Pterophyllum leopoldi

Billeder

Pterophyllum leopoldi

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Ikke mange ved at der faktisk findes en tredje art i slægten Pterophyllum. Der findes den meget almindelige P. scalare og den lidt sjældnere P. altum, men så findes der også denne P. leopoldi.

Denne fisk er som de andre medlemmer et Pterohyllum både grådig og altædende. De kan godt være lidt hårde ved nye skud på planter, men det er ikke alle planter de bryger sig om. Rob Raulings skriver at de ikke rører Cabomba furcáta mens de gerne ville have hans Cabomba aquatica. På Heteranthera zosterifolia spiste Leopoldierne de nye skud, mens de slet ikke rørte Echinodorus sp. og Limnophila sessiliflora.

Leopoldi ses ikke ofte i handlen. Det er et robust og aktiv sydamerikansk cichlider der er egnet til både artsakvariet men også i selskabakvariet. Leopoldien spiser det den kan gabe over, og den har ikke en helt lille mund. Dvs. yngel eller meget små tetra ungfisk sandsynligvis bliver foder.

Synonym: Pterophyllum dumerilli

Kilde:

http://cichlids.com/wiki/index.php/Pterophyllum_leopoldi

Læs også denne artikel:

http://www.danskcichlideselskab.dk/artikler/arter/Pterophyllum_leopoldi.htm
Yngleadfærd
Yngleadfærd
En australsk akvarist ved navn Rob Raulings startede med at købe 6 voksne individer. Fiskene var enten VF eller F1/F2. Forhandleren vidste det ikke, men det var i hvert fald en vildform. I forretningen kunne Rob se at der allerede var 2 der havde dannet par og som ville lege selv om de var i et meget lille akvarium hos forhandleren. Rob købte de 6 fisk og tog dem med hjem. Her blev de placeret i et stort akvarium med følgende vandværdier (som er vandhanevand i det område): Temperatur: 25.5 C pH: 7 KH: 4 (Der anbefales en højere temperatur og en lavere pH) Fiskene blev fodre med frosne artemia, Tetra Rubin og røde myggelarver. Det par der tidligere havde været sammen, fandt sammen igen, og opholdte sig sammen i den ene ende af akvariet. De kippede med halefinnerne til hinanden, mens de overfor de andre Leopoldier var pænt aggressive. Især hannen var aggressiv. De ignorerede helt de tetra og pansermaller der var i akvariet. Efter 3 dage havde hunnen fået et læggerør på 3 mm. En aften et par timer før sol nedgang begyndte de meget intenst at rengøre et område, og her blev æggene lagt. Det var på et blad fra en Echinodorus martii. Hunnen lavede en del test-svømninger hen over bladet forfulgt af hannen. Efter nogle tests begynder hunnen at lægge 8-10 æg af gangen. Dette foregår indtil hun har lagt 80-90 æg. Hannen svømmer efter hende, men det er ikke til at se om han befrugtede æggene løbende eller om han først gjorde det til sidst. 80-90 æg er ikke så meget i sammenligning med P. scalare der fint kan lægge det 3-dobbelte. Æggene er runde og gullige, og har en størrelse på 1 til 1.5 mm. Begge forældre passer på æggene og plejer dem. Hannen er den der vogter territoriet mest aggressivt, men hunnen jager også indtrængende fisk væk. Hvis man som her har tetra i akvariet, så kan man med fordel fjerne æggene. Lidt methylen blåt sørger for at æggene ikke skimler. Æggene klækker efter 36 til 72 timer, men bliver hængende på bladet endnu 6 dage cirka. På 7 dagen kan de svømme rundt, og de kan leve yderligere 5 dage af deres blommesæk før fodring er nødvendigt. Ungerne kan fodres med afskallet artemia, liquid fry og nyklækket artemia.

Antal unger
50 - 150

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Betina Petersen (Inaktiv)
Superbruger SogneprQsten (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger ANNYVESTH (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika

Handelsnavn
Leopoldi skalare

Videnskablig beskrevet
Gosse, 1963

Udseende
Farver
Denne Pterophyllum har en sort streg igennem øjet og en sort prik på rygfinnen. Dens snude er lidt længere end scalarens. Se i øvrigt billederne.

Størrelse han
15-20

Størrelse hun
15-20

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
31

Min. pH
5

Max. pH
8

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Røde)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Karl-Henrik Arendt

  Udskrift venlig version