Maylandia sp. "msobo"

Billeder

Maylandia sp. "msobo" Thumbi

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Maylandia sp. "msobo" er ret normal herhjemme, men kan godt nogle gange forekomme som en lidt dyr Mbuna, i hvert fald i vildtfanget form. Det er en udmærket Mbuna at starte ud med som akvarist, og vi er så heldige herhjemme, at den er til rådighed i forskellige varianter. Personligt er det én af de flotteste Mbunaer jeg har holdt. Dens farvedragt er meget speciel, da den har nogle hvide stafferinger ovenpå sin mørkeblå grundfarve. Det kan se lidt sjusket ud, men det er virkelig flot. Den lyse farve skinner meget igennem på den.

I Malawisøen lever de ved overgangszonen på 15-30 meters dybde. De lever kun i Tanzania mellem Lundu og Cape Kaiser. Indimellem ser man dem trække helt ind til stenformationerne, men som regel er det en cichlide der lever mellem sand og stenformationerne mod kysterne. De lever af aufwuchs som de græsser af stenene, men kan også finde på at spise invertebrater.

Jeg har med held hold dem som et par, og det kan man også sagtens så længe der går andre arter i akvariet. Der skal gerne være en del Mbunaer i akvariet. Dens sammenboer bør være agressive, for ellers vil "msobo" tage magten, selvom de er nogenlunde fredelige. Men den går ganske for sig selv hvis man holder den med de agressive arter. Nogle gange er det en fordel med et par hanner sammen, da de ellers kan finde på at gå uden flotte farver. Men det kræver et stort akvarie. Da jeg havde min ene han vidst han for det meste flotte farver, men normalt kan det være svært at få dem frem. Akvariet bør indeholde en del stenhuler og en god portion sand.

Personligt er jeg vild med varianten fra Magunga som jeg selv har holdt, dens farvespil er helt utrolig. Denne variant vinder også efterhånden stort indpas i akvarierne, selvom "msobo" er relativ ny hos forhandlerne (Ca. siden 1990). Jeg mener de er ret robuste i akvarierne og bestemt ikke den store udfordring at holde, men vil man have en flot sammensætning af Mbunaer, er denne et godt valg, da de går i god kontrast med de fleste andre Mbunaer, og begge køn er flotte.

Generel info om Mbuna akvarier: http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
De er ret lette at få yngel på i akvarieforhold. Hannen er territoriel og finder territoriet alt efter hvordan akvariet er opbygget. I akvarie såvel som i naturen kan det være under en sten eller en lille rede i sandet. Hunnerne er mundruger og spytter ynglet efter ca. 21 dage.

Antal unger
20-40

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger CBH
Bruger AE (Inaktiv)
Bruger Brian Niels (Inaktiv)
Bruger jacob-m (Inaktiv)
Bruger mikkelskov (Inaktiv)
Administrator Sponsor ken kætbak
Bruger BrianIb
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Metriaclima sp. "msobo"

Udseende
Farver
Der findes forskellige varianter, men kendetegnende for alle hannerne er, at de har en meget mørkeblå grundfarve og lyse stafferinger rundt om på kroppen, som nogle gange danner ujævne lodrette striber. Den lyse farve skinner meget kraftig igennem. Hunnerne har en gul farve over hele kroppen, og er bestemt også flotte.

Størrelse han
11

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version