Tahuantinsuyoa macantzatza


Generel beskrivelse
Der findes to arter i denne slægt, nemlig Tahuantinsuyoa macantzatza og Tahuantinsuyoa chipi. Sven O. Kullander beskrev denne slægt i 1986, hvoraf den første art i slægten var Tahuantinsuyoa macantzatza.

Arten ligner for de fleste akvarister de cichlider, som findes i Bujurquina-slægten, hvilket den også er blevet solgt som i flere lande.

Den lever fortrinsvis i Rio Ucayali, Peru, men er set i det meste af Peru.

Dens navn kommer fra Shipobos-sprog, Macan = Sten og Tzatza = Fisk. Så den hedder Stenfisk. Grunden til dette er, at den i Rio Huacamaya er fundet i områder med bundlag af sten. Den forestrækkker mindre åløb med medium til kraftig strøm.

Indret akvariet med masser af sten, gerne så de dækker det meste af bunden, men også hvor arten har mulighed for at grave små gruber i bundlaget. Da arten foretrækker forholdsvis blødt vand, kan man med fordel dekorere med nogle rødder. Hvis man vælger at have nogle mindre sten i akvariet mellem de større sten, vil man kunne opleve arten flytte rundt på disse, indtil de har en yngleplads, der behager dem. Hvis man ikke lige finder et par, kan man starte ud med en mindre flok ungfisk, som så vil parre sig ud, hvorefter man kan afskaffe resten.

Kilde:
The most Complete Colered Lexicon of Cichlids - Dr. Herbert R. Axelrod
Fishbase.org
Cichlid-forum.com
Akvariefotografen.dk
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Arten er biparental mundruger. Tahuantinsuyoa macantzatza bruger nogle dage på at rense det område, som de vil gøre til deres yngleplads. Derefter vil hunnen lægge nogle æg, som hannen så vil befrugte. Denne rytme foretages nogle gange, til hunnen har lagt alle sine æg. Det tager ca. 10 minutter, så man er heldig, hvis man oplever denne adfærd. Æggene ligger på en flad sten eller trærod i nogle dage, hvorefter hannen tager dem ind i munden. Det er fortrinsvis hannen, som holder øje med ungerne i starten, men man kan opleve, at hunnen ind i mellem overtager pasningen fuldstændig.

Antal unger
35-50

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger bimmer
Waagø (Slettet)
Superbruger duppe (Inaktiv)
Bruger Rosenfeber (Inaktiv)
Info
Videnskablig beskrevet
Kullander, 1986

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Arten er gylden i grundfarven med en rød streg i ryg- og halefinnen. Den har en sort streg, der går gennem øjet og hen over hele hovedet, samt en plet på kroppen. Den har blå aftegninger i hovedet.

Størrelse han
12

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
28

Min. pH
6,3

Max. pH
7,7

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Parvis

Foder
Foder:
Kilder og forfatter
Forfatter
Esben

Udskrift venlig version