Protomelas taeniolatus

Billeder

Ung han, 6-7 cm

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Protomelas taeniolatus er mest kendt som Red Empress. Dette navn skyldes hannens yngledragt som er rød på hele siden. Red Empress er dog kun en enkelt variant af Protomelas taeniolatus og der findes mange varianter. Udover dens navn findes der en masse nærtliggende individer, som minder meget om denne cichlide, og derfor har et meget identisk navn. Der findes også en morfologisk variant ved Makanjila Point.

I Malawisøen bliver hannerne normalt ikke større end 15 cm, men i akvariet kan de sagtens blive 20 cm. I søen holder hannerne et meget lille territorie, men det sker kun når de vil parre sig. Deres territorier er dog meget svagt beskyttet, da de ofte lader andre cichlider kom ind på området. De holder også sjældent territoriet ret lang tid af gangen. Man kender især denne cichlide fra lokaliteter som Senga Point, Namalenje Island, Makanjila Point men den findes mange andre steder i søen også. Man ser dem som regel ved sedimentfri klipper på ca. 10 meters dybde.

Den lever fra naturens side af smådyr og insektlarver den finder på klipperne dybt under algelaget. Den spiser også zooplankton. Dog skal det siges, at den i akvariet godkender stort set alle former for føde. Det eneste man skal passe på med, er overfodring. De har rygte for meget lette at blive tykke.

Den minder rigtig meget om Protomelas fenestratus, men har større øjne og et anderledes tandsæt.

Det er vigtigt med masser af fri svømmeplads i akvariet, da det er en meget aktiv svømmer. De fleste oplever Protomelas taeniolatus som en relativ agressiv cichlide, men det variere en del. Jeg har selv set individer som havde overtaget et akvarie fuldstændigt fra Mbunaer, men har hørt om andre hvor de gik meget fredeligt i akvariet. Det er vigtigt med enkelte gemmesteder i akvariet til hunnerne, så de kan gemme sig fra hannen. Generelt er det en cichlide som sjældent tager slåskampe op imod andre cichlider i akvariet.

I akvariet skal man passe på med mere end én han, da de er meget agressive overfor hinanden. Derimod er hannerne ret blide imod hunnerne, men det er stadig en god idé med minimum to hunner til hannen. Man kan holde den sammen med stort set alle Malawicichlider. Den fungere fint sammen med fredelige fritsvømmere såvel som agressive Mbunaer.

Den er ret kendt i hobbyen herhjemme og er ret let at få fat på. Derudover er de ret robuste så de egner sig både til den erfarene og nye akvarist.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
De er meget lette at få til at yngle. Hannerne holder et beskedent territorie. Territoriet er dog ikke ret godt bevogtet, da hannerne ikke har det store imod at andre arter trænger ind på det. Hunnerne er mundrugere og går med skuffe i op til 3 uger.

Antal unger
15-30

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger theill (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger bullerole
Bruger KarinaD
Bruger cosman7160 (Inaktiv)
Bruger JESPER HERMANSEN (Inaktiv)
Bruger Malawi-lennø24 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger wedge (Inaktiv)
Bruger CBH
Bruger bkynde (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Fritsvømmer

Handelsnavn
Red Empress

Videnskablig beskrevet
Trewavas i 1935

Udseende
Farver
Ved Red Empress har hannerne et blåt hoved, samt rød, blå og gul krop. Hunnerne har en grå grundfarve med en midterlig vandret sort stribe. Men generelt er det en cichlide med mange udseender alt efter dens variant.

Størrelse han
20

Størrelse hun
18

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version