Vitaminer og mineraler til fisk

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Foder
 Del

Vitaminer og mineraler

Det er ikke kun vi mennesker der skal have vitaminer og mineraler. Vores akvariefisk har også brug for disse.

Vi får ofte at vide, at fiskene får de vitaminer de har brug for, gennem det fiskefoder som vi fodrer dem med. Vitaminerne er tilsat det fiskefoder vi køber, hvis dette er det rigtige foder, f. eks. Tetra - Astra - JBl og Sera. Der findes også vitaminer i det billige fiskefoder som vi køber, med der er dog en ulempe med dette. Hvis foderdåsen har stået åben for længe, kan vitaminerne være fordampet ud af foderet, før vi får tømt dåsen. Og så kan vitaminerne være forsvundet, hvis foderet eller foderdåsen er blevet for gammel, 1 - 2 år efter produktionsdatoen. Får fisken ikke nok af vitaminer og mineraler, kan de nemmere blive syge, få hulsyge (oftest hos cichlider), få færre og svagere unger og selv få forskellige handikap som f. eks. blive forkrøblede, eller blive for svage, ved at de bliver tynde og dårlige.


Hvad kan vi gøre for at fiskene får nok af vitaminer og mineraler? De vitaminpiller vi kan købe på Apoteket, hos butikkerne eller hos Matas, er kun beregnet til os mennesker. Man kunne jo bare smide en ABCDE vitamin tablet ned i akvariet til fiskene, så kunne de jo spise af denne tablet, men sådan fungerer det ikke. Gør du dette, så kan man forvente at fisken dør af dette. Den eneste vitaminpiller til os mennesker som man kan bruge til akvariefisk er C-vitaminer. 1 stk. C-vitamin engang imellem til 63 L vand er nok til vores fisk. Det som fisken ikke optager af denne C-vitamin, optager planterne i stedet for. Giver du for mange C-vitaminer, kan man få et algeproblem i sit akvarium, fordi algerne optager også nemt C-vitaminer. C-vitaminer forhindrer at fisken får et deformt skelet og at fisken bliver mere modstandsdygtig overfor sygdomme.


Der findes dog mange forskellige salgs vitaminer til vores akvariefisk og alle disse kan købes hos enhver dyre– eller akvariehandler. Der findes vitamindråber, som man enten kan dryppe på foderet, før man foder sine fisk, eller drypper direkte ned i akvarievandet. Der findes vitaminpulver, som man kan blande op i foderet eller strø direkte på vandoverfalden i akvariet. Som ofte skal man kun tilsætte vitamindråber/pulver i foderet en gang om ugen, ellers står alt godt beskrevet i brochuren, som findes inde i pakken. Er man i tvivl, kan man jo altid spørge dyrehandleren.


Der findes flere forskellige slags vitaminer til fisk. Jeg har i flere år prøvet forskellige produkter og har haft gode resultater med disse. Resultatet ved at bruge vitaminer og mineraler har vist sig ved, at fisken ikke bliver så nemt syge, har smukkere farver, er mere aktive og får mange og stærke unger. Dette med unger, har vist sig ved, at jeg får færre til næsten ingen unger med deformationer. I begyndelsen fik jeg ofte siamesiske tvillinger (specielt af guppyer, platyer og mollyer) eller unger med deformt skelet. Det har også vist sig, at hvis jeg ikke har tilsat vitaminer i et akvarium i en længere periode, så har fisken i dette akvarium været svagere, og haft nemmere ved at blive syge.


Af vitamindråber kan jeg her anbefale: DENNERLE V-Maxx Vitamin Tropfen, SERA fishtamin, OPTIMA, BIOVIT multivitaminlösung, VITAKRAFT Multi VT-min pulver, SERA Mineralsalt og MINAROLL. Mange af disse slags vitaminer holder sig bedst, hvis man opbevarer dem i et køleskab.


Man kan også tilsætte en teske/spiseske renset kalk/kridt en gang i mellem. Dette kan købes på apoteket, oprørt i 1 liter vand og kommes direkte ned i akvariet. Dette kalkvand resulterer i, at planterne optager noget af det til produktion af blade og stængel. Også fisken og sneglene optager denne kalk til produktion af skelettet eller sneglehuset.


Gunnar Lützen ©