Cynotilapia aurifrons

Billeder

Mphanga Rocks

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Cynotilapia aurifrons ser man indimellem i handlen herhjemme. I Malawisøen findes den langs hele nordvestkysten, og den er derfor ret udbredt. Enkelte steder ved Nordøstkysten ses den også, ved Lundu og Lupingu. Det lader til at de fleste vi ser herhjemme er fanget ved Mpanga Rocks.

Men finder dem ved klippekysten hvor der findes en kraftig cirkulation. Hannerne lever i ret dybe huler for bunden af klipperne. Hernede holder de også deres territorier. Man kan se hvilke hanner der er territoriale ved at de er meget mørkere, end hanner som ikke er territoriale. Hanner, som er territoriale, forsvarer deres område meget kraftigt.

Hanner der ikke er teritoriale, samles med hunnerne i flokke hvor de sammen spiser plankton på det mere åbne vand.

I akvariet bør man ikke holde dem med fredelige arter. Cynotilapia aurifrons er en aggressiv og territoriel art, som vil tage magten med mindre dens sammenboer er aggressive. Man kan godt holde dem parvis, da hannen ikke er særlig voldsom overfor hunnen, men det vil kræve mange huler i akvariet (hvilket der skal være lige meget hvad) samt mange sammenboer som kan tage lidt af hannens opmærksomhed. Har man ikke ret mange andre cichlider i akvariet, bør man have 2-3 hunner til hver han. I kraftig cirkulation er en god idé.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Dominerende hanner er meget mørke og prøver at lokke hunnerne ned i deres dybe huler. Hunnerne er mundrugere. Det er rimelig let at få dem til at yngle, og ungerne er fritsvømmende efter ca. 3 uger.

Antal unger
20-30

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Cynotilapia aurifrons, Cynotilapia sp. "Mbamba"

Videnskablig beskrevet
(Tawill 2011)

Udseende
Farver
Hanner der er territoriale er meget mørke. Deres lodrette sorte striber bliver langt bredere end ikke-territoriale hanner. Men generelt er det en meget mørk cichlide med blålige striber. Fra munden og hele vejen tilbage op over ryggen, går der foroven en flot bred gul farve. Den gule farve indrammer rygfinnen. Nkhata Bay-varianten er der dog ikke den gule farve helt fra næsen, men i stedet en flot lyseblå farve i panden og gul rygfinne. Hunnerne er brune, men har også en gul rygfinne. Der findes også andre varianter af hannen, hvor rygfinnen eks. er mere orange end gul.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged Rettet MalawiCarsten 2012

  Udskrift venlig version