Lamprichthys tanganicanus


Generel beskrivelse
Lamprichthys tanganicanus er en meget smuk og interessant killifisk, som flere akvarister har i deres akvarier sammen med deres Tanganyika cichlider.

Denne killifisk lever kun i Tanganyika-søen og er den største i sin slægt.

Hannen har mere farve end hunnen og har større finner. Den ses oftest i ret store flokke i søen, og det vil derfor være en fordel, at man minimum køber en flok på 8-10 stk, for at denne art vil trives i akvariet. Enkelte gange ses den dog svømme rundt alene. Hvis man dykker rundt i Tanganyika-søen, vil man oftest opleve denne killifisk svømme efter en, da den er yderst nysgerrig, hvilket man også vil opleve i akvariet, at den er meget aktiv og bestemt ikke sky. Man vil fra tid til anden opleve den spise små fiskeunger, men dog ikke større end at den kan gabe over disse.

Den lever tæt på det iltrige vand i overfladen og midtvandet i Tanganika-søen.

Lamprichthys tanganicanus er ret svær at afklimatisere til en anden vandtype, så man bør gør dette over meget lang tid og langsomt tilvænne den sine nye omgivelser. Det, der især giver problemer, e,r at den mangler de mineralsalte, som er i søen. Disse kan dog fås fra forskellige typer firmaer. Får de ikke disse, kan fisken få sår og svamp i løbet af ganske få dage. Men får man den afklimatiseret og den trives, er det en af de mest vidunderlige fisk at have sammen med sine Tanganyikacichlider.

Akvariet bør være opbygget, så der er godt med større huler/klipper, men stadig så den har masser af fri svømmeplads. Den bør ikke holdes i akvarier på under 200 l. De øvrige beboere bør ikke være alt for aggressive. Det vil være perfekt at holde den med en dh på 10-14. Tilfør en lille smule salt og gerne lidt magnesiumsulfat.

Den spiser stor set alt, hvad der bliver serveret for den. Den bør fodres 2-3 gange om dagen.

Kilde:
Tanganyika Secrets – Ad Konings & Horst Walter Dieckhoff
Cichlids and all the other fishes of Lake Tanganyika. – Pierre Brichard
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Lamprichthys tanganicanus yngler i den øverste del af klipperevet. Den ses ofte yngle, og det kan sagtens lade sig gøre i fangenskab. Den ses søge op i et hjørne, hvor legen vil finde sted. Hannen befrugter æggene inde i en revne for at beskytte æggene mod at blive ædt af andre fisk og dyr. Lamprichthys tanganicanus vogter ikke sine æg, når de er blevet befrugtet, men lader klippens sprække beskytte æggene. Både æg og hannens sæd er stort set usynlige. Nogle af de største ægtyve af Lamprichthys tanganicanus æg er Telmatochromis dhonti og T. temporalis. De angriber, lige så snart forældrefiskene er mere end en fod væk fra æggene. Når æggene er klækket, samles ungerne i større flokke. Æggene klækkes efter 11-14 dage.

Antal unger
100

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Tom & Jane
Bruger peter hp (Inaktiv)
Bruger RD83 (Inaktiv)
Bruger Stein (Inaktiv)
Bruger Olmo (Inaktiv)
Bruger Watergate
Info
Videnskablig beskrevet
Boulenger, 1898

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Den er sølvbrunlig i grundfarven med blå prikker og gulligt skær.

Størrelse han
15

Størrelse hun
15

Optimale Forhold
Min. temperatur
26

Max. temperatur
26,5

Min. pH
8,0

Max. pH
8,5

Min. akvarie
200

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
Kilder og forfatter
Forfatter
Esben

Udskrift venlig version