Cynotilapia pulpican

Billeder

Generel beskrivelse
Cynotilapia pulpican er en af de lidt mere sjældne arter fra Cynotilapia-slægten. Det skyldes den kun holder til ved at lille område imellem Maingano Island, Membe Point og Likoma Island, ved øerne Mbamba, Mbuzi og Londo. Ved sidstenævnte ø findes der en variant.

Dens biotop findes ved små klipper i overgangszonen. Her gnaver den alger på overfladen af klipperne. Klipperne bruges ikke kun til at søge føde ved, men også til paringen. Hannerne graver reder ved bunden af klipperne, hvorved de tillokker hunnerne til paring.

Denne Mbuna har tidligere tilhørt Pseudotropheus-slægten, men blev i 2002 flyttet til Cynotilapia-slægten af Tawil. Dog mener enkelte taksonomister at dette er forkert. Bla. Ad Konings mener den stadig bør tilhøre Pseudotropheus-slægten. Tidligere har den også været kendt som Pseudotropheus sp. "likoma kingsizei".

Hannerne er ret territoriale og kan trods deres størrelse godt dominere akvarier. Dog kan de ikke hamle op med de store aggressive arter, men man skal bestemt ikke give dem alt for frie tøjler. Akvariet skal have en god stenopsætning som danner en del huler.

De ses indimellem i handlen herhjemme.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne er ret territoriale når de er i paringshumør. De graver gerne en lille rede for enden af en klippe, hvor de så prøver at lokke hunner til sig. Hunnerne er mundruger og går gerne med skuffe i ca. 3 uger. Det skulle være ret let at få yngel på dem.

Antal unger
15-25

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Thrine (Inaktiv)
Bruger CBH
Bruger AE (Inaktiv)
Superbruger kallah (Inaktiv)
Bruger gallus
Administrator Sponsor ken kætbak
Bruger Dreas (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Videnskablig beskrevet
Tawil i 2002

Udseende
Farver
Hannerne har brede sorte lodrette striber som dækker den lyseblå grundfarve. Ved den nederste halvdel af hovedet er der en almindelig blå farve. Bugfinnen samt det meste af analfinnen er sorte, og den har gule ægpletter. Hunnerne er brunne, med utydelige sorte lodrette striber. Ved Londo Island findes der en variant hvor hannen er en del lysere.

Størrelse han
9

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.3

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version