Sydamerika, 250L

Indsendt af Robot den ons, 09/10/2008 - 01:44
Forfatter
Stoltze
Fredag 5/9 (skrevet før siden blev hacked)

250l med sydamerikanske fisk

Ja, nu har jeg så købt et nyt brugt akvarium, og jeg glæder mig helt vildt. Her vil jeg skrive lidt om mine overvejelser med hensyn til indretning af dette akvarium. Da selve opbygningen endnu ikke er startet må du(!) meget gerne komme med input.

En lille forhistorie
Sidste år i september fik jeg foræret to akvarier - et på 90L og et på 54L - og dem har jeg nu haft kørende i et års tid (Stoltze å1 og å2). Jeg synes det er gået rigtig godt med at passe disse akvarier, så jeg har fået mod på noget mere. Flere akvarier er ikke en mulighed, så hvad med at bytte de to ud med et enkelt større? Efter en del hovedrysten (ikke fra mig) er det blevet udgangen, og en bredde på en meters penge er passende. Altså søger jeg rundt et par uger efter noget nyere brugt udstyr, og falder så over et fornuftigt tilbud, som jeg skal hente på søndag. Nedenfor vil jeg skrive lidt omkring teknik, fisk, planter og dekoration.

Teknik
Akvariet er et 250L Effect-Line med T8 armatur (alu) og tilhørende Eheim Professionel 2226. Jeg har ikke specifikationer på varmelegeme, men sådan et skulle også være med, Formentlig 150-200W. Hele molevitten er placeret ovenpå et gråt Effect-Line kabinet med lys front (en låge og tre skuffer). Står pt. med vand i hos sælger, så jeg selv kan være med til at tømme (og allerede her konstatere eventuelle utætheder). Er der termounderlag med, eller skal jeg have fat i sådan et?

Overvejer om mit Nutrafin anlæg kan gøre nogen forskel i så relativt stort et akvarium? Det kunne i hvert fald blive dyrt i EasyCarbo. Pumpen skulle være fin at smide nogle tørvetrævler i.

Overvejer allerede at supplere med et enkelt T5 grundarmatur (39W, dæmpbar) af hensyn til planterne, men det er ganske dyrt. Kunne måske bare skifte en ballast i det eksisterende for at sikre solop- og nedgang, og så nøjes med de nuværende 2x30W?

Til opstart har jeg målesæt til pH, NO2-, KH og GH. Mangler jeg noget vigtigt?

Fisk
Til akvariet hører også nogle fisk - at dømme efter billederne et par rød neon, nogle kobber-pansermaller og et par scalarer. Plus en pragtsmerling og en gul sag, som jeg ikke lige kunne identificere. Og en eller anden tetra. Pragtsmerlingen og den gule ryger nok videre, men de andre kunne godt passe sammen med det jeg har nu.

Jeg vil gerne holde fast i kombinationen med karpelaks/pansermaller/dværgcichlide, og med en præference for mange individer/få arter. Med de fisk jeg har nu bliver besætningen:

Karpelaks
10 Hyphessobrycon pulchripinnis
10 Paracheirodon axelrodi
Måske der også kunne blive plads til en lille stime øksefisk? Måske på bekostning af de røde neon og så med lidt ekstra citrontetra i?

Pansermaller
7 Corydoras sterbai
3 Corydoras panda
2-3 Corydoras aeneus
Kobberbasserne er nogle jeg overtager, og pandaerne er resterne efter en startflok på 6 stykker. Kunne overveje at supplere med en håndfuld panda på bekostning af kobberbasserne.

(Dværg)cichlider
Min nuværende enlige Apistogramma sp. Schwarzbrust (også kaldet A80 og to gange enkemand, selvforskyldt) skal have nyt hjem, så jeg går og overvejer hvem der skal flytte ind i stedet. Jeg kunne tænke mig Apistogramma igen, og så se om de forbedrede betingelser giver bedre resultat. Måske med en 2.4 i udgangspunktet? Et alternativ kunne være Nannacara anomala. Konfiguration? Dertil kommer muligvis de to scalarer - jeg skal lige se hvor outrerede de er i farverne. Jeg har altid godt kunne tænke mig scalarer, men så skal akvariet næsten være lidt større.

