Amazone biotopakvariet

Indsendt af Robot den man, 09/08/2008 - 17:06
Kategori
Biotoper
Forfatter
Andy Gordon og Michelle Stuart
Amazone biotopakvariet

[
(c) Johnny Jensen - http://www.akvariefoto.dk/

Introduktion

Et biotop akvarium er et akvarium som kun indeholder flora og fauna fra et bestemt område. Disse akvarier ser for det meste meget naturlige ud og er alt arbejdet værd.

Vandet i Amazonen er blødt og surt og som regel farvet, på grund af et stort indhold af humussyre. Meget af lyset bliver fanget af træer som hænger over vandet, men hvor lyset alligevel trænger ned, er der en stor variation af vandplanter. Dette er forholdene i naturen, men de fisk som man køber i handelen har ofte været i fangenskab i mange generationer og er derfor er de bedre tilpasset til at leve i hårdere og mindre surt vand, end deres vilde slægtninge. En forholdsvis stor del af de fisk der ses i selskabsakvarier, kommer fra dette store område.


Pasning

Den grundlæggende pasning er på de fleste områder nøjagtig den samme som ved selskabsakvarier. Lad rødderne farve vandet lidt; dette vil give akvariet et meget mere autentisk udseende og vil også ændre lys spektret til et der passer planter bedre end det passer alger.

Man skal holde godt øje med PH-værdien, siden rødder har en tendens til at få PH-værdien til at falde til et uhensigtsmæssigt niveau. Det kan derfor være nødvendigt til tilsætte noget til at fungere som buffer, fra tid til anden. Man bør foretage regelmæssige vandskift på ca. 20% om ugen og det nye vand bør tilsættes lidt sporelementer.


Udstyr og fremgangsmåde

Akvariet kan være i hvilken som helst størrelse, men jo større jo bedre. På grund af den store brug af planter, bør der i akvariet være to lysstofrør med reflektorer. Et kraftigt filter vil skabe en god lokal vandbevægelse. Flere store rødder eller stykker træ udgør den primære indretning, sammen med planterne.

Indret akvariet med alt udstyret, og prøv på at arrangere rødderne således at det ligner at de er drevet med strømmen og er drevet sammen i en bunke. Når du er tilfreds med dette arrangement, plantes planterne.


Filtrering

Man skal bruge et udvendigt filter, som filtrerer mekanisk og biologisk. Undgå kemisk filtrering, da denne proces vil fjerne vigtige sporelementer som er livsnødvendige for planternes vækst. På grund af den store mængde planter, indstilles filtret til kun at filtrere akvariets volumen én gang i løbet af fire timer.


Belysning

Brug to eller tre rør, med spektre som egner sig til plantevækst. Disse rør skal strække sig i hele akvariets længde, og de skal have korrekt virkende reflektorer. Dette kan virke som megen belysning, men uden den vil planterne ikke vokse ordentligt, lige meget hvad man ellers gør for dem.


Vandforhold

· Temperatur: 23 -25.5 C°
· PH: 6.0 – 7.0
· GH: 3 – 7
· KH: 2 – 4
· Ammoniak/Nitrit: Intet
· Nitrat: < 10 ppm


Fodring

Alle fiskene vil trives på en kost bestående af flagefoder, levende foder og frosset foder. Ancistrus maller vil desuden holde alger nede.

Planteæderne vil som regel lade planterne være, hvis de fodres med:

· Salat
· Algepiller
· Skiveskåret agurk.


Kødæderne skal ud over flagefoder, fodres med frossent eller levende foder to eller tre gange om ugen.


Planter


[
Stor Amzone Sværdplante

(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk

Alle de følgende planter vil egne sig godt.

· Amazone sværdplante (Echinodorus amazonicus)
· Dværg sværdplante (Echinodorus tenellus)
· Nåle-sumpstrå (Eleocharis acicularis)
· Stor amazone sværdplante (Echinodorus paniculatus)
· Cabomba
· Myriophyllum aquaticum


Når planterne er plantet, bør de få lov at falde til i mindst en uge inden der introduceres fisk, men længere tid ville være en fordel. Der bør også være mange planter, hvis de skal udkonkurrere algerne.


Fisk


[

[

[

Discus Rød Neon Øksefisk

(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk

Der er mange fisk som passer til denne type akvarium. Mængden af fisk bør holdes relativt lavt, hvis man ønsker en naturlig effekt i akvariet; man skal prøve at holde sig til 1/3 af den mængde fisk man ser i selskabakvarier.

Egnede fisk er:

· Næsten alle de mindre Tetra arter
· Øksefisk
· Blyantfisk
· Større Tetra arter (som fx Silver Dollar)
· Ancistrus maller
· Grenmaller
· Scalare (dog ikke med alle små tetraer)
· Discus (behøver høje temperaturer, så alle planter vil måske ikke trives)
· Pansermaller
· Dværg Cichlider


Dette var en grundlæggende guide til at skabe et Amazone biotopakvarie.


Oversat og tilpasset af: Carli Flannagan

Originalplacering (eksl. billeder): http://www.aquarticles.com/ og http://www.fishandponds.net/

Forfattere: Andy Gordon og Michelle Stuart
Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux