Dimidiochromis compressiceps

Billeder

GOLD Chisumulu Island hun

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Dette er en af de absolut mest populære rovcichlider fra Malawisøen. Det skyldes formentlig dens flotte farver samt at den er rimelig let at holde.

Dimidiochromis compressiceps er helt igennem skabt som en rovcichlide. Den har en slank krop der gør det let for den at gemme sig overfor sit bytte når den jager. Derudover kan den svømme afsindig hurtigt og har en gab som kan åbne sig meget højt. Dens mund er faktisk ca. 30 % så stor som hele dens kropshøjde. Det er meget interessant at se den gå til angreb på byttet. Lige inden den sætter afsted mod målet, retter den kroppen op, så munden kommer til at vende mere nedad og halen op i vejret. Man kan tydelig se på den, at den er klar til at angribe.

Da jeg havde denne cichlide, var det en som holdte sig meget til sig selv, og jagede ikke ret meget rundt med de andre arter i akvariet. Man kan godt holde dem parvis, for hannen er ikke hård imod hunnen. Jeg havde to hanner sammen, og de sloges meget ofte, så det vil jeg bestemt ikke tilråde. De er ikke territoriale, bortset fra hannen når han er i parringshumør.

I Malawisøen lever de på lavt vand i overgangszonen, i nærheden af eller iblandt planter. Her lever den hovedsagligt af cichlideyngel.
Der er to ting man bør vide om den inden man køber den: Den farver ret sent ud, gerne 1-2 år om det. Og at den allerede som helt lille kan finde på at jage bytteofre. Dette mærkede jeg meget til da jeg havde dem, som unger.

Der finden en skrønne om at den skulle være interesseret i at spise øjnene fra sin sammenboer i akvariet, men det er en historie. Men den har fået tilnavnet Malawi eye-bitter. Grunden til denne historie er at når fisken fokuserer på sit offer "stiller den skarpt" på øjet, er byttet lidt hurtigt får D. compressiceps så kun fat i øjet og efterlader offeret enten med skadet eller uden øje.

Akvariet skal have masser af svømmeplads, og gerne enkelte flade sten og få huler. Har man mage dekorationer i akvariet vil den tit gemme sig for at ligge på lur i sprækker. Det vigtigste er masser af sand hannen kan lave rede af. Mange mener sagtens den kan gå parvis i et 325L, men det mener jeg personligt selv er for lille når de bliver fuldvoksne. Det er store cichlider og de har brug for svømmeplads, og svømmer meget hurtigt rundt.

Det er en let rovcichlide at holde, den er meget hårdføre. Man skal bare ikke holde den sammen med mindre cichlide end den selv, for så kan den godt finde på at spise dem. Det er en optimal cichlide for en nybegynde indenfor rovcichlider. Den ses meget ofte i handlen herhjemme.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
I naturen graver hannen et sandslot på relativt lav vand. Her lokker hannen hunnen ved dans. Hunnen er mundruger og spytter ungerne er tre uger. De er rimelig lette at få til at yngle i akvarieforhold. Det normale antal på et kuld er ca. 40 - 70, men man kan med held nå meget længere op, ca. på 150. Man skal være klar over at forældrene ikke passer ynglet, og vil gerne spise dem når de er spyttet.

Antal unger
40-150

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger lemetri (Inaktiv)
Bruger Claus S (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger marginatus
Bruger Nordjydenn (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Hula
Superbruger malawicarsten
Bruger BlumeEgeholm (Inaktiv)
Bruger tjalland 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger opeka (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Rovcichlide

Videnskablig beskrevet
(Boulenger, 1908)

Udseende
Farver
Hannerne har en utrolig flot blå grundfarve. Analfinnen samt et lille område af rygfinnen bliver rød som giver en god kontrast. Hunnerne samt yngel har en sølv grundfarve med en sort vandret striber gennem hele kroppen. Der findes også en variant med gul grundfarve ovenpå sølv. Det er varianten fra Chizumulu Island.

Størrelse han
25

Størrelse hun
18

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Krill
 • Levende føde
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged Rettet 17/1-2014 MalawiCarsten

  Udskrift venlig version