Akvariefisk i haven

Indsendt af Robot den man, 09/08/2008 - 17:06
Kategori
Havedam
Forfatter
Thue Grum-Schwensen
[

Tropiske fisk udendørs i haven? I den halvkolde danske sommer? Nej vel? - Og dog alligevel.

For mange af de fisk vi holder, er i naturen vant til både temperatursvingninger og langt koldere temperaturer, end de bliver udsat for i det akvarium, der konstant står på 25 grader. Faktisk har de slet ikke godt af den evigt konstante temperatur.

Et sommerophold i haven giver også automatisk fiskene et langt mere varieret foder, end de får i akvariet inde i stuen. Insekter falder ned - og bliver spist. Vandet tiltrækker skøjteløbere, myg og andre insekter - og nogle af dem ender også som fiskefoder.

Jeg vil bestemt ikke påstå, at alle de akvariefisk, vi holder, bare kan smides ud i havedammen på et sommerophold. Fisk fra for ekempel Amazonas-området - eller Malawi-søen kan ikke klare det. De er vant til langt mere stabile - og høje temperaturer - i naturen.

Men mange andre kan. Corydoras paleatus er i Uraguay og Paraguay fundet helt ned til temperaturer omkring 0 grader. Corydoras aenus er også fundet ved lave temperaturer - og der er i øvrigt erfaring med at holde dem ude om sommeren i Danmark. Også en fisk som Norsk Flagtetra er fundet i naturen på lokaliteter, hvor temperaturen svinger voldsomt og kommer meget langt ned.

Ellers er det nok mest tandkarper af mange forskellige slags, der har godt af et haveophold. Både de æglæggende killier og de ungefødende. Men igen: Det gælder ikke alle - og kommer også meget an på, hvor de stammer fra i naturen.

Nogle eksempler kan være killifisk som Austrolebias -slægten, adskillige Fundulus -arter - og så selvfølgelig en lang række af de killifisk, der kommer fra Mellemøsten og Europa.

Når vi snakker levendefødende tandkarper, kan vi tage de almindelige guppyer først. Her er det nemlig ikke alle, der kan klare et sommerophold ude. Nogle kulturguppyer er vænnet til altid at gå ved 25 grader. Også nogle vildstammer kommer fra så varme forhold i naturen, at en dansk sommer bliver for kold.

Men andre stammer - og vildguppyer fra andre lokaliteter - har godt af et ophold udendørs. Allerede som dreng opdrættede jeg med stor succes guppyer ude i mine forældres havedam om sommeren. Selv om et skadepar også tog for sig af guppyerne, kunne jeg om efteråret bare blive ved med at fiske guppyer op af dammen.

Xiphophorus -arter - både platyer og sværddragere - kan for de fleste vildformers og en lang række kulturformers vedkommende - både klare og have godt af et ophold ude om sommeren. Det gælder også for eksempel Kaudier og Dværgtandkarper ( Heterandria formosa ).

Mange Godeeider - der jo også er ungefødende - lever i naturen med meget voldsomme temperatursvingninger. De har slet ikke godt af at leve året rundt ved den samme temperatur.

Baljen til det udendørs sommerophold behøver ikke at være et stort bassin. Så kan det også blive svært at indfange små fisk som for eksempel Heterandria formosa igen, når efterårets kulde kommer. Det kan være en murerbalje, der jo fås i forskellige størrelser.

Helt som med et akvarium skal baljen helst stå lidt, før fiskene kommer i. Så er det også muligt at »inficere« dem med for eksempel dafnier eller andre levende lækkerier, som så kan nå at formere sig, inden fiskene kommer ned og gør indhug i bestanden.

Når baljen eller bassinet får lov til at stå lidt, kommer der også alger - og det er faktisk en væsentlig føde for mange af de fisk, der kan gå ude om sommeren.

Det er vigtigt, at fiskene får gode skjulesteder. Det kan opnås med planter - og også ved at lægge sten og rødder ned i baljerne/bassinerne.
Gode planter er flydeplanter som Hornblad og Vandpest, der også nemt tåler temperatursvingningerne udenfor.

Martin Tversted, der har arbejdet meget med at holde fisk udendørs om sommeren, har udarbejdet en ufuldstændig liste over de forskellige tandkarper, der kan klare og har godt af sådan et ophold. Den liste kan findes på her på Akvariesiden.dk :

Lave temperaturer for tandkarper

Ellers er det bare at prøve. Jeg har stillet ti baljer op i min have - og de er fyldt med vand og planter. Fiskene – både flere arter almindelige ungefødende tandkarper som vildstammer af guppyer, sværddragere, platyer (flere arter), kaudier og Heterandria formosa samt lidt Goodeide-arter. Erfaringerne er gode og flere arter har endda formeret sig voldsomt.

Så er der kun at ønske:

God fornøjelse!

Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux