Aulonocranus dewindti

Billeder

Aulonocranus dewindti han

Vis alle billeder

Varianter
Udbredt i hele søen - Der er små forskelle mellem de nordlige og sydlige populationer
Generel beskrivelse
Aulonocranus dewindti er en såkaldt Featherfin cichlide; en gruppe af cichlider, der er kendetegnet ved deres forlængede bugfinner. Den foretrækker overgangszonen mellem sandbunden og klippekysten på ganske lavt vand, ofte kun 3-5 m. Den lever af invertebarter og små krebsdyr. A. dewindti er meget speciel for Tanganyika søen, da den har et højt udviklet sensorsystem, der kan mærke byttedyrenes bevægelser i sandet, som det også kendes fra Aulonocara arterne fra Malawi søen.

I akvariet er A. dewindti ikke så aggressiv som andre Featherfins. Det er dog tilrådeligt, kun at holde én harems gruppe på en enkelt han og flere hunner. Akvariet til en sådan gruppe behøver ikke være større end 325 l. Det er muligt at holde nogle af de mere robuste sandcichlider sammen med A. dewindti, men undgå sarte arter som f.eks. Xenotilapia flavipinnis. Cyprichromis og Paracyprichromis er egnede medbeboere. Tropheus og Petrochromis er bandlyst, da de ynder at snappe i de forlængede bugfinner
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne bygger sandborge, der ofte ligger op imod en sten eller klippe. Det er ofte iagttaget, at hannerne stjæler sand fra hinandens borge. En hun lokkes ind i reden og legen foregår som ved andre Featherfins ved, at hannen trækker de lange bugfinner, formet som æg-attraper, hen over redens bund. Hunnen tror, det er æg, og legen er i gang. Hunnen deponerer nogle æg og tager dem i munden, hvorefter hun snapper ud efter hannens bugfinner, der i samme øjeblik udgyder sin sæd og befrugter æggene. Hunnerne er alene om mundrugningen, der normalt varer godt tre uger. Ynglen er da omkring 10 mm og blander sig med andre arters unger og danner store stimer.

Antal unger
35

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Regan, 1920

Udseende
Farver
Udfarvede hanner er mørkeblå - Ungfisk og hunner er sølvfarvede

Størrelse han
13

Størrelse hun
10

Varianter
Udbredt i hele søen - Der er små forskelle mellem de nordlige og sydlige populationer

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen Korrektur, Lklinkm 2012

  Udskrift venlig version