Poecilia salvatoris

Billeder

Generel beskrivelse
Arten er i samme familie som Guppy, Black Molly, Sejlfinne Molly og Endlers Guppy. På trods af populærnavnet ”Liberty Molly” er det en selvstændig art. Poecilia salvatoris, er som navnet antyder, fra El Salvador i Mellemamerika. I El Salvadors naboland Honduras forefindes en lignende fisk, lige så vel som der findes en lignende fisk i Costa Rica med navnet Poecilia gillii.

P. salvatoris er ungefødende , og hunnen går drægtig mellem 35 og 40 dage. Hvis ynglen skal overleve, bør akvariet indrettes med flydeplanter, så der er mulighed for gemmesteder. Akvariet bør indrettes med en del planter, og uden for meget cirkulation.

Arten er omnivor og spiser stort set hvad som helst. Flagefoder, mallepiller, myggelarver, daphnier o.a. ryger ned. Man kan ofte se P. salvatoris gå og ”græsse” alger fra planter og sten.
Yngleadfærd
Drægtighed
35 - 40 dage

Formering
Føder levende unger.

Antal unger
Ca. 50 stk.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Hugo
Superbruger Mv-Ole (Inaktiv)
Bruger JacJ (Inaktiv)
Bruger jwc73
Superbruger Carsten From (Inaktiv)
Info
Type
Ferskvand, ungeføddende tandkarpe

Handelsnavn
Liberty Molly; El Salvador Molly

Verdensdel
Mellemamerika

Videnskablig beskrevet
Regan 1907

Adfærd
En meget fredelig fisk, der vil egne sig godt til selskabsakvarier, hvor den kan holdes sammen med andre fredelige fisk. Salvatoris stimer ikke, men kan foretrækker at gå sammen i flok, hvor man ofte kan se dem gå og ”græsse” alger af sten og planter. Befinder sig oftest i midten eller toppen af akvariet.

Familie
Poecilia salvatoris er, som artsnavnet antyder, i familie med guppy (Poecilia reticulata) samt molly (Poecillia sphenops). Det formodes der kan ske krydsning mellem disse arter.

Udseende
Farver
Liberty mollyen har en sølvfarvet krop, hvor der kan anes blå stjerner og røde stripper (deraf navnet liberty molly pga. ligheden med Stars and Stripes). Rygfinne bliver med tiden rød. I nogle tilfælde bliver hannens halefinne ligeledes rød.

Størrelse han
5-7 cm

Størrelse hun
8-10 cm

Kønsforskel
Hannen er den mindste, men er samtidig den som får de mest udfarvede finner. Ligledes vil de blå stjerner og røde striber på kroppen blive mest tydelige hos Alfa-hannen. Som hos andre ungeføddende tandkarper, er hannens gatfinne mere spids end hunnens (hannens gatfinne kaldes hos ungeføddende tandkarper for gonopodium).

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
27

Max. pH
8,5

Cirkulation
Let til middel

Niveau
Mellem-og topzonen

Dekoration
Vil gerne have mulighed for at gemme sig i planter. Hvis man ønsker at opdrætte fisken, bør der være flydeplanter, som ynglen kan gemme sig i.

Biotop
Ferskvand. Fisken kan også leve i brakvand.

Min. akvarie
160 liter

Holdes bedst som
P. salvatoris er ikke en stimefisk, men myldrer gerne i flok. Hannen er ligesom ved andre Poecilia arter ganske ihærdig og insisterende overfor hunnerne, det anbefales derfor et overtal af hunner.

Foder
Foder:
 • Er omnivore
 • Flagefoder
 • Grøntfoder
 • Daphnier
 • Myggelarver
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Anders Saxberg, revideret af Carsten From d. 31/1-13

  Udskrift venlig version