Akvarieterrasser

Indsendt af Robot den man, 09/08/2008 - 17:06
Kategori
Planter
Forfatter
Gunnar Lutzen
Akvarieterrasser

I mange akvariebøger kan man læse, at bunden skal hælde lidt opad ind mod bagruden. Dette er, fordi så synes akvariet dybere i bredden, og det er nemmere med rengøringen af akvariet, fordi alt skidt, støv og diverse samler sig mod frontglasset. Men oftest holder dette ikke i længden. Efter en tid er bundlaget udjævnet, og du har fået et fladt bundlag. Dette sker specielt ofte, hvis du har tårnsnegle i akvariet. Disse snegle gennemgraver hele bundlaget og udjævner dette igen.

Det er også besværligt at få de store akvarieplanter til at trives, hvis bundlaget er lige tykt. Der er nogle planter der skal have et tykt lag grus for at deres rødder kan fæstne sig i gruset. Derfor kan det være en fordel med et tykt lag bagerst til de store planter.

Hvad kan du så lave for at vedligeholde denne skråning af bundlaget? Der er mange forskellige måder, som du kan udnytte. Jeg vil prøve at fortælle om nogle af de måder, som jeg selv har brugt, og som jeg endnu bruger i dag og har gode erfaringer med.

Når du er i færd med at klargøre dit nye akvarium til dine fisk, så har du som oftest købt for lidt akvariegrus. De poser som du har købt, når lige at dække bunden og bundlaget er måske kun 1 cm tykt. Du sætter så planterne i bundlaget, men dagen efter eller få dage senere, flyder alle de nye planter i overfladen.

Du prøver igen og igen, men får samme resultat hver gang. Du køber mere grus og dette hjælper lidt på problemet. De store akvarieplanter trives ikke så godt, men de små planter vokser fint. Så kommer det store spørgsmål. Hvorfor nu dette?

Det er fordi bundlaget til de store planter endnu er for tyndt. Du kan snyde ved at lægge nogle større sten på bundglasset ind mod bagruden, før du fylder gruset i akvariet. Dette resulterer i, at det inderste gruslag bliver tykkere og på denne måde har planterne bedre mulighed for at få rodfæste. Det eneste der kan ske er, at når gruslaget jævner sig, så kan de store sten ses.

Den næste måde er, at du med det samme køber nok grus, således at du med det samme får den rigtige hældning af gruslaget, som du ønsker dig. Planterne vil dog altid arbejde sig op af gruset, men dette kan forhindres ved, at du lægger nogle større sten rundt omkring foden af planten, således at vægten af de større sten holder planten på sin plads. Den eneste ulempe ved dette er, at hvis du får snegle i akvariet og har bundfisk, maller, så vil disse rode så meget rundt i bundlaget, at efter en tid vil bundlaget langsomt jævnes ud til et ens tykt lag.

Den bedste måde jeg kender er at lave terrasser. Dette er meget nemt og holder meget længe, ofte i flere år. Du skal bruge nogle store sten i forskellige størrelser, gerne lange sten, men dette er intet krav. Du deler bunden op i 2, 3 eller 4 områder. Du lægger først en række af de største sten efter længden af akvariet ind mod bagsiden. Derefter lægger du en anden række med mindre sten foran den første stenrække og derefter en ny række sten foran denne. Mellem frontglasset og den første stenrække kan du lægge et lag sand eller meget fint grus. Dette er fordi, at her er der sjældent nogle planter så tæt på frontglasset og at det er lettere at holde og rengøre dette område. Mellem den næste og tredje række og bagruden putter du nu gruset i. Tykkelsen af gruset kan komme op til kanten af stenrækken, sådan at du får en trappelignende form i bundlaget. Nu skulle der ikke være nogle problemer med at planterne ikke kan få rodfæste i bundlaget, og at bunden begynder at glide nedad og efter en tid igen at have jævnet sig plant i akvariet.

Denne måde ser måske lidt underlig ud, men efter nogen tid lægger man ikke meget til mærke til disse trapper.


Tekst Gunnar Lützen ©

Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux