Bloggen - Dinesen

Indsendt af Robot den tir, 03/11/2008 - 13:41
Forfatter
Dinesen
Heysa.

Så er der endnu en der er gået i nettet, og har fået blod på tanden på at starte et selskabsakvarie som i kalder det herinde. Jeg har de sidste par dage siddet og læst et hav af poster herinde, alt fra opstart, planter, fisk, indretning, og udstyr. Dette har været rigtig spændende og inspirerende, samt givet mig en god basis viden (synes jeg selv). Kærsten har grint lidt de timer jeg har været fordybet i at læse om det at holde akvarie, men hun er med på den, da hun selv er en stor dyrer elsker.

Det er begrænset hvad jeg har af reel erfaring med akvarie. Det kendskab jeg har går tilbage fra den tid hvor mine forældre havde et stående. Eller de har haft 2 dog et ad gangen. Disse har været på 128 L og 200(250) L, såvidt jeg lige mindes. Jeg var meget facineret af at følge med når ham den gamle startede det op, og rodede med det. Stille og roligt lærte jeg så lidt, hvor noget så hang ved (utroligt nok) :D. Når det så er sagt, så er der også meget jeg ikke vidste, efter at havde læst herinde. Og er sikker på, at denne viden vil komme mig til gavn, når jeg får anskaffet mig en balje i en passende størrelse, og fundet det liv som skal opholde sig i det.

Og efter denne lille introduktion så er det på tide, at fortælle lidt om hvad jeg har i tankerne for det kommende akvarie:

Ønsket er at finde et akvarie på 128-250 L som jeg kan havde plads til i min 2 værelses.
Med hensyn til dekorationen så spekulerer jeg i noget lyst grus, grålige stenstykker som jeg vil stable oven på hinanden for at skabe dybte og en baggrund. Dette skal selvfølgelig bakkes op af en rod og lidt mindre sten i fronten samt en god flok planter. Jeg vil meget gerne havde et look der ligger i stil med saltvands akvarier.
Fiskene skal være farverige som 5 gubbyer, 3 sværddrager, 5 snerlinger, 2-3 maller, 5 mollyer, samt en 3-5 Scalare da de er for seje at se på :) Og til slut en lille stime 12-16 rød neon.
Vil også meget gerne havde en rødhale i. Jeg ved godt den ikke hedder dette rigtigt men kan simpelhen ikke huske den rigtige navn. Ved den er sort med en markant rød hale, og så synes jeg at mindes at den har udforming som en haj...sådan da. :) Nogen der kan hjælpe evt. med et billede?
Hvis der er plads til mere i baljen er forslag på andre farverige fisk velkommen :)

Og her kommer spørgsmålene.

a: For at holde algerne fornuftigt nede, hvor mange forskellige maller er da nødvendigt? Vil 2-3 af de almindelige være nok, eller skal jeg prøve med 2 og så en anden art?

b: Hvilke planter er gode at starte med, nemme at holde imens de skaber og bidrager til en ren balje?

c: Er snegle, og krebsdyr til nogen nytte i baljen? Er helst fri da de ikke rigtigt siger mig noget, men vil på samme tid gerne havde dem hvis de ikke ødelægger miljøet og ellers bidrager til at holde planter og resten rent?

d: Hvis jeg starter med et 128L og køber pumpe og varmeleme efter dette, vil de så begge kunne bruges i en 250L balje, eller kræver det kraftigere udstyr?

e: Jeg læste at mange planter er godt for miljøet. Men kan ikke lade hver at tænke om de så vi lfå det bedre med lidt gødning? Har siddet og kigget mange af jeres billeder og set at en del af jeres akvarier virkede ret plante fri..hvordan opholder en god balance der?

f: en lille liste over noget godt udstyr vil være nyttigt. pumpe, leme, belysning akvarie m.m. så jeg har en idé om hvad jeg skal kigge efter når jeg går igang.

Håber at nogle venlige sjæle kan hjælpe mig lidt på vej herinde. På forhånd tak :)

Kommentarer

Robot lør, 04/12/2008 - 23:12 Permalink


jeg er også ny - så jeg kan nok ikke svare så fyldestgørende , men det kan være du kan bruge min begyndererfaring til lidt alligevel.

For en uge siden startede jeg mit 128 l. akvarie op - alt købt (incl. bord og amaturer) for 400 kr på DBA.dk :P
Jeg er vild med mange planter og købte derfor stort ind (se arter på min profil) i den lokale fiskeshop ca. 20 stk hvor flere kunne deles. Jeg gav dem en stang gødning ved rødderne og så ville jeg ellers bare vente de berømte 14 dage på at jeg kunne købe fisk og sætte ud. Men for 2 dage siden opdagede jeg små trådalger på 2 af mine Hemianthus callitrichoides (Cuba) - den sødeste forgrundsplante. Og i panik gik jeg - jeg drømte onde drømme om at hele akvariet ville være grønt dagen efter og jeg måtte smide det hele ud*rødmer*
Mine Echinodorus blehri blev også lidt gennemsigtige og fik huller - selvom de tilsyneladende vokser og sætter nye skud.
Jeg var hos dyrehandleren i dag og fik fat i noget flydende gødning som ville kickstarte planterne og 6 stk amanorejer.
Jeg har/havde det som dig - skaldyr siger mig ikke noget - og egentlig ville jeg hellere have sugemaller. Men dyrehandleren sagde at Amanorejer er nr. 1 hvis jeg havde alger. Og jeg søgte efter en hurtig og effektiv løsning så jeg tog imod hans råd.
Og HVEM har mon siddet hele eftermiddagen og GLOET på rejer der fiser rundt og rundt i akvariet *rødmer* oui c´est moi - hhmmm
De er ikke så kedelige endda - ALT liv er spændende - specielt i starten :)

Du kan få meget glæde af akvarieplanter.dk og tropica.com
Skrevet af cianne

Robot lør, 03/15/2008 - 14:55 Permalink


Har idag udstyret mig selv med Politikens Akvariebog, efter at havde læst at en del herinde anbefaler denne. Det kan dertil siges at jeg er kommet godt igang med den, og agter at læse den til ende, inden jeg går rigtig igang, og anskaffer mig en balje. Så må mine idéer og planer lige vente til jeg har en lidt bedre grundviden. :)
Skrevet af Dinesen

Robot man, 04/21/2008 - 19:21 Permalink


3#
Tak for input, det kan altid bruges. :) Desværre er jeg ikke kommet igang endnu pga. økonomi, men jeg får læst en del, især herinde. Er dog nået frem til at jeg vil lave en asiatisk biotop med pragtsmerlinger, ildhale, og amano rejer, og så lidt Ancitrus maller og nogle rød neon. Ved smerlingerne bliver store, og efter jeg har oplevet dem i stor størrelse i den lokale dyrhandel hvor de blæste mig omkuld..kæfte de er seje.. Så er det dem jeg vil. Så må jeg sku finde plads til en ordenlig balje, så de kan trives bedst muligt. Så nu er jeg gået i selvsving og vil havde mig en 430L balje til formålet. Eller, det er målet. Starter nok med mindre, hvilket gerne skulle kunne gå, så længe de ikke er så storer. Og da de vidst ikke vokser så fandens hurtigt så er jeg ikke så betænkelig ved det.

Er spændt på de rejer, er sikker på de nok skal bidrage med en hvis underholdningsværdi. :)
Skrevet af Dinesen

Robot ons, 02/04/2009 - 18:55 Permalink


Så kom jeg igang!

Den gamle, havde et 128L (med bord og lampe) stående på loftet og, da han godt ville låne det ud, var det blot at hente det. Dette gjorde kæresten og jeg så søndag, og der blev købt sten, filter, varmelegeme, temp-måler, slange og et net. Så søndag gik med at gøre det rent, teste om det kunne holde vand, tømme det igen, smide en sort baggrund på, flytte det til sin plads hvor det skulle stå, fylde de 24kg sten i, som vi havde vasket imens det testede om det kunne holde vand. Oh Well, mandag aften kl 19:00 ca. så det sådan her ud.

http://i204.photobucket.com/albums/bb73/Dinesen/Akvarie/Daytwo.jpg

Det næste bliver en pose sten mere, og så skal jeg havde fundet en rod eller to, som jeg kan holde ud at se på. Og så skal det havde lov at stå nogle dage inden jeg begynder at beplante det.

Kommentar, forslag osv, er velkommen. :)


Skrevet af Dinesen