Bidt af en gal Panaque

Indsendt af Robot den man, 09/08/2008 - 17:06
Kategori
Maller
Forfatter
jbpanaque
Bidt af en gal Panaque

Jeg har haft fisk lige siden jeg købte et hjemmebygget 90L af en klassekammerat da jeg gik i 7 klasse. Jeg startede med at hælde alle mulige forskellige arter i baljen, indtil den dag jeg købte nogle corydoras paleatus, så var jeg ellers solgt til maller!



[


(c) Johnny Jensen - http://www.akvariefoto.dk/

Siden blev det til diverse corydoras arter, brochis arter aspirodoras og dianema. For en snart fem år siden købte jeg så mine to første panaque L 27. Siden har jeg tillagt mig lidt for mange måske, men lad mig lige kort fortælle lidt om dem jeg har pt.

Salgsnavne i kursiv:

L 27 Panaque nigrolineatis Royal pleco.


Jeg har l27a l27b l27c varianterne. Der er masser er variationer på denne malle og der hersker total kaos i de handelsnavne der bl.a. i dyrehandelen resulterer i at der sælges fisk under andet navn end det de er. Man ser tit L 27 solgt som L 190 og omvendt, og under navne som golden line, tocantis, xingu, tapajos silver , platin etc. Men farve variationerne er også meget store; fra helt brune røde striber farver over gyldne til sølvgrå, med div. sort til grønne/ gullige grundfarve. Der er varianter med helt grønne hale finner, nogle med striber og nogle med en hvid streg i halen. De har alle røde øjne, der når fisken har optimale vand og ilt forhold ser ud som om de popper ud af hovedet.



[


(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk


Der skrives meget om max størrelser, og den største jeg har haft var stolte 48 cm og små tyve over hovedet fra øje til øje. De vokser ekstrem langsomt og der går mange år inden de kommer op i de store størrelser.

Alder er et godt spørgsmål som der nok kun kan gættes på, så mit gæt er at L 27 nok kan blive op til en 20-25 år gammel.

Kønsforskelle er nemme at se når fisken har fået en størrelse på en ca. 15 cm og opefter. Hannerne udvikler store ortodonter fra gællelåget som kan gå helt op på højde med øjet. Dertil kommer kraftig ortodont vækst på brystfinnerne. Deres hoveder er langtrukne. Hunnerne får også ortodonter ved gællerne , men ikke så imponerende som hannen. De har et mere kompakt hoved form.



[


(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk

L 27 er meget territoriale over for artsfæller der er lidt mindre end dem selv. Der kæmpes hårdt om de bedste gemmesteder. Der er en dominerende han i flokken der holder den plads, ved at kæmpe med at slog med halen, eller bide modstanderen. De kan bide hinanden ret kraftigt, med store hud sår til følge. De er ikke så slemme ved artsfæller der er betydelig mindre end dem selv. Hannen der er dominerende vokser som regel hurtigere end resten.


Pasning er relativ let når fisken er tilvænnet akvariet. En 24-28 grader er optimalt og vandet hos mig er lige fra hanen. De får masser af grøntfoder som fx kartofler, gulerødder, squash etc. De får også alge waffers samt rødemyggelarver.
Der skal være trærødder i akvariet, da panaque-arter fordøjer træ ved hjælp af bakterier i tarmen. Der fodres min. om morgen, eftermiddag og lige inden lyset slukkes. Panaque maver skal enten være flade eller helst bule lidt ud. Hvis den buler ind er fisken underernæret og dør sandsynligvis inden man kan fodre den op igen. Det er vigtig at der er høje ilt værdier i vandet, da der ikke skal ret meget til inden panaque dør af iltmangel. Et par powerhead skaber foruden den strøm, de er vilde med at svømme imod, også masser af iltning af vandet.



[


(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk


L 90 Panaque papa pleco

Jeg har to eksemplarer på knap tyve cm. + deres hale stråler (lyrehale), der næsten er ligeså lange. Der er ikke så meget at skrive om dem, da jeg kun har haft dem et lille års tid. Deres adfærd er ligesom L 27 , måske lidt mere territoriale. Har ortodonter fra gællen.



[


(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk

L 190 Panaque nigrolineatis er generelt lysere i farvetegningen i forhold til L 27. Den har en hvid halestribe, men er ellers at holde ligesom L 27 L 191


Panaque cf suttonorum Broken line pleco/panaque Dull eye pleco

Er i formen ligesom L 27, men er meget grønnere og har afbrudte sorte/mørke linjer. Der er varianter med næsten lilla øjne, men de fleste har brunlige øjne. L 191 bliver en 20-25cm max. Det er hvad jeg har læst mig til da mine er lige under ti cm endnu. L 191 er en meget attraktiv fisk, og har en hvid stribe på halen. Pasning og pleje som L 27.


L 203 panaque sp. L 90c Lda 65 volkswagen pleco


Da første gang købte denne panaque hed den L 90c, og et par måneder senere fik jeg L 203 hjem. Jeg tænkte ”hold da fast det er den samme fisk”. Det konstaterede jeg på et net forum og så fik jeg ellers på hatten, da det ikke kunne være den samme fisk. Efter at have talt lidt med folk i Tyskland og et par mallefolk her i DK, gav de mig ret. Nu er den officielle betegnelse L 203 panaque. Det nyeste er at lda 65 viser sig at være den voksne L 203 og så kan den blive over 60 cm. Så jeg fik tre arter på en gang. Som lille har den en grøn grå farve, og dette ændrer sig til et meget pænt net mønster med alderen. Som voksen bliver fisken mere ensfarvet grå. L 203 har et hvidt spejl på lyrehalen. Pasning og pleje som L27.

L330 watermelon plec

Denne fisk er i kropsformen lige som L 27. Farvetegningen varierer fra individer med helt sort baggrund og grønne pletter, til individer der har stribet forkrop og plettet bagkrop. Farvetegningerne ændrer sig i takt med at fisken vokser, så får den flere pletter. Den har røde øjne. Jeg har ikke set dem større end 20-25cm. Udvikler også ortodonter fra gællerne. Pasning og pleje som L27.



[


(c) Johnny Jensen - www.akvariefoto.dk

Lda 63 panaque

Dette er en lys grøn fisk med blege sorte linjer. Den ligner meget L190, men har i modsætning til den linjer der går helt ud på sugemunden. Har røde øjne. Pasning og pleje som L27. Jeg håber at kunne få min lille flok L 330 til at yngle i den nærmeste fremtid. De er ved at have en god størrelse.

Denne artikel er en meget kort overfladisk beskrivelse af de panaquer jeg holder. Der kommer billeder af mine egne fisk engang når jeg har fået købt et digicam.

Mvh. Jörg beutnagel HAK alias Jbpanaque


Drupal 9 Appliance - Powered by TurnKey Linux