Akvariets historie del 1 - indledning

Indsendt af Robot den tir, 11/06/2007 - 12:22
Kategori
Akvariets historie
Forfatter
Christian Steffensen
De første, der begyndte at holde akvariefisk som prydfisk for fornøjelsens og synets skyld, var kineserne. Man mener, det er ca. 3000 år siden, og karper og karusser blev de første prydfisk i Kina. Der blev avlet på de afvigende former og farver, noget vi idag kender især fra guldfisk og slørhaler. Tidligere havde man hos Sumererne for 4500 år siden, og derefter i Egypten, Romerriget, og Kina, kun holdt fisk i beholdere for at opdrætte dem til spisefisk. Europa kom først med omkring 1700-tallet, da guldfisken kom hertil. Omkring 1850 blev det den helt store dille med akvarier i Europa. At holde fisk og krybdyr i beholdere blev først en del af udforskningen af naturen, dernæst også en fornøjelse for stadig flere.

Det var den engelske naturforsker Philip Henry Gosse, der udgav den første akvariebog, The Aquarium, i 1854. Faktisk var det ham, der opfandt ordet akvarium. På latin betyder aquarius med vand, og -arium om sted eller beholder. Året før, i 1853, var det første akvarium blevet åbnet for offentligheden i London. Det havde ca. 20 små akvarier med saltvand, som ikke cirkulerede. De store europæiske lande og USA fulgte efter, og i 1928 kunne man besøge 45 akvarier i hovedstæder verden over.

Danmark var ret tidligt med, både med en akvariebog og med et offentligt akvarium. I 1862, 8 år efter den første akvariebog overhovedet, udkom den første akvariebog på dansk. Det var J.A. Bentzien: Anvisning til at indrette og passe Færsk- og Saltvandsakvarier.
Og allerede i 1872 fik Danmark det første offentlige akvarium (og terrarium), på Vesterbrogade i København. Det udgav samme år J. Sahlertz: Fører i Kjøbenhavns Aquarium, som viser, at det kun var Guldfisken, der var fremmed - resten af fiskene var fra danske farvande eller her omkring. Akvariet måtte dog lukke efter få år. Omkring 1. verdenskrig var der igen et par år et offentligt akvarium i København.

Men først i 1939 kunne man i Charlottenlund åbne Danmarks Akvarium, som siden er udvidet i 1974 og 1990. Efterhånden er der også kommet offentlige akvarier andre steder i landet, f.eks. Nordsømuseet i Hirtshals (se under links/ offentlige akvarier).
Forhåbentlig kommer man snart igang med planer om at bygge et nyt og moderne Danmarks Akvarium i Tårnby på Amager, men endnu er intet sikkert.
Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux