Alt om akvarier - naturlig pasning

Indsendt af Robot den søn, 03/28/2010 - 22:56
Kategori
Boganmeldelse
Forfatter
Esben Sebastian Karlsson, marts 2010
Alt om akvarier – naturlig pasning

[

Et modigt og vellykket projekt er, hvad jeg vil kalde denne bog med ikke mindre end 312 sider dansk akvarielitteratur i højeste kvalitet.
Benny B. Larsen og F. Ingemann Hansen har igen udrettet et godt og veludført stykke arbejde med deres nye bog ”Alt om akvarier – naturlig pasning”. Der er ikke mange akvarister i det danske land, der ikke på et eller andet tidspunkt har beskæftiget sig med litteratur af disse to forfattere. Når at jeg skriver modigt, er det, fordi der jo findes et væld af informationer og billedmateriale med mere eller mindre sande informationer. Men med denne bog bekræfter Benny B. Larsen og F. Ingemann Hansen, at det kan betale sig at ofre en skilling på dansk litteratur i første klasse.

Bogen dækker stort set alle aspekter inden for hold af ferskvandsfisk. Både for begynderen, der skal have sit første akvarium, og bestemt også for den mere erfarne akvarist. Man opdager hurtigt, at bogens forfattere lægger et stort stykke arbejde i, at de gerne ser, at man prøver at efterligne fiskenes naturlige miljø, hvilket dækket godt over bogens undertitel ”naturlig pasning”.
Bogen egner sig som inspirationslæsning og i særdeleshed også som efterfølgende opslagsværk.

Bogens første kapitel er hovedsagligt bygget op omkring grundviden inden for hold af akvariefisk, herunder start, vandkvalitet, teknik og dekoration. Netop dekorationen bliver der lagt vægt på i bogen. Både hvordan man selv kan lave et naturligt miljø i sit akvarium, og også ved hjælp af hjemmelavede samt fabriksproducerede baggrunde. Dekorationen af nutidens akvarier bliver en mere og mere vigtig del af det at holde akvarier, hvor det før i tiden mere var fiskene, der var fokus på. Dette område er godt beskrevet med gode idéer samt hvilke muligheder man har for at få et lille stykke natur ind i sin dagligdag.
Et af de mindre kapitler er akvarieindretningen. Men da denne er dækket delvis under dekorationen, behøves heller ikke en længere præsentation.
Kapitlet omkring akvariemiljøet spænder bredt fra dansk ferskvand, forskellige mere eller mindre kendte biotoper til underjordiske huler, men bestemt også nogle af de nyere tiltag som f.eks. hold af nanoakvarier, herunder bla. de populære mindre akvarier til ferskvandsrejer.
Næste kapitel har en stor relevans, som mange glemmer, nemlig hvor kommer fiskene fra? Dette kapitel giver en god og overskuelig beskrivelse med udførlige billeder om, hvor de forskellige ferskvandsarter lever, samt fakta om disse områder.
Et spørgsmål der efter min egen personlige mening har trængt sig på, er hvorfor hedder fiskene som de gør. Dette bliver belyst i kapitlet ”Hvorfor hedder en fisk sådan?”. Et andet relevant kapitel, som ofte har været sprunget let over bliver nævnt i kapitlet ”Hvad for en fisk”. Her bliver der fortalt lidt om, hvad fiskenes kropsform og kropsdele hedder og gavner.
Fiskenes fødesøgning er et meget interessant kapitel, der med gode billeder og letforståelig beskrevet fortæller om fiskene fødesøgningsbehov. Mange fejlernærer deres fisk, men dette kapitel burde feje de fleste fejltagelser væk fremover.
I kapitlerne ”Formering” og ”Opdræt” bliver der gennemgået på et fornuftigt niveau, hvordan henholdsvis æglæggende og levendefødende fisk opfører sig. Samt gode opdrættertips til, hvordan forholdene skal være for at få succes med sit opdræt.
Et mindre men bestemt vigtigt kapitel er omkring den sociale adfærd, der burde være enhver seriøs akvarist interesse at sætte sig ind i inden anskaffelse af fisk, planter samt invertebrater.
Sygdom er et emne der kan skrives bøger om for sig selv, men i kapitlet ”Syge og sunde fisk” bliver der taget hånd om de mest almindelige sygdomme samt behandlingsmetoder.
Bogen har lagt stor vægt på artsbeskrivelser af fisk og planter på en letforståelig måde, så man føler sig interesseret i at vide mere om sine fisk. Disse to kapitler dækker også over en stor del af bogens indhold, da det er vigtigt at læse om den enkelte fisks behov.

En alt i alt gennemført bog, der burde stå på hylden hos enhver akvarist, der har respekt for sin hobby. Både med hensyn til inspiration og bestemt også til at udvide sin horisont og viden.

Bogen kan bestilles hos forlaget Atelier på følgende adresse:

http://www.atelier.dk/product.asp?product=183

Redigeret af Jette Rybak

Billeder fra bogen.[[[[
Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux