Chindongo flavus

Billeder

To hanner

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Pseudotropheus flavus er en rimelig populær Mbuna. Den er ret speciel på grund af dens meget specielle farvedragt som er gul og sort stribet. Tidligere tilhørte den Elongatus-komplekset, da det er en meget afang cichlide, men dette kompleks høre den ikke længere under.

Chindongo flavus er endemisk til Chinyankwazi Island og Chinyamwezi Rocks. Disse steder har været lidt problematisk for akvarister, da det til tider har været umuligt at eksportere derfra på grund af naturreservat. Man startede eksporten af den i starten af 70'erne, men måtte stoppe igen, og er først begyndt igen i de seneste år. De to steder lever den blandt store sedimentrige stenformationer ved 10-20 meters dybde. De lever af zooplankton og alger.

Det er en meget agressiv Mbuna hvor man bør have minimum to hunner til hver han. Det er klogt at holde mere end en han, ellers opnår man ikke de optimale farver på cichliden. Hannerne spiller op til hinanden og deres farver styrkes dermed. Jeg har holdt dem parvis i akvarie med mange andre Mbunaer, og det fungerede ganske enkelt ikke. Det skal dog siges, at det ikke er ret let af få dem til at vise dens ellers meget flotte farver. Vildtfangede udgaver plejer som regel at være en del flottere en opdrættede individer.

Akvariet skal dekoreres med masser af sten som danner huler. Hannen er territorial og vil vogte over en af hullerne, mens hunnerne svømmer rundt over hele akvariet. Man kan holde den sammen med stort set alle andre agressive Mbunaer, da den ikke krydser med dem. Dog skal man passe lidt på med de mange Elongatus-typer. Jeg har holdt den med to andre Elongatus-typer uden de krydsede, men det kan forekomme.

Denne cichlide ses ret ofte hos de forskellige forhandlere. Det kan være lidt svært at styre dens temperament, men holder man den sammen med andre agressive Mbunaer, er den ret let og er rimelig hårdføre.

Generel info om Mbuna akvarier: http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannen holder territorium imellem nogle sten. Her danser han for hunnen, som så kommer ned til ham. Hunnen er mundruger og holder på sin skuffe i godt tre uger. De er meget lette af få til at parre sig i akvarieforhold.

Antal unger
30-60

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger danielxavier (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Administrator Sponsor ken kætbak
Bruger Henrik Barsøe (Inaktiv)
Bruger MalawiHenrik (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Synonym
Pseudotropheus flavus

Videnskablig beskrevet
Stauffer i 1988

Udseende
Farver
Hannerne har en meget akktraktiv sort grundfarve mens hele kroppen er dækket af gule striber. Hovedet er kulsort, hvilket indikere at den er meget agressiv. Hunnerne er magen til, men langt mere matte i farverne.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version