Alger

Indsendt af Robot den man, 09/08/2008 - 17:06
Kategori
Planter
Forfatter
Gunnar Lutzen
Alger

(oversat fra engelsk artikel om alger)

Øv, så var de der igen. Disse kedelige og grimme planter der lægger sig som et loddent tæppe på stene og på planterne. Øv, øv, øv, nu skal jeg igen til at rense akvariet. Hvorfor og hvor kommer de fra, er der flere forskellge salgs og hvordan kan vi komme af med dem igen.

Alger kommer når for meget lys er i akvariet, når du fodre for meget og for ofte og madrester ligger for længe på bunden, filtret ikke bliver renset til tiden og at du ikke har skiftet nok vand i akvariet.

Alger findes i vores vand. De kommer også ind i akvariet sammen med købte planter eller i vandet fra et andet fremmed akvarie. Har du fået alger i dit akvarie, kan du gøre følgende:

Udskift 25 % af vandet 14. hver dag under normale forhold og udskift op til halvdelen en gang om ugen hvis der er mange alger.

Brug aldrig bundfilter, der tager næringen fra planterødderne og sender det ud i vandet til gavn for algerne.

Vær omhyggelig ved brug af gødning og brug ikke gødning med nitrat eller fosfat. Følg brugsanvisningen på gødningsflasken.

Det er ikke fornuftigt at udrydde alger med kemiske midler, fordi disse midler sløver også væksten hos akvarieplanterne.

Fisk så som guppy, black molly, platy, antennemaller, plecostomus maller og siamesiske algeædere er velegnede til at æde alger.

Brug for det meste hurtig voksende akvarieplanter, fordi disse bruger næringsstofferne i vandet.

Blå-grøn alge eller slim-alge: vokser hurtig som blå-grøn slim tæppe. Spreder sig hurtigt over næsten alt og kommer ofte at dårlig vandkvalitet. Dog, denne alge binder nitrogen ses i akvarier med meget lave nitrat værdier. Af og til ses den i små mængder mellem planter og akvarieglasset. Algen kvæler og dræber akvarieplanterne. Dette er dog en cyanobakterie. Den kan fjernes mekanisk ved at tørre den af planterne eller glas og rødder med en klud eller suge den af med en slange. Dette er kun en nødløsning, for den kommer hurtigt igen. En anden måde at fjerne denne alge er med 200 mg. Af erythromycin fosfat pr. 37,9 L vand, men nogle mener at dette også har en kedelig påvirkning på det biologiske filter. Hvis man bruger dette middel, skal man holde øje med ammonium og nitrat mænden i akvariet.

Brun alge eller kiselalge: former sig som bløde brune klumppletter. I ferskvandsakvarier er dette diatomer. Kommer af manglede lys eller store mængder af silikater. Forsvinder igen hvis lysmængden øges. Nem at fjerne ved at skrabe den af med hånd eller vandstøvsuge det ramte område.

Grønt vand eller svæve lage: grønne encellede alger vil af og til formere sig så hurtigt at vandet bliver farvet grønt. Dette bliver normalt kaldet en alge blomstring og kommer af for meget lys, så som decideret sollys. En alge blomstring kan fjernes ved at filtrere med micron filter eller et diatom filter. UV sterilisering kan forhindre opblomstringen. Grønt vand er meget godt at opdrætte daphnier og artemia.

Film alge: vokser på akvarieglasset og danner en tynd hinde. Nem at fjerne ved at tørre glasset. Bliver normalt godtaget ved mere lys for god plantevækst.

Plet alge: vokser som tynde, hårde, runde, lysegrønne pletter, oftest på akvarieglasset, men også på planterne når nok lys er. Dette er normalt for planteakvarier. Må fjernes med hånden. På plexiglas eller plastik, brug en klud og forsigtig tør og/eller skubbe algerne af. På rudeglas, skrab algerne af med en algeskraber eller barberblad.

Dun alge: vokser som oftest på planteblade som enlige, korte (2-3 mm) bundter. Dette er almindelige alger. Dette er en mild form for skægalger. Er nemme at holde væk med algeædende fisk så som black molly, algeæder og andre.

