Amatitlania sajica

Billeder

Cryptoheros sajica par

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Amatitlania sajica er en lille cichlide, der har et meget lille udbredelsesområde på Stillehavs siden af det sydlige Costa Rica mellem Punta Mala og Rio Esquinas, bl.a. i Rio Sierpe, Rio Terraba og Rio Rincon. Den foretrækker strømmende vand, og lever primært af alger og detritus, men tager også små krebsdyr og invertebrater.

Amatitlania sajica er let at kende fra de andre Amatitlania arter ved at være meget højrygget og ved, at det tredje vertikale mørke bånd på kroppen -sammen med længdebåndet, danner et liggende T.

Der tydelig forskel mellem kønnene. Hannen er størst, og udvikler med tiden forlængede og mere udtrukne finner og en lille pandepukkel. Hale-, ryg- og gatfinne er hos hannen blå, mens de hos hunnen er gule eller gyldne. I yngletiden bliver hannens finner rødlige

Et akvarie til Amatitlania sajica indrettes med en bund af fint sand, og dekoreres med rødder og stenopbygninger, der danner huler og skjulesteder for fiskene. I et mindre akvarie holdes fisken parvis, men er akvariet større (over 250 l), er der plads til flere par.

Da Amatitlania sajica er en lille og rolig cichlide, skal den ikke holdes sammen med store og aggressive arter, og man får nok mest ud af fisken, ved at holde den i et artsakvarie, evt. sammen med nogle mindre, levendefødende tandkarper, f.eks. de flotte arter fra Brachyrhaphis slægten, eller Alfaro cultratrus, der er udbredt i Costa Rica.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Amatitlania sajica er en substratleger, der graver en lille grube, gerne op mod en sten eller en trærod. Æggene afsættes på stenen eller roden, og når æggene klækker efter ca. 72 timer, føres de ned til gruben. Hunnen passer på ynglen i gruben, mens hannen forsvarer det ydre revir. Efter 7-8 dage er ungerne fritsvømmende, og de føres rundt i akvariet på jagt efter føde af begge forældre. Ungerne forlader forældrene efter et par måneder, og forældreparret er klar til et nyt kuld.

Antal unger
100-200

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger jokaleijo (Inaktiv)
Bruger bimmer
Søvnig (Slettet)
Bruger thomas h. (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Superbruger Tonny Brandt Andersen 01/01-2005 01/01-2005Beskrivelse
Superbruger duppe (Inaktiv)
Bruger Rosenfeber (Inaktiv)
Bruger Pemaj (Inaktiv)
Bruger maistro (Inaktiv)
Bruger Sørenr
Bruger thygesen@c.dk (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
T-bar

Videnskablig beskrevet
(Bussing, 1974)

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen Korrektur, Laura 2012

  Udskrift venlig version