Trichogaster trichopterus

Billeder

Blå gurami - hun

Vis alle billeder

Varianter
I naturen varierer arten en del i farven. Der er fremavlet yderligere farvevarianter i fangenskab bl.a. Guld Guramien.
Generel beskrivelse
Trichogaster trichopterus er en verdenskendt akvariefisk som er kendt af alle i hoppyen. Den blev første gang importeret til Europa i 1896 hvor det var til Tyskland og Holland. Trichogaster trichopterus er igennem tiden blevet importeret til andre lande i Asien, bla. Filiphinerne, og det var i 1933. Formålet med denne udsætning var at lave en naturberigelse.
Den er fremavlet i et utal af farver, og bliver solgt under navnet opaline gurami, cosby gurami, som er 2 farver i blå, derudover er den også fremavlet i farven gul, som bliver kaldt Guldgurami, og mere er sikkert undervejs. Men vildtformen er en blågrå farve med 2 sorte pletter på begge sider. Dens farve i naturen kan variere.
En nem art at holde, som trives fint sammen med de fleste andre arter. Men det kræver at dens behov for indretning af akvariet bliver stillet.
Et must er en tætbeplantning med mange gode skjulesteder hvor der indgår en masse flydeplanter, men stadigvæk så der er åben i overfladen så den kan komme op og snappe luft, og et roligt vand er vigtigt.
Hvis man vil holde andre fiskearter, så anbefales der at det er andre rolige arter.
Hvis man ikke sørger for at tilgodese de krav den blå gurami kræver for at kunne trives optimalt, så vil man risikere at få nogle stressede fisk som jagter hinanden rundt, da de ikke vil kunne finde ro, pga. f.eks mangel på skjulesteder, for meget uro i form af andre livlige fisk og uro i vandet.
En meget hårdfør art, som ca. kan blive 4 år gammel.
En god begynderfisk for dem som vil prøve en labyrintfisk som er ynglevillig og nem at holde......men HUSK, sørg for dens behov bliver stillet.
I forbindelse ved udvælgelse af han og hun, har mange med tiden gjort sig den erfaring at det er en fordel at vælge en han som minimum er lige så stor som hunnen, eller gerne lidt større, da det vil give et mere harmonisk par fra starten, da hannen vil tage "magten"
En lille han til en stor hun kan give en masse magtkampe.
Yngleadfærd
Yngelpleje
Et fodermiddel til ynglen de første 2 uger kan være Nobil fluid, som er et mælkeagtigt middel som man drypper i vandet. Efter ca. 2 uger vil nyklækket artemia være optimalt. Det allerbedste foder for at opnå en god tilvækst er levende foder som f.eks myggelarver, dafnier eller cyclops. Men først når ynglen er nået en størrelse som gør at de kan gabe over det.

Ynglebiologi
Jeg vil prøve at give en vejledning i hvordan man skal håndtere denne smukke fisk hvis man ønsker sig et opdræt. Trichogaster trichopterus er nem at få i leg, men der kræves et akvarium til formålet hvis man ønsker at fodre ynglen op. Et akvarium i størrelsen 60 - 80 l vil være en passende størrelse. Akvariet indrettes med en tæt beplantning, hvor flydeplanter skal indgå, eller planter som er så langbladede at de lægger sig i overfladen. Akvariet fyldes ca. 2/3 med vand, og så med en iltsten på lav blus, så er man klar til at flytte avlsfiskene til leg. Temperaturen sætter man ca. på 27-28 grader, og ved en langsom tilvænning fra de normale 25 grader som de fleste bruger, der opnår man en temp. stigning på 2 - 3 grader som normalt vil være med til at sætte gang i aktiviteten. Ofte, der vil en kønsmoden han allerede i løbet af en dag eller 2 være i fuldgang med at bygge skumrede. Farverne på ham vil fra det normale ændre sig til en fantastisk smuk farve som skal være med til at lokke hunnen til leg. Legen forgår under skumreden ved at hannen omslynger hunnen og presser æggene ud af hende som herved befrugtes. Det kan tage mange timer før de er færdige, da der vil være et utal af parringer, og i den tid vil hannen vogte skumreden og æggene som ligger i overfladen og flyder. Hannen kan godt være lidt hård ved hunnen som ofte vil blive jaget rundt i akvariet, og derfor vigtigt med en tætbeplantning, så hun har mulighed for at skjule sig. Efter endt leg, der kan man fjerne begge de 2 avlsfisk, man kan dog lade hannen blive tilbage i et døgn eller 2, men jeg anbefaler at fjerne dem begge, da man herved slipper for at skulle rode rundt i akvariet mere end en gang. Ved samme lejlighed sættes temp. ned til de 24-25 grader. Æggene klækker efter ca. 30 timer, og så efter ydeligere et par døgn, starter pasningen af ynglen. Da der til tider kan være op imod 1000 æg, anbefaler jeg at fjerne en god stor portion af æggene, da mange unger betyder hårdere fodring, og jo mere foder, jo ringere vandkvalitet, og ingen kan fodre 1000 unger op alligevel. Vandskift er absolut ikke noget man skal begynde på den første måned, da ynglen er meget sårbar, indtil de har opnået en vis størrelse, og har udviklet deres indre organer som en labyrintfisk er udstyret med. Det sker iløbet af den første måned. En god ting man kan gøre for at begrænse den forurening der vil blive i bunden af akvariet pga. foderrester, vil være at holde posthornsnegle. Denne vejledning i opdræt af Trichogaster trichopterus kan også bruges til f.eks Trichogaster leeri, Colisa lalia, Colisa labiosa mm.

Drægtighed
Æggene klækkes efter ca. 30 timer og ynglen er fritsvømmende efter 2 - 3 døgn.

Antal unger
Ca. 1000 æg

Førstegangs opdræt i DK
Er opdrættet

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger PJeppesen
Bruger polle8600 (Inaktiv)
Superbruger SogneprQsten (Inaktiv)
Bruger quarkdk (Inaktiv)
Bruger joakim123456789 (Inaktiv)
Bruger minnie06 (Inaktiv) 25/10-2012 25/10-2012Beskrivelse
Administrator heidi48 (Inaktiv)
Bruger mikkel_k (Inaktiv)
flyvefisk (Slettet)
Bruger jm
Vandland (Slettet)
WillyJ (Slettet)
Bruger benma
Bruger KasperK/Lolland
Bruger Hugo 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Ferskvand, Labyrintfisk

Handelsnavn
Blå Gurami, Toplettet Gurami

Verdensdel
Asien.

Videnskablig beskrevet
Pallas, 1777

Region
Thailand, Malaysia, Burma, Cambodia, Vietnam, Indonesien, Sumatra, Banka, Borneo, Java, Madura, Bali, Brunei og Filiphinerne.

Adfærd
Fredelig. I yngletiden kan hannen være forholdsvis aggressiv over for hunnen.

Familie
Osphronemidae

Biologi
Hannen bygger skumrede og passer på æg og unger.

Udseende
Farver
Gråblå krop med to sorte pletter på hver side

Form
Ovalformet og smal.

Kønsforskel
Hannens rygfinne er lang og spidsere end hunnens, som er mere rund i formen. Se billeder, der er billede af en han og en hun i Cosbyvarianten, hvor man problemfrit kan kønsbestemme ved at se på rygfinnen

Størrelse
13 cm.

Varianter
I naturen varierer arten en del i farven. Der er fremavlet yderligere farvevarianter i fangenskab bl.a. Guld Guramien.

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
28

Min. pH
6,0

Max. pH
8,5

Min. dH
5

Max. dH
20

Cirkulation
Svag

Belysning
Medium

Niveau
Opholder sig jævnt over hele akvariet.

Dekoration
Tæt beplantet med planter der ligger sig i overfladen, og det kunne f.eks være Valisneria. Hornblad og vandpest er også 2 gode planter til et akvarie med Trichogaster trichopterus. I overfladen er muslingblomst en mulighed.

Biotop
Alle typer vand, men oftest i tætgroede kanaler, sumpe og oversvømmede rismarker og skovområder.

Min. akvarie
150

Foder
Foder:
  • Flagfoder
  • frostfoder levende foder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Nicki Dan Rasmussen - Oktober 2011

    Udskrift venlig version