Skæg alge: vokser på plantebladene og er lysegrøn. Enlige alger har tynde tråde, men den vokser i tykke bundter og ligner et grønt skæg. Den kan blive 4 cm lang. Den kan ikke fjernes med hånden. Denne alge kommer ikke af dårlig vandkvalitet, men den vokser særdeles hurtig og kan overtage alt akvariet, så den bliver til en kedelig alge. Kan fjernes med Simazine (akvarie medicin Alge dræber.

Hår alge: vokser som grønne bundter på gruset, rundt om kanten på plantebladene, specielt på Echinodorus planter og mekaniske ting. Den er grovere i form end skæg algen. Skæg algen vil røre sig frit i vandstrømmen, imedens hår algen plejer at blive til sammenfiltrede klumper. Enkelte tråde kan blive 5 cm eller længere. Denne alge kan nemt fjernes med hånden ved at dreje en pind eller tandbust i denne. Kan blive et problem. Hvis ikke der bliver passet på.

Tråd alge: vokser i lange tynde tråde op til 30 cm eller længere. Farven er mørkegrøn (vanskeligt at sige, da algen er så tynd). Opstår normalt når meget jern (>0.15 ppm) er i vandet. Nem at fjerne med tandbørste eller træpind, lige som ved hår algen.

Pensel alge: vokser som fjerlignende sorte børste, størrelsen 2-3 mm, på langsomt voksende akvarieplanter så som anubias, nogle Echinodoris og andre panter med brede blade. Sætter sig også ofte på filter og andet. Dette er i virkeligheden en rød alge i familie med Audouinella (andre navne: Acrohaetium, hodochorton, Chantransia).

Denne alge er besværlig at fjerne med hånden. Klip eller knib de angrebne blade væk. Akvarieudstyret kan lægge i blød i en opløsning af blegemiddel, siden skubber man de døde alger af. Siamesiske algeæder er kendte for at æde denne alge og holde den nede. En anden dramatisk måde er at behandle med kobber.


Mos alge: er en af de få pæne alger. Former sig enten som en kugle eller får kugleform. Er en nyttig alge der optager nitrat og andre skadelige stoffer. Denne alge er særdeles dekorativ og kan bruges som gemmesteder til små fiskeunger.

Rød alge: vokser som grønne beskidte tråde eller duske (skæg– og pensel alger) på planter, træ og stene. De kan blive lige kedelige som blågrøn algen. Siamesisk algeæder kan spise disse slag alger.

Grøn alge eller pels alge: Denne alge eller alger er de almindelige alger der kommer i et akvarie. Der kommer sjældent flere slags af dem på en gang. De kan opstå som svævealger (grønt vand), de kan være tynde og fine tråde eller tykke vatlignende klumper (tråd-, skæg– og pelsalger). Man kan fjerne dem ved at tage dem op med hånden, dreje dem rundt om en træpind eller suge dem ud af akvariet. Grønne tråd alger kommer kun rent gødet akvarievand hvis alt er i orden. Det er som regel et godt tegn hvis disse alger opstå.

Desværre danner de et tæppe over akvarieplanterne og forhindrer disse at få lys. Særdeles fint forgrenede, lyskrævende planter bliver hurtigt kvalt af disse grønne tråd alger.

Pelsalgen er fine grønalger der sætter sig på plantebladene. De føles pelsagtige når man føler på dem. Disse kan også kvæle akvarieplanter, hvis algen får lov at sidde for længe på bladene.

Der er flere fiskearter der godt kan lide at spise grøn algerne, men hvis algerne vokser for hurtigt, kan man være nødt til at bruge kemiske midler at fjerne dem med. Man må huske at bruge tilladte mængde af disse midler til algerne, som står beskrevet på æsken, fordi ellers kan man også komme til at skade akvarieplanterne.

Oversat: Gunnar Lutzen

---------------------------------------------------------------

Kristoffer Jørgensen (Anti-Pjerrot) var uenig i flere påstande hvilket førte til dette indlæg:

http://www.akvariesiden.dk/forum_ny/forumview.php?cat=4&id=266271


Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux