noget i klemme, så op af sofaen, hen og tømme pumpen, ud i køkkenet og skille lortet af.

Ja der sad noget fint grus (eller hvad det nu var) fast ved rotoren, den er ikke normal, det er et smart lille hjul, jeg spuler den grundigt og sætter den til strømmen, den kører sku.

Da jeg nu samler det hele og får vand i og lukket den, ja så kører den med det samme.

Hvor skidtet kommer fra ved jeg ikke, men jeg har en fornemmelse af at det skyldes mig selv, de lavasten jeg puttede i er selvfølgelig renset, men om jeg har gjort det godt nok, ved jeg ikke.

Data:
Akvarier op til 1500 liter.
Pumpe 3500 l/t
Pumpe cirkulation 2300 l/t
2 delt udstrømmer der kan drejes i mange retninger.
Filter volumen til filtermateriale 5,9 liter.
Filter volumen i alt 20 liter.
Løftehøjde 3,3 meter
Forbrug 48 watt.Den fylder sig selv med vand og starter selv.
Smuds i pumpen kan tømmes med en lille hane i bunden

Ved vandskift kan pumpen benyttes, der er en ekstra hane med, som kan tilsluttes til en ekstra slange (skal købes) og så kan vandet nemt pumpes ud til afløbet.

Pumpehuset kan tømmes for vand med den lille hane i bunden så den ikke er så tung når den skal renses.

Jeg skal nok skrive videre når jeg får lidt mere erfaring med pumpen, menindtil nu syntes jeg det har været et rigtigt godt køb, og den giver fin cirkulation i 530l.

konklutionen:
pumpen kan sagtens sættes op på 7 minutter, men for mig tog det 6½ time.... :)De venligste hilsner

Jan Andresen
Malawijan