Akvariebutikken på Færøerne

Indsendt af Robot den fre, 11/23/2007 - 02:40
Kategori
Rundt om hobbyen - interview med akvariefolk
Forfatter
Gunnar Lutzen
På Færøerne har der altid været en akvariehandel. Nogle gange i en kort periode var der 2 akvariehandlere, men som oftest lukkede den nyere hurtigt igen.

I 1992 kom der en ny akvariehandel. Denne fik navnet Akvariubúðin (Akvariebutikken oversat) og var det Jørgen Thøgersen der var ejer af denne nye akvariehandel. Udvalget af akvariefisk var altid godt og interessant. Mange nye arter fisk blev introdoserede til Færøerne og så begyndte Akvariubúðin at sælge andre dyr og pelsdyr, f. eks. Marsvin, hamstrere, burfugle, slanger, firben, padder og insekter.

2 år senere, var Akvariubúðin lige ved at lukke, men i 1994 købte Flemming Berglind Akvariubúðin. Dette var bland andet fordi, at hans interesse for akvariefisk og kæledyr var meget stor og hans søn, Suni, syntes at hans far godt kunne klare at bestyre Akvariubúðin.

Jeg tilladte mig at sætte Flemming Berglind nogle spørgsmål, om hvordan det er at bestyre en akvariehandel på Færøerne og om dette er et job med udfordringer. Flemming Berglind fortæller.


Det er ikke altid så let at drive en akvariehandel eller dyrehandel i et så lille land som Færøerne, med det er en udfordring og interessant. For nogle år tilbage, skulle jeg f. eks., hver gang jeg fik nye akvariefisk til Færøerne, have importtilladelse fra landsdyrlægen og have disse fisk i karantæne i 30 dage. Dette krævede megen tid og kostede meget, fordi du konstant skulle skifte vand, fodre og du skulle også have to sæt akvarier, et til karantæne og et til salgs. I dag er alt dette forandret. Karantæne tiden er forbi og jeg kan sælge mine fisk samme dag som de ankommer til Færøerne, men jeg har selv valgt at have alle fiskene i 8 dages karantæne, fordi de oftest er meget stressede og det at de skal vænnes til det færøske vand. Jeg kan importere slags akvariefisk til Færøerne, både ferskvandsfisk og saltvandsfisk, men jeg er endnu ikke startet med import af saltvandsfisk. Er der en eller anden der har et specielt ønske om en speciel fisk, så kan jeg altid prøve, om jeg kan få fat i denne, gennem mine akvariefiskeeksportør, Credo fish, der er i Danmark. Credo fish er nok den bedste eksportør som jeg har haft. Akvariubúðin havde en anden eksportør før, men denne solgte ofte meget dårlige og syge fisk og dette blev for dyrt for os, fordi vi ofte mistede alle fiskene, efter eller under transporten til Færøerne og før de blev sat til salg i butikken. Selv om denne eksportør havde rigtigt billige fisk, så bestemte vi os for at bruge Credo fish, selv om denne var lidt dyrere, men han havde også bedre kvalitet på fisk og vi har en bedre aftale med Credo fish, end med den anden eksportør. Hos credo fish kan vi få refunderet de fisk, der er døde under transporten til Færøerne, det var umuligt hos den anden eksportør. Men det er dyrt at få fisk sendt til Færøerne. Derfor bliver vi nødt til at importere mange akvariefisk hjem, hver gang vi bestiller disk fra Danmark. Skulle vi blandt andet importere saltvandsfisk hjem, så kunne vi kun haft 4 fisk i en flamingokasse, derfor er saltvandsfisk dyre.

Akvariubúðin sælger også akvarieplanter og disse får vi fra Tropica i Danmark. De leverer rigtigt sunde og flotte planter til os og vi har aldrig haft problemer med Tropica. Er der en der vil have er speciel akvarieplante eller kun en meget stor plante, så kan vi skaffe denne, hvis Tropica har den på lager. Lige som med Credo fish, kan vi altid få refunderet tabte planter fra Tropica, hvis disse har taget skade under transporten eller ikke kan bruges på Færøerne.

Som et ekstra, sælger Akvariubúðin også dyr. Dette var lettere før, fordi da kunne vi importere alle slags dyr, både pelsdyr og terrariedyr, men dette varede kun i en kort periode. En forandring i loven fra Landstyret og senere Sundhedsministeriet gjorde, at vi i dag ikke kan blandt andet importere kaniner og andre dyr, der kan overleve i den færøske natur. Dog kan vi importere dyr, f. eks. ufarlige og ikke giftige terrariedyr, krybdyr, snoge, firben, akvariumfrøer, marsvin, hamstere, fugle og den guløret vandskildpadde. Alle de andre dyr er ulovlige at importere til Færøerne. Før i tiden skulle vi søge om tilladelse fra landsdyrlægen hver gang vi importerede fisk eller dyr til Færøerne, men alt dette er forandret i dag. Nu er det Sundhedsministeriet der forhandler denne tilladelse. Vi har fået en fast standard importtilladelse til specifikke dyr og fugle fra Sundhedsministeriet.

Ellers sælger Akvariubúðin meget andet. Foder og udstyr både til fisk, hunde, katte, andre pelsdyr, fugle og terrariedyr. Har vi ikke lige det som en person leder efter til sit kæledyr, eller vil han have et specielt kæledyr, så kan vi altid prøve at skaffe det vedkommende.

Derefter satte jeg Flemming Berglind spørgsmålet om han havde en meget god oplevelse og en meget dårlig oplevelse som Akvariubúðin havde været ude for gennem årene. Den bedste oplevelse var nok, da Akvariubúðin flyttede fra R. C. Effersøesgade hen til Janstovegade hvor butikken er nu. Dette var en bedre og billigere løsning. Af den dårlige eller dårligste oplevelse, ja det måtte være Atlantic Airways. Disse lod engang vores dyr stå tilbage i Danmark i hele 48 timer, fordi de ikke ville prioritere vores pakker frem for den almindelige post, selv om vi havde gjort en aftale med dem, at de skulle flyve vores pakker til Færøerne, med den første flyver der fløj til Færøerne, samme dag som pakkerne blev sendt fra Danmark. Vi mistede flere dyr af denne fremgangsmåde fra deres side

Til sidst spurgte jeg Flemming om han selv havde et eller flere kæledyr, nu han selv var blevet dyrehandler. Jo Flemming har selv kæledyr. Han har haft mange forskellige slags kæledyr og hund, men lige for tiden har han kun kat, akvariefisk, kaniner og burfugle. Af disse opdrætter han selv fugle og kaniner for at kunne sælge i Akvariubúðin. Fisk gider han ikke at opdrætte, fordi det er lettere at importere disse til Færøerne.


Tekst og billeder: Gunnar Lützen ©


Denne artikel er skrevet af:
Gunnar Lutzen, g_lutzen@hotmail.com
Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux