Symphysodon aequifasciatus axelrodi

Billeder

jeg mener det er en brun variant Den kaldes Gipsy blue VF

Varianter
En del farvevarianter, alt efter hvilken flod de er fanget i
Generel beskrivelse
Jeg vil ikke beskrive deres naturlige biotop, ud over at det er flodkanter med nedhængende rødder og meget ugennemsigtig vand 25cm 1 meters sigtbarhed. Meget blødt og let surt vand. Ph 5 6½.
Vandgennemstrømningen i Amazonas og de tilstødende floder, går hurtigt. Så der er brug for meget frisk vand, da der ikke er meget affaldsstof i deres naturlige milijø.

Alle Symphysodontyperne kan fint holdes og trives i vores vandhanevand. Om der er en øvre grænse ved jeg ikke. Jeg har en microsiemens på ca. 550, og det trives de ved.
Unger af discus er flokdyr. Så min måde at få en flok pæne fisk, er at købe rigeligt ind, så man starter ud med for mange. Så har man muligheden for at sortere.

Når de først er voksne og parret ud, er et par en flok og trives fint uden andet selskab.
Jeg vil anbefale 8 9 stk 10 cm fisk i et 250 liters. Lidt flere hvis de er mindre.

Det anbefales at foderrester kun skal have lov til at ligge ganske kort i et akvarium. Men mine discus får lov til at gå længe og dvæle over deres foder. Min oplevelse er at de spiser langsomt, men er utrolig ihærdige for at få de sidste rester med. Også det stykke der er kommet ind under en plante, så de skal helt om på siden for at komme ind til det.

Jeg holder dem i et planteakvarium ved 29 grader eller lidt mere.De kan holdes koldere, (27 og op til 31)men syntes jeg har mere livlige fisk ved den lidt højere temperatur. De holdes også i barbundsakvarier, der letter rengøringen.

Sygdom kan jeg ikke snakke med om, da jeg ikke har prøvet at have sygdom i akvarierne.

Det meste af det der er skrevet her, er egne erfaringer. Suppleret med fakta der er læst mange steder. Navne er hentet i
Aqualog Special.

Held og lykke med dine discus
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Opdræt har jeg kun mindre erfaring med, men det er da prøvet. Når vore discus er 15 18 mdr gamle (måske endnu ældre) så er de ved at være voksne. Så skiller de sig ud i par, og det spændende begynder. De begynder at lægge æg en gang om ugen, hvis forholdene er til at æggene klækkes. Så skal der bruges noget ekstra pleje, da det er ved avl, der skal kræses lidt mere for fiskene. De vil gerne have blødt vand, og en lavere ph. Avl kan lade sig gøre i et ca 100 liters akvarie, med vand på under 250 microsiemens, og en ph på 6 6,5. Forældrene renser på normal cichlidemanér et passende sted at lægge æggene, det kan være alt, et blad , en ynglekegle, eller bare en akvarierude. Når æggene er lagt bliver de så passet og plejet, og æggene klækker efter små 3 døgn. Herefter hænger de som larver yderligere 3 døgn. Når de bliver fritsvømmende, kommer det specielle for slægten. De lader ungerne die på begge forældrefiskene, der udskiller et sekret som ungerne lever af. Hvor vi efter nogle dage ( 5 8) kan tilbyde nyklækket artemia. Det kan suppleres af en normal discus foderblanding. Jeg har set en akvarist der rev det frossent kød på et råkostjern, for at få det lidt finere. Der er også flere tørkostblandinger der kan bruges. Det skal bare være fint, da discusunger har en meget lille mund. Hvornår man efterfølgende tager forældrene fra, er nok lidt en smagssag,. Jeg er nok mest til at lade dem gå sammen, så længe forældrene gider at lade ungerne spise af sekretet. Andre tager ungerne fra efter 8 10 dage Unger der vokser til, vokser omkring en cm om måneden, men kan godt vokse hurtigere. Så man skal regne med 5 7 mdr, inden at ungerne er store nok til salg.

Antal unger
75 - 200

Brugere der har opdrættet denne art
Waagø (Slettet)
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Discus

Handelsnavn
Brun Discus

Videnskablig beskrevet
Schultz i 1960

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Form og farver er så velkendt, at jeg ikke vil gå i dybden med beskrivelse af det. Men der tilstræbes en harmonisk rund fisk ved alle naturtyperne. Farvemæssigt så er det brunt/rødt med lodrette striber, hvor striberne næsten forsvinder, og der kommer en blå/tyrkis tone i vandrette streger. Mere eller mindre intens alt efter variant, når ungerne bliver kønsmodne.

Størrelse han
16

Størrelse hun
16

Varianter
En del farvevarianter, alt efter hvilken flod de er fanget i

Optimale Forhold
Min. temperatur
27

Max. temperatur
31

Min. pH
5

Max. pH


Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Røde myggelarver
 • Levende foder
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Svend Erik Nielsen

  Udskrift venlig version