Klækning af Artemia
Oprettet: 9.9.2007(redigeret 27.5.2010)Af Steen Christiansen
Dette er den metode som jeg bruger nu og har bedst erfaring med. Jeg bruger dog lidt større vandbeholdere, hvor jeg har et varmelegeme kørende i.
Klækningen af Artemia æg foregår i saltvand. En flaske fyldes 3/4 med vand. Salt i forholdet 1,5 liter vand til 2 spiseskefulde salt tilsættes. Klækkeprocenten bliver højest, hvis man lader saltet være godt opløst, før æggene kommes i.
Nogle spec. forretninger har endda spec. salt med næringsstoffet til artemiaklækning og en dåse artemia med 500g. koster vel små 500kr. Hvilket måske virker dyrt men der er til rigtigt mange gange foder.
Nå, men denne blanding passer til 2 knivspidser æg. Der gennemluftes kraftigt med en luft sten. Derved undgås dannelse af skum.
Æggenes klækkehastighed afhænger af temperaturen. Ved 30 grader klækker æggene på omkring 18 timer.
Efter klækning tages luften fra. Hvis flasken står stille i nogle minutter vil de fleste æggeskaller stige til overfladen, og udklækkede artemia synke til bunds.
Nogle fortrækker at sigte disse bort og der efter lade artemiaen vokse videre, i dette tilfælde kan man når skallerne er væk bruge en kraftig lampe hvorpå artemiaen vil søge efter lyset og derved være næmmere at fange op. Ved videre dyrkningen af artemiaen skal man sørge for at de næringsstoffer og friskt saltvand.
Med en lille slange kan artemiaen suges op med 'hæverteffekt', og derved undgås skaller fra overfladen.
Dette sigtes igennem en lille artemia si som kan købes hos de fleste dyrehandlere.
Ny klækket artemia er nok noget af det bedste foder til kødædende unger og sørger for en hurtig opvækst.