Fisk dør inden for få måneder

Indsendt af carrro den tor, 12/16/2021 - 21:34
Forums
Hej! 😁

Håber nogen her kan være behjælpelige, da vi ikke har kunne søge os frem til svar andetsteds...

Vi ved simpelthen ikke, hvad der bliver ved at få vores fisk til at dø. Akvariet (30 L m. filter/pumpe) har været genstartet et par gange, herunder kort beskrevet:
  1. Først var der planter, maller, guppyer og der blev senere købt rejer da fiskene døde (de døde inden for 6 mdr.)
  2. Efter lang tid prøvede vi igen, denne gang købte vi neonfisk og nye planter (døde inden for ca. 2 mdr.)
  3. Seneste forsøg hvor vi havde købt 8 guppyer, nye planter samtrovsnegle (1 guppy tilbage)
Gennem alle forsøgene har vandprøverne set fine ud og vi fik at vide ved køb af fisk/planter, at vi ikke behøvede varmelegeme da stuetemperatur efter sigende var fint til de typer fisk vi har haft. Derudover har vi undgået overfodring osv., hvilket jo også ville få vandprøven til at slå ud ellers.

Link til akvariet: https://www.plantorama.dk/produkter/superfish-home-30-akvarie-465x25x28…

Som det nok kan fornemmes her er vi lettere frustreret - vi har nu én guppy af de nyligt 8 købte tilbage og der er gået lidt under 2 uger. Rovsneglene lever i bedste velgående og planterne har det pt. fint.

Håber nogen kan have en kvalificeret idé om, hvad det mon er, der gør at vores fisk af flere omgange dør trods flere forsøg og helt nye foranstaltninger og fine vandprøver... 🐟

Rg33dk fre, 12/17/2021 - 00:53 Permalink


Hej 

Du skriver intet om, at du har tilsluttet et filter ?

1 liter vand pr. cm fisk er overskredet = plads mangel = ilt mangel !

Sammen med stress får forholdene alle skjulte dårligdomme (sygdomme) til, at bryde frem hos fiskene.  

En guppy hun = 6 cm / en guppy han = 4 cm (der regnes altid i voksen mål, ellers vokser fiskene ud af akvariet på sigt, med ovennævnte problemer tilfølge.

3 hunner x 6 cm =kræver 18 liter + 3 hanner x 4 cm  = kræver 12 liter = i alt 30 cm fisk i 30 liters akvarie.

Kultur formen / forædlingen af Guppy har gennem mange generationer ført den meget langt væk fra den oprindelige fordringsløse vildt fangne guppy, som levede i rendestene og vandpytter.

Hvis du holder 25 grader er det ok, ellers må du anskaffe et Eheim varmelegeme, som holder 25 grader konstant.  

Hvis du vil have guppy, vil jeg anbefale, at du køber 2 hunner.

Ud fra deres unger kan du bygge en lille bestand op, som passer til dine vand forhold ved, at de unger, som IKKE er  egnede vil gå til.

Mvh.  

 

 

carrro fre, 12/17/2021 - 09:44 Permalink


Tusind tak for svar 😊 - vi har filter/pumpe i og har købt antal fisk ud fra det vi har fået at vide hvor vi har købt dem (vi fik at vide, at man godt kunne have 8 i et 30 liters akvarie, det er de seneste vi har købt). Igen er alle vandprøver fine, så intet indikerer iltmangel eller andet - så kan ikke lige se, hvilke forhold der skal kunne give sygdomme, som du skriver? Kan du uddybe det? Der kan vel heller ikke kontinuerligt være iltmangel, når der for nylig var to fisk tilbage, hvoraf den ene alligevel døde og pumpen kører jo også som den skal og ilter vandet.

Fiskene har max været 3-4 cm inden de er døde, slet ikke oppe i 6 cm i længden (guppyerne) - men de har jo så heller ikke levet så længe... Bare mærkeligt, at stedet man køber dem anbefaler noget andet, hvis det med længde/liter er en reel regel... :/ Men de kan vel også have været syge fra start hvis det bare er et dårligt sted man køber dem fra?

d9ha fre, 12/17/2021 - 14:38 Permalink


Det er desværre ikke altid at man kan stole på den rådgivning der gives i en akvariebutik. Ikke alle ekspedienter ved hvad de taler om. Desuden er der en interessekonflikt i forhold til rådgivning. Endelig er det alt andet lige sværere at opretholde gode vandværdier uden udsving i et 30 liter. Det ville være langt bedre at starte med noget over 100 liter.

Som du selv skriver er de fisk man køber i akvariebutikken ofte heller ikke af den bedste kvalitet. Sådan noget som neonfisk, bør man i øvrigt aldrig tilføje et nystartet akvarie. De kræver et særdeles velindkørt akvarie og er trods det stadig noget sarte.

Du skriver i har pumpe/filter. Jeg forestiller mig at du har et skumfilter/elefantfod så. Ikke det filter med den største kapacitet. Filtrer uanset art bør i øvrigt kun renses, hvis gennemstrømningen er nedsat pga tilstopning. og i så fald blot en skylning.

Håber i får det til at spille og får en masse fornøjelse ud af akvariehobbyen

 

 

carrro fre, 12/17/2021 - 21:46 Permalink


Vi havde egentlig en god fornemmelse med den sidste, vi snakkede med og købte de 8 nye guppyer af - hun sagde også, at neonfiskene faktisk er mere skrøbelige end guppyer, som hun sagde er mere hårdføre (vi har dog vores tvivl efter de to ret mislykkede forsøg - nu med én levende guppy tilbage). Neonfiskene blev dog ikke tilføjet i et helt nystartet, vand og planter havde været i akvariet i over 2 uger og kørt.

I forhold til det med antal liter - vi har desværre ikke rigtig plads til et større akvarie 😅

Har sat link ind til det akvarie vi har (https://www.plantorama.dk/produkter/superfish-home-30-akvarie-465x25x28…) som har indbygget filter og rum hertil, så det gik vi ud fra gav mening i forhold til størrelsen (man kan ikke putte en større pumpe i uden så at miste mere plads i selve akvariet - boksen filteret/pumpen sidder i kan ikke flyttes eller tages ud). Og igen har vandprøverne set fine ud, så tænker vandet må være som det skal være - så er det måske mere sygdom fiskene overfører eller temperatur, selvom vi på intet tidspunkt er blevet anbefalet at købe varmelegeme...

Tusind tak for kommentarerne og hjælpen, det giver helt klart nogle nye indsigter, selvom vi stadig ikke helt synes det giver mening og selvfølgelig er super ærgerligt hvorfor det aldrig rigtig er kommet op at køre for os med det akvarie 😅

Rg33dk lør, 12/18/2021 - 09:36 Permalink


Hej

Jeg anklager ikke, skift akvariehandler !

"sælgere sælger, de skal tjene deres egen løn hjem / politikere sælger valgflæsk, alene for, at  de selv kan blive valgt" osv.

Ved opslag på plantorama.dk fremgår det, at akvariets rumindhold er 25 liter / ikke 30 liter.

Jeg lægger mig op ad d9ha´s bud på, at filteret er et skumfilter. Først virker det kun rent mekanisk, dvs. det tilbageholder kun større urenheder. Kun langsomt begynder egentlige filterbakterier, at hæfte sig på svampen. De på svampen dannede bakterier omdanner herefter ammoniak til nitrit. Senere omdannes også nitrit til nitrat ved hjælp af andre ny dannede bakterier. 

Filteret skal have kørt konstant i omkring 38 dage (med lys, fisk, fodring, osv.), før man kan betegne det, som værende fuldt biologisk indkørt.

Nitrat indholdet i akvarievandet sænkes ved hjælp af delvise vandskift af samme temperatur, som er gældende i akvariet, her vil normalt en 1/5 del pr. uge være passende = 5 liter. 

Filtersvampen renses først når gennemstrømningen er nedsat pga. tilstopning og kun i forbindelse med et vandskift.  Svampen klemmes / trykkes fri for diverse urenheder / bakterier i det aftappede akvarievand, ellers er det tilbage til start.

At stoppe pga. modgang er forståeligt, men du nærmer dig det tidspunkt, hvor akvariet kommer op og køre, som det var tiltænkt fra starten af.

Mit forslag om at købe 2 guppy hunner og ved hjælp af deres unger, selv at opbygge en levedygtig bestand, står til trone.

God fornøjelse

Mvh.    

  

 

carrro søn, 12/19/2021 - 12:33 Permalink


Ja det er faktisk rigtigt med de 25 L, det havde jeg glemt 👍

Akvariet har kørt uafbrudt i over et år, så de 38 dage har vi passeret for længst - og vandprøverne slår ikke ud i forhold til nitrat/nitrit, på den front har det hele tiden set fint ud. Men det kan selvfølgelig godt være rigtigt, at der skal gå længere tid før det er i balance...

Har du/I mon et bud på et godt sted at købe, hvis man skulle købe to nye hunner - gerne tæt på Vejle?
(Tror sidste guppy vi har tilbage nu af de nyligt 8 indkøbte er en hun)

Rg33dk søn, 12/19/2021 - 13:45 Permalink


Hej

Jeg bor i Københavns yderområde ?

Hvis den tilbageblevne guppy hun  (livskraftig) har en mørk plet over gatfinnen, er den med unger (levende fødende tandkarpe).

Hunner giver flere kuld unger, efter blot 1 parring.

Det glæder mig, at du tager kampen op igen.

God vind !

Mvh.

 

Svend Erik ons, 12/22/2021 - 18:25 Permalink


I de 50 år jeg har kigget akvarier har man altid regnet antal liter på med mål fra yderside, så et 128 liters kun har måske 100 liter vand. Så udvendig mål når man siger 1 cm pr. liter vand så er det udvendige mål

carrro man, 01/03/2022 - 23:40 Permalink


Den sidste guppy vi har tilbage ser umiddelbart ud til at være en hun, dog ser den ikke ud til at være med unger 😕