Andet
Uh, min 1.2 Ancistrus sp. yngletrio. Ved dog ikke helt om der er plads til den, og hvad jeg skal gøre med eventuelle (nej, faktisk stensikre) afkom.

Og så et par mysteriesnegle til ungerne :D

Planter
Jeg har nogle ganske flotte Echinodorus bleheri, som kommer til at udgøre grundstammen i plantebesætningen - akvariet er 50cm dybt, så de kan fylde godt op i baggrunden. Dertil har jeg noget Sagittaria platyphylla (ikke en sydamerikaner), som kan gøre sig godt i siderne af forgrunden. Lidt forkølet Valisneria har jeg også, og endelig et par Anubias barteri var. nana, der sidder godt og solidt på nogle rødder. Jeg mangler lidt flere ideer, og skal også have overvejet om jeg skal starte med noget af Tropicas Plantesubstrat, eller om et par kugler er nok. Gøder pt. med Tropicas Plantenæring.

Dekoration
Fårst og fremmest lidt om bundlag. Endelig skal mine sterbai0have et fint bundlag. Jeg har en pose med 25 kg Rådasand (0,4-0,8mm), som jeg vil tro burde kunne gøre det. Kan supplere med 12 kg Orbit, hvoraf det meste pt. ligger på bunden af mit 54L. Kan planterne mon trives i det. Ekstra snegle andet end de små sa... der rutinemæssigt følger med planterne?

Dertil et par rødder. Jeg har allerede 2 stykker, men jeg er ret sikker på at de bliver væk på en halv kvadratmeter, så de skal helt sikkert suppleres. Red moore som kan pege lidt op i akvariet måske.

Jeg har nogle halve kokosnødder, som selvfølgelig også skal med. Jeg har set hvordan man kan krænge en moskugle ud over. Det ser skægt ud. Nå ja. Og så et par flodsten.

Jeg har ikke 1000 kr i overskud til en 3D-baggrund, og jeg synes egentlig også at min nuværende sorte baggrunde er fine. Og hvem prøver vi at narre? Jeg mener: Jeg ved godt at mit akvarie ikke er et rigtigt vindue ind til en mudderbred i Amazonas ;) Alternativer - måske en lysere baggrund? (Ikke blå!)

Videre herfra
Nu går jeg så og pønser på, hvordan det hele skal gribes an så flytning og opstart bliver så smertefri som mulig. Søndag bliver det nok ikke til andet end afhentning, og så må fiskebasserne i de eksisterende akvarier på delebasis. Måske samle mine gamle fisk i det ene og så de nye i det andet - bare for en god ordens skyld.

Mandag rengøring af akvarium og pumpe - kontrol af filtermaterialer. Skulle måske prøve at lade pumpen køre tomgang i en spand vand allerede søndag. Kunne måske sikre at bakterierne overlever? Eller er det bedre med helt nyt filtermateriale og så pode med lidt fra mine eksisterende filtre. Der er i hvert fald snask nok.

Tirsdag flytning af 90L og grovopstilling af nyt 250L. Bundlag og planter og vand. Måske.

Nå - jeg stopper her. Tror jeg fik de fleste af mine overvejelser nedfældet. Og tak hvis du har hængt på indtil her.

/Stoltze

Kommentarer

Robot ons, 09/10/2008 - 01:54 Permalink


Lørdag 6/9

I dag blev så min enlige Apistogramma afhentet, og han får et otium i et selskabsakvarie med en række andre cichlider. Der var ikke udsigt til nye hunner foreløbigt, og med plads til en art måtte han videre. I bytte fik jeg en del planter, blandt andet end stor og meget flot Hammerslået Cryptocoryne (C. usteriana). Dertil et par flydeplanter, formentlig Vandsalat (Pistia stratiotes), der er ny for mig. Og så endelig nogle afskårne stængelplanter, der lidt lignede Cabomba caroliniana. Der skal nok blive brug for det hele. Har også et gavekort på nogle planter hos en af de lokale fiskemænd - det var betaling for godt 90 ancistrus på 30-35mm. Må huske at få nogle gødningskugler også.

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot ons, 09/10/2008 - 02:07 Permalink


Søndag 7/9

Hentede akvarium i dag, der var i en lidt trist forfatning. Ingen baggrund overhovedet (kun hvid væg), nogle få algebefængte planter, og så de 11 fisk: 3 scalarer (1 sort marmor), 2 kobberpansermaller, 2 glødelystetra og 1 rød neon. Og så lige to pragtsmerlinger på 8-9 cm og en helt gul kinesisk sugesmerling på 12 cm *doh* Jeg tog ingen billeder, for jeg vil ikke udstille nogen, men kønt var det ikke. Det bliver det forhåbentlig. Det var godt nok ikke 1 men 3 år gammelt men i absolut fornuftig stand omend lidt omsorgssvigtet...

Jeg havde et par store klodskasser, et par spande og et 20L plastakvarium med, så det gik hurtigt med at få tømt. Af med armatur, op med teknik og planter, aftømme 2/3 af vandet, op med fisk, resten af vandet op, bundlag (groft grus) op, og så elllers ud i Focusen og retur til Slagelse :D

Hjemvendt var det akvarium ud i haven til senere rengøring og så resten ned i kælderen. Mine egne fisk blev samlet i mit 54L, hvorefter de nye fisk røg i 90L. Der er nu en luftpumpe på begge steder, så med et ekstra vandskift burde det gå en uges tid eller 10 dage. Begge akvarier er proppet med planter. De burde måske bare stå i en balje med vand og sollys? Fiskene skal nok klare den. 54L ser faktisk fint ud - må lave et billede inden de slippes fri igen!

Pragtsmerling og sugesmerling er sat til salg (evt. for nul kroner hvis du kan bruge sådan et par banditter på fornuftig vis).

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot ons, 09/10/2008 - 02:19 Permalink


Mandag 8/9

Havde lidt akvariekløe i løbet af dagen så det blev lige til et besøg i Neonfisken, hvor eneste indkøb dog var et nyt ned. Dernæst forbi et antikvariat og købe Scalarer af Meulengracht-Madsen. Pterophylum dumerlii??? Endelig forbi Poppi ved Trianglen på Østerbro. Han havde nogle ganske spændende ting, som godt kunne passe ind. Måske man skulle reserveret lidt fisk allerede nu?

Så er det tid til at komme i gang med klargøring. Som antydet ovenfor var tingene lidt misligholdte, men det er åbenbart kram, for de kan faktisk blive ganske pæne igen.

Spandpumpen (Eheim Professionel 2226) har jeg besluttet mig for at starte helt forfra, så den blev tømt og skilt af til en grundig rengøring. Jeg har aldrig haft en spandpumpe før, så det var også for lige at lure opbygningen af sådan en sag. Alt så fint ud, men der skal i hvert fald indkøbes nye pakninger til rørgennemføringen mellem filterkurverne, og så lidt nye filtermaterialer. Fik pumpen til at køre i en spand vand, og der var tryk på vandet, og den trinløsw regulering virker fint.

Dernæst armaturet, et EffectLight med 2x30 watt. Kun den ene side lyste, hvilket viste sig at skyldes en defekt glimtænder. Og nå ja, for at komme ind til den skulle hele armaturet skilles ad (næsten) for at komme ind til grundarmaturet. En lidt voldsom operation, som jeg kun kom igennem ved at søge lidt i debattten her på Akvariesiden - så tak for det :D Og når nu det hele var skilt ad, så
kunne der jo lige blive taget hul på rengøring. Men klud og eddike blev det helt flot. Reflektorer er dog så anløbne at jeg skifter dem. Og rørene så ret gamle ud, så der kommer to nye i (plus nye glimtændere).

Sidste punkt var lidt rengøring af møblet, et originalt underskab med låge og tre skuffer. Nederste skuffe kørte meget dårligt, hvilket viste sig at skyldes 4-5 kugler Eheim SubstraPro, der var delvist knuste :D Nu kører det fint. Skabet har desværre en fugtskade på toppladen. Tror den skal have en gang maling, før der kommer akvarium ovenpå...

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot ons, 09/10/2008 - 02:24 Permalink


Tirsdag 9/9

Var forbi Cichlidecentret og handle lidt ind:
- pakninger og filtermatrialer til pumpen samt en slangebørste
- nye rør og glimtændere samt ny reflektor til armatur
- underlag (til mellem bord og akv.)
- AquaTerra slimline moduler til baggrund!

Rørene er Sylvania AquaStar + GroLux, hvilket virker til at være en velafprøvet kombination.

Og nå ja, så kom jeg til at købe færdige baggrunde alligevel, da det faktisk ikke var så dyrt. To 50x45cm moduler kostede 318 kr. Og så købte jeg to 10x45 moduler, som jeg vil prøve at skjule teknikken med. Bliver spændende om det vil tage sig ordentligt ud...

Resten af aftenen gik med at sætte en stor trampolin+net op i haven til mindste datters 3 års fødselsdag :D

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/11/2008 - 01:06 Permalink


Onsdag 10/9

Langsom men sikkert skrider det fremad. I dag har den stået på børnefødselsdag og mere rengøring, nu af selve akvariet. En kraftig opvaskebørste og en spand med varm vand og eddikesyre til glasset gjorde godt. Listerne blev frigjort for gammel tape med acetone. Særligt genstridige steder blev planet med et barberblad. Efter en times tid var resultatet ganske imponerende. Desværre har akvariet nogle lidt trælse ridser, men det er jo også et par år gammelt. Men man burde altså nu alligevel forbyde algemagneter :DStatus: Den oprindelige forside var blevet til bagside hos forrige ejer. Det er gået vildt til, så nu bliver den oprindelige forside til forside igen. På trods af en mærkelig matteret plet på 2x2cm helt nede ved bundlisten. Akut glaspest? Kunne ikke fjerne den mindste smule med barberbladet...

Og så fik nogle flere dele fra armaturet en omgang med eddikesyren og opvaskebørsten. Opløsningens farve før og efter afslørede at en del snavs er blevet fjernet. Det er en god fornemmelse at få fjernet det gamle skidt, så jeg kan få mit eget på lige om lidt ;)

Var en tur i byggemarked og fandt en overgangsstuds til vandhanen: Fra 22mm til ½ i en håndevending. For 40 kr kan jeg altså sætte en vandslange til den almindelige vandhane med en snap-kobling. Det kommer til at lette vandskift en del. Skal se om der er niveauforskel nok til også at kunne smide vand direkte ud i kloakken og ikke via en 10L spand. Var også forbi Prammans og fik bestilt et stik til lampen, der kan indsættet mellem armatur og spolekasse. Skulle komme i starten af næste uge. Så også her på noget mos, Taxiphyllum barbieri (Vesicularia), som jeg vil prøve at fiksere på toppen af mine kokoshuler :P

Og så kom der lige en dejlig pb, så det ser ud til at de to pragtsmerlinger bliver afhændet optimalt. Et artsakvarium på 325 L og en god stor flok af artsfæller. Dejligt :)

I morgen håber jeg på at få limet baggrundene i, og så kan der måske komme vand i baljen lørdag B)

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/18/2008 - 02:51 Permalink


Onsdag 17/7

Der er sket en del siden sidst, som jeg ikke har haft tid til at beskrive her - prøver for fuldstændighedens skyld at gøre det senere. Men i dag kom der altså vand og planter i baljen :D/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/18/2008 - 16:40 Permalink


Fredag 12/9-2008

Fik flyttet lidt rundt i kælderen, så det nye akvarium er tæt på sin endelige placering. Det gamle 90L blev flyttet til en midlertidig placering, hvilket kunne lade sig gøre via et 75% vandskifte, der lod til at bekomme indbyggerne vel. Fik også lavet 50% vandskifte i 54L, hvor pladsen efterhånden også er ganske trang…

Selve akvariet står nå på møblet, der fik genmonteret det centralt placerede ben. Jeg ville ikke være tryg ved at lade bordet stå med fyldt akvarium og ingen central understøttelse. Men det gjorde det altså sidste sted. Fik skåret termounderlag til, så akvariet kommer til at stå godt.


Lørdag 13/9-2008

I dag var der børnefødselsdag og masser af familebesøg, men derfor kan man da godt montere baggrund i akvariet om formiddagen. Jeg tilpassede bredde med en kraftig hobbykniv (Stanley med helt nyt blad) og en kraftig stållineal til at skære efter. Tilpasning af de to stykker er ikke 100%, men jeg tror ikke at jeg skal forsøge at gøre den bedre selv ved at skære yderligere i samlingen. Ved at montere noget mørk (overskud fra termounderlaget) materiale på bagsiden af akvariet bag selve samlingen ses det faktisk ikke. Selve oplimning uproblematisk: Rense bagside med acetone, fordele 13 små klatter akvariesilikone på størrelse med en én-krone jævnt over pladen, placere og fiksere med en enhåndsbetjent skruetvinge og derefter 5-6 tilpassede lister med skumgummi for enden, så det hele blev holdt på plads. Nice…

src=/sites/default/files/forum/0CB38AC5-CA9A-93A3-85A8CC94FCC2B9D2.jpg


Søndag 14/9-2008

Fik monteret de to sidestykker, der skal skjule teknikken. Borede et hul i øverste højre hjørne på det stykke, der skal sidde i højre side, så udstrømmer kan sidde ugeneret og skabe strøm på langs af akvariet. Placerede den ene med mange klatter og fandt ud af at til den anden var det kun nødvendigt med to klatter: En foroven og en på undersiden. Ser ud til at holde fint…

src=/sites/default/files/forum/0CB45D0A-A33C-A9DE-59B13DF5F699D2B4.jpg


Fik også ordnet resten af armaturet, der stod adskilt i hoveddelene. Eddikesyre gjorde sit til at fjerne gamle alger og kalk. Fik herefter monteret ny reflektorfolie, nye glimtændere og selvfølgelig de nye rør, Sylvania AquaStart og GroLux.


Tirsdag 16/9-2008

Lavede i toget en grovskitse med placering af planter, dekoration og teknik (vises her). Ideen er at udnytte de to rodstumper, så de laver en blød bue fra venstre forkant og ind mod midten. Bag rødderne placeres de tre Echinodorus. Rødderne forsynes med lidt ekstra Anubias. Hvor rødderne ender kommer et bed med Sagitaria platyphylla, der næsten omkranser en lille ø af flodsten.

Var forbi Pramman og købe PlanteSubstrat, så der var klar til den store opsætning onsdag!!!

Placeret sugesmerling og marmorscalar i et mindre plastakvarium, men lidt grønt og en iltsten, da de begge var aggresive overfor den største af scalarerne. Specielt marmorscalaren gik voldsomt til den, og de bidemærker, som jeg var ret sikker på stammede fra sugesmerlingen, kunne godt stamme fra en artsfælle…

Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/18/2008 - 16:42 Permalink


Onsdag 17/7-2008

I dag kom der vand og planter i baljen! Fra start til slut brugte jeg omkring 4 timer, kun afbrudt af et par kaffebrygninger.

Startede med at fordele de 5L PlanteSubstrat over hele akvariets bundareal. Jeg er ikke så sikker i placeringen af planter, at jeg 100% sikkert kan sige, at her kommer der ikke til at stå noget. Mængden passede med en gennemsnitlig dækning på omkring 1 cm, lidt tykkere bagtil end fortil.

src=/sites/default/files/forum/0CB6912F-F4C4-E51C-9897DFC1FDD53CDE.jpg

Herefter skulle der skylles sand. Jeg havde tidligere indkøbt en pose med 25 kg Rådasand med kornstørrelse 0,4-0,8mm. Cirka 6-7 kg blev hældt i en stor plastkasse, og så blev der spulet grundigt og hældt vand fra, vel i alt 4 skylninger pr. portion. Herefter blev sandet jævnt fordelt over substraten, det jeg igen bestræbte mig på at få en smule hældning på. Sandet er imidlertid ganske fint, så jeg er sikker på at det ganske snart vil fordele sig jævnt i akvariet. En af Maries gule river hjalp godt med dette arbejde.

src=/sites/default/files/forum/0CB72254-FDCF-DBFA-A5DD5D0065477D42.jpg

Så var det tid til planter – og først Echinodorus. Tre styk blev hevet op af det gamle 90L og trimmet. En løst placeret elastik omkring stænglerne gjorde det muligt at placere dem i sandet uden at de skavttede helt sammen. De blev nu placeret i den påtænkte bløde bue bagved de to rødder, der allerede var i brug i de gamle akvarier. Et par ekstra Anubias blev monteret på rødderne. Det virker harmonisk.

src=/sites/default/files/forum/0CB7B56C-C43B-94F7-8274AAC6DCB2DB05.jpg

Så var det den lille ø af flodsten i forlængelse af den bløde bue. Tre mellemstore sten blev udvalg, og herefter udvalgte jeg en håndfuld af de kraftigste Sagitaria fra de gamle akvarier. Disse blev placeret rundt om flodstenene – fleste bagved. Som afslutning en hamerslået i forreste højre hjørne. Det er meningen at den skal stå og svaje i strømmen og skabe en slags tag i denne side af akvariet. I venstre side vil jeg have et tag af lfydeplanter...

Dette udgjorde den første plantning, hvorefter jeg begyndte af hælde tempereret ledningsvand på med en haveslange og det nye forbindelsesstykke. Meget nemt og med en tallerken under, så sandet ikke blev flyttet for meget (og gødningslaget blottet). Tog omkring 40 L gammelt akvarievand med for at komme godt i gang og samtidig få lavet vandskifte i de to ”små” akvarier. Sluttede med 40ml PlanteNæring.Nu blev spandefiltret samlet og filtermateriale ilagt. Nye pakninger imellem filterkurverne, nye svampe men den gamle EfiMech og SubstratPro, der har stået i et par spande med tempereret vand. Herefter tappe endnu 10L vand af et af de gamle akvarier og trykke en igangværende filtersvamp ud heri. Satte pumpen til at køre rundt i denne spand, så der kunne komme lidt bakterier i til en start.

Nu i med teknikken. Varmelegemet nemt placeret på sideruden. Indsugningen knapt så nemt som beregnet, da den gamle slange godt kunne have været 10 cm længere. To sugekopper på ydersiden af akvariet gjorde det dog muligt at få den på plads. Udstrømmer sidder perfekt placeret højt på højre siderude. Pumpen startes og det kører perfekt!

På med armatur – har ikke fået MultiStik endnu, så den sorte kasse med drosselspole må ligge under skabet lidt endnu. Det er et simpelt grundarmatur, så der monteres en timer til belysning i 10 timer (fra kl. 13 til kl. 23).

Done B)

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/18/2008 - 16:52 Permalink


Hej Jørn

Tak for din kommentar, og enig: Overskriften burde tilføjes ordet fisk da planterne kommer stort set kloden rundt: Sagittaria fra Nordamerika, Anubias fra Afrika og Crytocoryne fra Asien :D

Jeg vil prøve at skaffe noget Staurogyne sp. (Tropica no. 049g) til venstre side af forgrunden. Andre forslag?

Omkring bundlagsgødning, så har jeg brugt 5L PlaneSubstrat under sandet (det kunne du ikke læse før nu). Jeg har set din opskrift, og kan godt følge ideen med lokalt tilpasset bundlagsgødning. Jeg synes jeg har haft rimeligt vækst hidtil, og jeg forventer noget tilsvarende her i det nye. Specielt pga. de forbedrede lysforhold, så derfor nøjes jeg med en hyldevare.

Jeg er i tvivl om CO2: Jeg har plads til at kunne skjule en Nutrafin stige i højre side, men tror næppe at den kan levere passende niveau til 250L. Tilsætning af CarboPlus er nok heller ikke sagen (selvom jeg har 500ml jeg lige skal ave brugt færdigt). Tror jeg vil anskaffe et målesæt til CO2 for at få en lidt bedre ide om forholdene...

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot lør, 10/18/2008 - 02:12 Permalink


Der nåede ikke helt at gå en måned inden næste opdatering. Men altså, det ser ud til at alt går som det skal :) Siden opstarten 17. september er der sket en del, som jeg beskriver i stikord under overskrifterne vandværdier, planter og fisk.

Vandværdier

22/9: GH 17dH, KH 12dH, pH 8.0, NO2- <0.3mg/l
29/9: GH 18dH, pH 8.0, NO2- <0.3mg/l, NO3- 12.5mg/l
9/10: GH 18dH, KH 15dH, pH 8.0, NO2- <0.3mg/l, NO3- 12.5mg/l

Jeg har ikke tidligere forsøgt mig med vandbehandling, og fisk og planter ser ud til at trives. Men jeg har alligevel forsøgt at gøre lidt. Jeg har sat en aflagt AquaBall 2210 i med tørvetrevler (Fluval) i nederste kurv, tørvegranulat (Sera) i øverste kurv og så en grov blå filtersvamp. Indtil videre har jeg ikke kunne registrere ændringer. Ikke sikkert at der er materiale nok? Jeg overvejer at prøve med noget regnvand, da vi allerede har en stor palletank i haven...


Planter
Planterne gror rigtig godt, og jeg har høstet en del overskud væk allerede. Specielt vokser Sagittaria platyphylla med stor hastighed. Her er et billede 8 dage efter indplantning:

src=/sites/default/files/forum/0CC3DA30-97D0-4B08-76DA2243B56428A9.jpg

Jeg har haft lidt brune alger (kiselalger), men har læst at disse er meget normale et par ugre efter opstart. De er også på retræte...

Venstre side er suppleret med to potter Bacopa australis (sydamerikaner på trods af navnet, Tropica 043a) og tre potter Staurogyne sp. (Tropica 049g). Og så har jeg købt et par ekstra Anubias til trærødderne. Og nogle Pistea stratiotes (muslingeblomst) som også vokser forrygende. Og så en enkelt algekugle (Cladophora aegagrophila) fordi pigerne synes den var sjov :D Jeg vil prøve at beklæde to kokoshytter med den ved lejlighed.

De største planter har fået en PlnateNæring+ kapsel ved basis, og ellers gøder jeg løbende med PlanteNæring flydende: 3ml en 3-4 gange om ugen og en 10-15ml ved vandskifte. Jeg giver desuden 6ml EasyCarbon 4-5 gange om ugen og har ikke yderligere ekstern CO2 tilførsel. Jeg overvejer at sætte min gærtank i gang igen, og så bruge AquaBallen som en slags mister. Nogen erfaringer? Jeg skal vel bruge en bobletæller for at se hvad der sker?


Fisk
Jeg vil have lavet nogle flere billeder af dem, men indtil videre en kort historik:

17/9: Opstart og der kommer 2 glødelystetra i som... øhhh... forsøgsfisk *rødmer* De klarer sig fint.
20/9: 3 gule mysteriesnegle i.
22/9: Der kommer 10 citrontetra i.
26/9: 2.2 Apistogramma agassizii (VF) fra Poppi på Østerbro. De er så flotte!
27/9: Glødelystetraerne kommer op - tak for hjælpen :D
1/10: Mine 9 skønne Sterbai pansermaller og 3 alm. Ancistrus. De sidste ikke så store, cirka 4 cm (egen avl).
10/10: 9 marmorøksefisk (Carnegiella strigata) fra PlanteImporten på Vesterbro. Superflotte!

Dermed er min besætning ved at være komplet :DPlaner

Nu er der så gået en måneds tid siden opstart, og det hele er ved at være på plads. Jeg har dog visse overvejelser. Planterne vil jeg hen ad vejen gerne ændre lidt i, så de bliver ren SA. Dvs. væk med hammerslået, Anubias, Sagittaria og algekugle. Jeg må finde nogle passende erstatninger. Jeg overvejer om der skal endnu mere knald på planterne med ekstra CO2 og 2 ekstra rør (T5) i armaturet. Der er selvfølgelig ikke så meget dunkel regnskov over det, men på den anden side er lysintensiteten næppe i nærheden af naturen på trods af et par ekstra rør?

Jeg er glad for mine fisk men kunne godt finde på at skifte lidt rundt alligevel. De 10 citrontetra kunne på sigt godt risikere at blive skiftet ud med 15 rødnæser, og de tre alm. Ancistrus med nogle lidt mere farvestrålende sugemaller.

Men lige nu nyder jeg bare at se fiskene svømme rundt og have det godt. Har aldrig før set sterbaierne stime så flot B)

/Stoltze
Skrevet af Stoltze

Robot tor, 09/18/2008 - 15:29 Permalink


rent plantemæssigt, ligger du noget fra sydamerika... der er nærmest kun bleherien til venstre der har aner den vej på...

hvis du vil gøre noget godt for din vækst af både dine echinodorus og cryptocoryner, så skulle du give dem lidt bundlagsgødning
du kan se hvordan det laves på min hjemmeside... link er herunder... gider du ikke det selv så giv et pip, så finder vi ud af noget....

men det skal nok blive fint fint når det gror rigtigt til....
Skrevet af Ullits