Kategori
Rundt om hobbyen - interview med akvariefolk
Forfatter
Thue Grum-Schwensen
[
Interview med Michael Larsen af Thue Grum-Schwensen
Navn: Michael Larsen
Fødselsdato: 231072
Erhverv: Driftingeniør / IN-tekniker / IN-Specialist (alle titler dækker over samme job, men jeg er ikke rigtig klar over
hvilket der er gældende, IN= Intelligent Netværk)
Bopæl: Kvistgård, Nordsjælland, Frederiksborg Amt
Evt. navn på internettet: Michy
Michael Larsen er relativ ny som akvarist, men har arbejdet meget seriøst med flere emner. Han interesserer sig blandt andet for alger – og den såkaldt ægte siamesiske algeæder. Han fortæller:
- I 1997 kom et 80 liters akvarium kom ind i stuen, Jeg boede dengang alene i en tre-værelses lejlighed, så efter få måneder kom endnu et akvarium ind i stuen, denne gang et 180 liters.
Jeg fik mit første akvarium, kraftigt opfordret af min daværende kærestes storebror, der virkeligt var akvarie-nørd. (han havde tre-fire akvarier180-40 liter, men i mine øjne var det meget dengang.)
Kort tid efter opstart af mit eget første 180 Liter akvarium, fik jeg naturligvis alger, og vendte tilbage til ham med problemet, hans opskrift lød på, at jeg skulle anskaffe mig en ”siamesisk algeæder”, et meget eksotisk navn i mine øre dengang, de var sikkert dyre, tænkte jeg….
Men til alt held havde han netop to styk, som han gerne gav videre, og jeg takkede naturligvis og sagde ”ja tak”.
De to relativt store fisk (den gang kun cirka ni centimeter) kom i mit efterhånden temmelig algebegroede akvarium og blev fodret godt, så de var klar til at tage fat på algerne.
Som dagene gik, iagttog jeg dem jævnligt, de undersøgte da også både bund og planter konstant, men algerne fik de ikke rigtigt has med…
Så jeg måtte tilbage til kærestens storebror for at beklage min sorg, over, at hans mirakelfisk ikke rigtig gjorde de store mirakler i min balje….
Efter en strøm af spørgsmål, som jeg svarede på med den begrænsede viden, jeg jo havde, kom vi ikke rigtigt frem til noget, før han sagde: »Jeg fatter det ikke, hos mig spiste de alt, ja de tog sågar mallernes piller hvis de kunne komme til det…«, hvorefter jeg kvikt svarede: »Ja, også hos mig, og den spiser også det meste af flagefoderet, så jeg er nødt til at fodre to steder for, at de andre fisk også får noget«.
Hans ansigts udtryk skiftede meget hurtigt efter denne tilsyneladende uskyldige bemærkning, så satte han sig ned, kiggede på mig og sagde: »Har du tænkt over, at grunden til, at den ikke spiser dine alger, er fordi den er mæt !! «…..
Få dage efter begynde algerne langsomt at komme på retur…..Måske fordi jeg ikke fodrede så vildt, og selv om at det mindst var dyrplageri, blev jeg overtalt til at lade fiskene få en ugentligt faste dag.
På under en uge blev mit akvarium så algefrit, som man nu kunne ønske sig, og jeg fik efterhånden mere styr på at dosere foder i mere realistiske mængder.
Mange gode timer blev anbragt foran akvariet, hvor jeg efterhånden var blevet ganske fascineret af denne smukke og stolte fisk, jeg lærte endda at kende forskel på den ægte siamesiske algeæder, og alle de fire-fem andre lignende arter, som akvarie-forhandlerne ville prakke mig på.
Herefter en pause fra Sommer 2002 til Efterår 2003, Så jeg er relativ ny i denne fascinerende verden.
Hvad har du specialiseret dig i - og hvorfor?
- SAE- Siamesisk algeæder (p.t. 16 styks). Hmmm..den har en sygelig tiltræknings kraft på mig, som jeg ikke rigtig kan forklare.
Kombineret med dette, var der en forhandler, der ikke blot fortalte mig, at den ikke havde ynglet i fangeskab, men at den ikke KAN yngle i fangeskab....Og han skal tage fejl skal han.......Så det er projektet 2004/2005.
Jeg brygger alger til den, da det muligvis er det, der trigger SAE til at yngle i fangeskab. Jeg bruger tørv i mine spandpumper, som jeg har hentet oppe i en svensk skov (en højmose).
Jeg har bygget en alfix/flamingo baggrund til mit 180 liter.
Alger, kemien i akvariet......ganske simpelt fordi det er drøn hamrende fascinerende...alger er jo egentligt helt vildt seje *S*.
Jeg investeret i et mikroskop for at se lidt nærmere på blandt andet mine alger.
Sidst, men ikke mindst, skulle jeg nok lige nævne, at min kone er -totalt- uintresseret i fisk, akvarier og alger, men
ufatteligt overbærende. Når nu jeg for eksempel går i gang med at bygge den føromtalte flamingo baggrund på stuebordet, og vi har en utalt aftale om at ingen akvarier, større projekter startes uden hendes ok...
Vi har ligeledes en aftale om, at jeg skal have et akvarie rum, hvis vi flytter i hus.. Så vi er p.t. hussøgende *S*
Du har valgt SAE - og har som projekt at gøre det umulige - opdrætte den. Hvor realistisk tror du det er?
Hvorved adskiller dit projekt fra tidligere forsøg?
- Umuligt er det jo ikke, der findes ét dokumenteret tilfælde i USA fra 1986, og jeg har hørt rygter om mininum to tilfælde i Finland, hvor det er lykkedes at opdrætte SAE. Der er dog stadig ingen sikre guidelines, eller step-by-step opskrifter.
Hmmm realistisk...Det ved jeg ikke rigtigt. I min verden er noget muligt, indtil det er bevist umuligt. Spørgsmålet er vel snarere,
om jeg bliver ved længe nok til at bevise at det er muligt..*S* og det, tror jeg, er ret realistisk, at jeg gør *S*
Udfordringen her og nu er mere, at jeg kun har »byggetilladelse« til de to eksisterende akvarier, jeg har (180 + 126), og jeg har p.t. to kuld med kobberpanser maller oveni i nogle små fire liters slikkasser.
Hvad med de andre arter af algeædere - hvordan sikrer begynderen sig, at det er den rigtige, han får fat i? Hvilke konsekvenser kan det have at komme hjem med en anden art?
- Tjaa, der findes jo hel række af algeædere her, og de fleste endda fra samme område, men min fascination gælder SAE i modsætning til de andre algeædere, da netop SAE har et meget specielt adfærds mønster, man ikke ser hos de andre algeædere i gruppen.
SAE er flokdyr på trods af, at man en del steder på nettet (og selv i anerkendte bøger) kan læse, at den er meget aggresiv mod artsfæller.....intet kunne være mere ukorrekt, jeg vil nærmest kalde SAE en stimefisk..
Så det er jo ikke svært at forstille sig den stakkel, der kommer hjem med en anden art end forventet....SAE ville mangle selskab, og flere af de andre algeædere ville jage hinanden til døde.
Derudover er der jo også det praktiske aspekt ved SAE, som jo faktisk er den egentlige grund til, at mange køber SAE ( og andre algeædere iøvrigt), nemlig den af få ædt nogle alger, hvilket de i bund og grund alle er lige gode til.. blot lige med den tilføjelse, at SAE også æder alger i store mænder som voksne (igen modsat mange kilder på nettet).
Hvis man skal have fat i SAE og vil sikre sig at få den rigtige, er der kun en ting at gøre ...læs om den...og stol på ingen måde på forhandleren, uanset hvor overbevisende vedkommende er, hvis man ikke selv er sikker.
Jeg har skrevet en mindre artikel om netop det af identificere SAE, nu også på dansk, den kunne være et sted at starte: http://www.tech-nic.dk/akvarie/artikle/Identificering_af_SAE.html
Alger og vandkemi hører også til dine hovedinteresser. Hvad er det, der gør at alger er fascinerende?
Og hvorfor fænger kemien også?
- Det er jo to sider af samme sag egentligt. Vi vil jo alle gerne skabe ideelle forhold for vores fisk, og speciel ved opdræt er det vigtigt, at fiskene har det godt.
Et akvarium er jo faktisk utroligt komplekst, da vi har med levende organismer at gøre. For foruden de fisk og planter vi har, findes der millioner af bakterier, alger, mikroskopiske dyr, parasitter, der igen konstant bliver påvirket af alt, hvad vi har kommet i vores akvarium, alt hvad vi løbende tilsætter(gødning, CO2, PH sænker, foder,lys m.v.) og dette kombineret med de forskellige mekaniske hjælpemidler som powerheads, pumper og luftsten/luftpumper, gør, at det hele bliver utroligt komplekst.
Et godt eksempel er klor-hysteriet, der får folk til at gøre de mærkeligeste ting ved deres vand, og forhandlere, der hævder at sælge midler, som neutraliserer blandt andet klor.
Samtidigt anbefaler man folk at tilsætte en smule salt som forbyggelse og helbredelse ved svampe og andre funki tilstande.
Salt består af lige dele Natrium og klor (NaCl), almindeligt ledningsvand indeholder klor, men de mængder, der findes i almindeligt ledningsvand er langt mindre, end den mængde, du tilsætter ved at komme salt i akvariet....Her kan man snakke om en sejlivet myte.
Samtidigt ser mange det som en katastrofe, hvis de får alger, men glemmer, at netop alger er en meget vigtig kilde til nærring for mange fisk, og at mange alger er grobund for et mangfoldigt liv blandt mikroskopiske dyr, der igen er føde for nogle fisk.
Men alt med måde naturligvis, og mange af de problemer, man hører om skyldes da slet og ret også misvedligeholdelse.
På et tidspunkt møder man så akvaristen, der altid har puslet om sit akvarium, passet og plejet, målt og vejet, og alligevel
kom der pludseligt at alge-udbrud....hvad gik galt....
Svaret er oftest: Intet, du havde ingen change for forusige dette, netop på grund af det komplekse system.
Jeg dykkede så ned i algerne for at finde svaret, blot for at finde ud af, at alger ikke engang har nogen betydning ren videnskabeligt, men blot er bibeholdt som gruppe af organismer for nemhedens skyld.
Fornemmede mangfoldigheden i gruppen af organismer. Alger, var nok det, der fascinerede mig, evnen til at tilpasse sig snartsagt ethvert miljø, til at dukke op i selv det reneste vand, opdagelsen af hvor afgørende alger egentligt er for livet generelt her på jorden...
Hvis det lykkes at opdrætte SAE - hvad tror du så fremtiden bringer - for eksempel i retning af specialisering?
- Hmm..tjaa godt spørgsmål egentligt, jeg aner det virkeligt ikke. Måske fordi at når jeg går i gang med noget, skal jeg først og fremmest været inspireret af det, og jeg kan sjældent små-inspireres. Så når noget får fat, bliver det nærmest en besættelse....på den gode måde *S*
Som nu med SAE: Det griber jo om sig, hvor jeg har kastet min lidenskab på at studere blandt andet mikrobiologi, alger, lavlands sydøst asiatisk biotop, Mekongflodens forskellige biotoper med mere.
Du snakker om klor-hysteriet. Er det ikke et reelt problem i dele af Storkøbenhavn, hvor der af andre grunde er tilsat klor (ud over det, der i forvejen er i ledningsvand). Handler det ikke også om mængde?
- Jo det er rigtigt. Lige præcist Københavns kommune er den eneste kommune i Danmark, der har søgt (og fået) tilladelse til at tilsætte klor til drikkevandet, og her er der jo naturligvis en god grund til at tage sine forholdsregler.
Jeg har en ide om, det måske er i København, det er startet (og igen med god grund), hvorefter det i god mening har bredt sig til noget, der nærmer sig en religion.
Med hensyn til mængden, så er mængden naturligvis afgørende, ja, faktisk altafgørende.
Hvad med nitrit og nitrat - hvordan holdes en rimelig balance - har du gode råd til begyndere?
Det sædvanlige gode råd, der findes på de fleste forumer og artikler, slår aldrig fejl: Vandskift.
Mål dit vand for nitrit, nitrat, ph, hårdhed hver måned, samt ved tegn på ubalance eller uforstålig adfærd hos fiskene.
Planter...masser af planter, ikke alle planter passer lige godt til dit akvarium, prøv dig frem.
Overfoder ikke.
Ikke for mange fisk i akvariet.
Derudover har jeg to planter, som jeg kender ret godt efterhånden, og de fortæller mig hurtigt om balancen i akvariet,
Jeg behøver blot et hurtigt kik på 10-15 sekunder, så har jeg en god fornemmelse af balancen i akvaret.
Det er den almindelige vandpest (Egeria Densa) og Ludwigia Repens, jeg bruger, ikke specielt eksotisk, men uhyre praktisk.
Specielt fordi netop disse to planter begge er hurtigt voksende, men har lidt forskellige behov, de er sejlivede og dør ikke bare sådan lige, til gengæld kan man ret hurtigt se forandringer i deres vækst og dermed nå at reagere, inden der sker de helt stor forskydninger.
Interview med Michael Larsen af Thue Grum-Schwensen
Navn: Michael Larsen
Fødselsdato: 231072
Erhverv: Driftingeniør / IN-tekniker / IN-Specialist (alle titler dækker over samme job, men jeg er ikke rigtig klar over
hvilket der er gældende, IN= Intelligent Netværk)
Bopæl: Kvistgård, Nordsjælland, Frederiksborg Amt
Evt. navn på internettet: Michy
Michael Larsen er relativ ny som akvarist, men har arbejdet meget seriøst med flere emner. Han interesserer sig blandt andet for alger – og den såkaldt ægte siamesiske algeæder. Han fortæller:
- I 1997 kom et 80 liters akvarium kom ind i stuen, Jeg boede dengang alene i en tre-værelses lejlighed, så efter få måneder kom endnu et akvarium ind i stuen, denne gang et 180 liters.
Jeg fik mit første akvarium, kraftigt opfordret af min daværende kærestes storebror, der virkeligt var akvarie-nørd. (han havde tre-fire akvarier180-40 liter, men i mine øjne var det meget dengang.)
Kort tid efter opstart af mit eget første 180 Liter akvarium, fik jeg naturligvis alger, og vendte tilbage til ham med problemet, hans opskrift lød på, at jeg skulle anskaffe mig en ”siamesisk algeæder”, et meget eksotisk navn i mine øre dengang, de var sikkert dyre, tænkte jeg….
Men til alt held havde han netop to styk, som han gerne gav videre, og jeg takkede naturligvis og sagde ”ja tak”.
De to relativt store fisk (den gang kun cirka ni centimeter) kom i mit efterhånden temmelig algebegroede akvarium og blev fodret godt, så de var klar til at tage fat på algerne.
Som dagene gik, iagttog jeg dem jævnligt, de undersøgte da også både bund og planter konstant, men algerne fik de ikke rigtigt has med…
Så jeg måtte tilbage til kærestens storebror for at beklage min sorg, over, at hans mirakelfisk ikke rigtig gjorde de store mirakler i min balje….
Efter en strøm af spørgsmål, som jeg svarede på med den begrænsede viden, jeg jo havde, kom vi ikke rigtigt frem til noget, før han sagde: »Jeg fatter det ikke, hos mig spiste de alt, ja de tog sågar mallernes piller hvis de kunne komme til det…«, hvorefter jeg kvikt svarede: »Ja, også hos mig, og den spiser også det meste af flagefoderet, så jeg er nødt til at fodre to steder for, at de andre fisk også får noget«.
Hans ansigts udtryk skiftede meget hurtigt efter denne tilsyneladende uskyldige bemærkning, så satte han sig ned, kiggede på mig og sagde: »Har du tænkt over, at grunden til, at den ikke spiser dine alger, er fordi den er mæt !! «…..
Få dage efter begynde algerne langsomt at komme på retur…..Måske fordi jeg ikke fodrede så vildt, og selv om at det mindst var dyrplageri, blev jeg overtalt til at lade fiskene få en ugentligt faste dag.
På under en uge blev mit akvarium så algefrit, som man nu kunne ønske sig, og jeg fik efterhånden mere styr på at dosere foder i mere realistiske mængder.
Mange gode timer blev anbragt foran akvariet, hvor jeg efterhånden var blevet ganske fascineret af denne smukke og stolte fisk, jeg lærte endda at kende forskel på den ægte siamesiske algeæder, og alle de fire-fem andre lignende arter, som akvarie-forhandlerne ville prakke mig på.
Herefter en pause fra Sommer 2002 til Efterår 2003, Så jeg er relativ ny i denne fascinerende verden.
Hvad har du specialiseret dig i - og hvorfor?
- SAE- Siamesisk algeæder (p.t. 16 styks). Hmmm..den har en sygelig tiltræknings kraft på mig, som jeg ikke rigtig kan forklare.
Kombineret med dette, var der en forhandler, der ikke blot fortalte mig, at den ikke havde ynglet i fangeskab, men at den ikke KAN yngle i fangeskab....Og han skal tage fejl skal han.......Så det er projektet 2004/2005.
Jeg brygger alger til den, da det muligvis er det, der trigger SAE til at yngle i fangeskab. Jeg bruger tørv i mine spandpumper, som jeg har hentet oppe i en svensk skov (en højmose).
Jeg har bygget en alfix/flamingo baggrund til mit 180 liter.
Alger, kemien i akvariet......ganske simpelt fordi det er drøn hamrende fascinerende...alger er jo egentligt helt vildt seje *S*.
Jeg investeret i et mikroskop for at se lidt nærmere på blandt andet mine alger.
Sidst, men ikke mindst, skulle jeg nok lige nævne, at min kone er -totalt- uintresseret i fisk, akvarier og alger, men
ufatteligt overbærende. Når nu jeg for eksempel går i gang med at bygge den føromtalte flamingo baggrund på stuebordet, og vi har en utalt aftale om at ingen akvarier, større projekter startes uden hendes ok...
Vi har ligeledes en aftale om, at jeg skal have et akvarie rum, hvis vi flytter i hus.. Så vi er p.t. hussøgende *S*
Du har valgt SAE - og har som projekt at gøre det umulige - opdrætte den. Hvor realistisk tror du det er?
Hvorved adskiller dit projekt fra tidligere forsøg?
- Umuligt er det jo ikke, der findes ét dokumenteret tilfælde i USA fra 1986, og jeg har hørt rygter om mininum to tilfælde i Finland, hvor det er lykkedes at opdrætte SAE. Der er dog stadig ingen sikre guidelines, eller step-by-step opskrifter.
Hmmm realistisk...Det ved jeg ikke rigtigt. I min verden er noget muligt, indtil det er bevist umuligt. Spørgsmålet er vel snarere,
om jeg bliver ved længe nok til at bevise at det er muligt..*S* og det, tror jeg, er ret realistisk, at jeg gør *S*
Udfordringen her og nu er mere, at jeg kun har »byggetilladelse« til de to eksisterende akvarier, jeg har (180 + 126), og jeg har p.t. to kuld med kobberpanser maller oveni i nogle små fire liters slikkasser.
Hvad med de andre arter af algeædere - hvordan sikrer begynderen sig, at det er den rigtige, han får fat i? Hvilke konsekvenser kan det have at komme hjem med en anden art?
- Tjaa, der findes jo hel række af algeædere her, og de fleste endda fra samme område, men min fascination gælder SAE i modsætning til de andre algeædere, da netop SAE har et meget specielt adfærds mønster, man ikke ser hos de andre algeædere i gruppen.
SAE er flokdyr på trods af, at man en del steder på nettet (og selv i anerkendte bøger) kan læse, at den er meget aggresiv mod artsfæller.....intet kunne være mere ukorrekt, jeg vil nærmest kalde SAE en stimefisk..
Så det er jo ikke svært at forstille sig den stakkel, der kommer hjem med en anden art end forventet....SAE ville mangle selskab, og flere af de andre algeædere ville jage hinanden til døde.
Derudover er der jo også det praktiske aspekt ved SAE, som jo faktisk er den egentlige grund til, at mange køber SAE ( og andre algeædere iøvrigt), nemlig den af få ædt nogle alger, hvilket de i bund og grund alle er lige gode til.. blot lige med den tilføjelse, at SAE også æder alger i store mænder som voksne (igen modsat mange kilder på nettet).
Hvis man skal have fat i SAE og vil sikre sig at få den rigtige, er der kun en ting at gøre ...læs om den...og stol på ingen måde på forhandleren, uanset hvor overbevisende vedkommende er, hvis man ikke selv er sikker.
Jeg har skrevet en mindre artikel om netop det af identificere SAE, nu også på dansk, den kunne være et sted at starte: http://www.tech-nic.dk/akvarie/artikle/Identificering_af_SAE.html
Alger og vandkemi hører også til dine hovedinteresser. Hvad er det, der gør at alger er fascinerende?
Og hvorfor fænger kemien også?
- Det er jo to sider af samme sag egentligt. Vi vil jo alle gerne skabe ideelle forhold for vores fisk, og speciel ved opdræt er det vigtigt, at fiskene har det godt.
Et akvarium er jo faktisk utroligt komplekst, da vi har med levende organismer at gøre. For foruden de fisk og planter vi har, findes der millioner af bakterier, alger, mikroskopiske dyr, parasitter, der igen konstant bliver påvirket af alt, hvad vi har kommet i vores akvarium, alt hvad vi løbende tilsætter(gødning, CO2, PH sænker, foder,lys m.v.) og dette kombineret med de forskellige mekaniske hjælpemidler som powerheads, pumper og luftsten/luftpumper, gør, at det hele bliver utroligt komplekst.
Et godt eksempel er klor-hysteriet, der får folk til at gøre de mærkeligeste ting ved deres vand, og forhandlere, der hævder at sælge midler, som neutraliserer blandt andet klor.
Samtidigt anbefaler man folk at tilsætte en smule salt som forbyggelse og helbredelse ved svampe og andre funki tilstande.
Salt består af lige dele Natrium og klor (NaCl), almindeligt ledningsvand indeholder klor, men de mængder, der findes i almindeligt ledningsvand er langt mindre, end den mængde, du tilsætter ved at komme salt i akvariet....Her kan man snakke om en sejlivet myte.
Samtidigt ser mange det som en katastrofe, hvis de får alger, men glemmer, at netop alger er en meget vigtig kilde til nærring for mange fisk, og at mange alger er grobund for et mangfoldigt liv blandt mikroskopiske dyr, der igen er føde for nogle fisk.
Men alt med måde naturligvis, og mange af de problemer, man hører om skyldes da slet og ret også misvedligeholdelse.
På et tidspunkt møder man så akvaristen, der altid har puslet om sit akvarium, passet og plejet, målt og vejet, og alligevel
kom der pludseligt at alge-udbrud....hvad gik galt....
Svaret er oftest: Intet, du havde ingen change for forusige dette, netop på grund af det komplekse system.
Jeg dykkede så ned i algerne for at finde svaret, blot for at finde ud af, at alger ikke engang har nogen betydning ren videnskabeligt, men blot er bibeholdt som gruppe af organismer for nemhedens skyld.
Fornemmede mangfoldigheden i gruppen af organismer. Alger, var nok det, der fascinerede mig, evnen til at tilpasse sig snartsagt ethvert miljø, til at dukke op i selv det reneste vand, opdagelsen af hvor afgørende alger egentligt er for livet generelt her på jorden...
Hvis det lykkes at opdrætte SAE - hvad tror du så fremtiden bringer - for eksempel i retning af specialisering?
- Hmm..tjaa godt spørgsmål egentligt, jeg aner det virkeligt ikke. Måske fordi at når jeg går i gang med noget, skal jeg først og fremmest været inspireret af det, og jeg kan sjældent små-inspireres. Så når noget får fat, bliver det nærmest en besættelse....på den gode måde *S*
Som nu med SAE: Det griber jo om sig, hvor jeg har kastet min lidenskab på at studere blandt andet mikrobiologi, alger, lavlands sydøst asiatisk biotop, Mekongflodens forskellige biotoper med mere.
Du snakker om klor-hysteriet. Er det ikke et reelt problem i dele af Storkøbenhavn, hvor der af andre grunde er tilsat klor (ud over det, der i forvejen er i ledningsvand). Handler det ikke også om mængde?
- Jo det er rigtigt. Lige præcist Københavns kommune er den eneste kommune i Danmark, der har søgt (og fået) tilladelse til at tilsætte klor til drikkevandet, og her er der jo naturligvis en god grund til at tage sine forholdsregler.
Jeg har en ide om, det måske er i København, det er startet (og igen med god grund), hvorefter det i god mening har bredt sig til noget, der nærmer sig en religion.
Med hensyn til mængden, så er mængden naturligvis afgørende, ja, faktisk altafgørende.
Hvad med nitrit og nitrat - hvordan holdes en rimelig balance - har du gode råd til begyndere?
Det sædvanlige gode råd, der findes på de fleste forumer og artikler, slår aldrig fejl: Vandskift.
Mål dit vand for nitrit, nitrat, ph, hårdhed hver måned, samt ved tegn på ubalance eller uforstålig adfærd hos fiskene.
Planter...masser af planter, ikke alle planter passer lige godt til dit akvarium, prøv dig frem.
Overfoder ikke.
Ikke for mange fisk i akvariet.
Derudover har jeg to planter, som jeg kender ret godt efterhånden, og de fortæller mig hurtigt om balancen i akvariet,
Jeg behøver blot et hurtigt kik på 10-15 sekunder, så har jeg en god fornemmelse af balancen i akvaret.
Det er den almindelige vandpest (Egeria Densa) og Ludwigia Repens, jeg bruger, ikke specielt eksotisk, men uhyre praktisk.
Specielt fordi netop disse to planter begge er hurtigt voksende, men har lidt forskellige behov, de er sejlivede og dør ikke bare sådan lige, til gengæld kan man ret hurtigt se forandringer i deres vækst og dermed nå at reagere, inden der sker de helt stor forskydninger.
- Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer